Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zorgen over uw hoogbegaafde kind?

Zorgen over uw hoogbegaafde kind?

Als ouder kunt u best zorgen hebben wanneer uw kind hoogbegaafd is. Soms kan het u in verwarring of misschien zelfs wel in paniek brengen. In dit artikel nemen we u mee in een reeks van zorgen die we in onze coachingspraktijk regelmatig tegen komen.

Ten einde raad!

We beginnen even met de meest heftige zorgen. Soms zijn ouders ten einde raad. Een moeder schreef: ‘we zijn overal al geweest, niets helpt! Ik vraag bij alle instanties hulp maar niemand kan mij antwoord geven. Ik weet niet hoe het nu verder moet’.

Verstoorde verhoudingen thuis

Een andere zorg is de spanning die thuis kan ontstaan. Zoals een moeder het ooit verwoordde: ‘alles draait om haar. De broertjes en zusjes helpen zelfs mee om oplossingen te zoeken omdat ze de strijd, woordwisselingen en eindeloze discussies helemaal beu zijn’.  

Dit verschijnsel doet zich vaker voor. De anderen in uw gezin kunnen eronder lijden.

Hulp nodig

Hebt u hulp nodig? Want u zoekt misschien hulp voor uw kind en dat is goed. Maar u kunt misschien ook wel wat hulp gebruiken. Iemand die u begrijpt en naast u staat. Neemt u dan contact met ons op. Wij begeleiden zowel HB-kinderen als ook hun ouders.

Mijn kind is hoogbegaafd

Teruggetrokken houding

Iemand vertelde: ‘bij ons is vaak spanning en stress. Wanneer mijn dochter thuis komt, sluit ze zich op op haar kamer. Ze keert naar binnen, zegt niets, is stil. Wanneer we haar ergens bij betrekken krijgen we een snauwerig antwoord. De sfeer is negatief. De spanning is soms te snijden. En er is niets aan te doen lijkt wel!’.

Als ze maar gelukkig wordt

Een moeder vertelde haar zorg. ‘Als mijn dochter maar gelukkig wordt. Maar ik zie dat ze niet gelukkig is. Iedere ochtend gaat ze tergend langzaam naar school. Bijna dagelijks komt ze te laat. Schoolprestaties blijven achter.

Ze weet niet wat ze wil

Een vader vertelde: het is lastig om een studiekeuze te bepalen. Ze vindt alles bijna leuk. De ene keer wil ze dit, de andere keer dat. Als ouders word je er ook gewoon gek van’.

Afgebroken opleidingen

Twee weken geleden gestopt met zijn 3e studie. Ook deze studie was saai. Zijn vader zei: ‘ik ontplofte toen ik het hoorde. Alles hadden we rondgemaakt. Een studentenflat geregeld in de stad. Kosten gemaakt. En ja hoor. ’t Is weer zover. Of de vakken zijn te makkelijk of ze zijn te moeilijk. Er is volgens hem nooit diepgang. Een tussenweg is er nooit. Hij loopt voor dingen weg maar ziet dit zelf niet. Hij wil absoluut geen hulp aanvaarden. Hij wil alles zelf doen en zelf oplossen. Hij hangt de hele dag op de bank’.

Hoelang gaat deze onzekerheid en ellende nog duren?

Een moeder vertelde over haar angsten. Dan is er migraine.  Dan heeft hij last van nachtmerries. Ik ben bang dat hij depressief wordt. Zelf zegt hij: ‘was ik maar gewoon net als alle andere kinderen’. Maar hij ontwikkelt angsten. Hij is bang in het donker, kan moeilijk slapen. Denkt al na over de dood, zingeving, sterven, lijden en pijn.

Hoogbegaafd of hoogsensitief?

 

Webinar

Wilt u meer informatie? Schrijf u dan in voor ons gratis webinar die wij verzorgen voor ouders van hoogbegaafde kinderen. Aanmelden voor onze nieuwsbrief kan ook zodat u op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen.

Webinar bekijken?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit trainer coach en jongerencoach


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.