Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zorgen over jouw hoogbegaafde kind?

Als ouder kun je best zorgen hebben wanneer jouw kind hoogbegaafd is. Soms kan het je in verwarring of misschien zelfs wel in paniek brengen. In dit artikel neem ik je mee in een reeks van zorgen die ik in mijn coachingspraktijk regelmatig tegenkom.

Ten einde raad!

Ik begin even met de meest heftige zorgen. Soms zijn ouders ten einde raad. Een moeder schreef: ‘we zijn overal al geweest, niets helpt! Ik vraag bij alle instanties hulp maar niemand kan mij antwoord geven. Ik weet niet hoe het nu verder moet’.

Verstoorde verhoudingen thuis

Een andere zorg is de spanning die thuis kan ontstaan. Zoals een moeder het ooit verwoordde: ‘alles draait om haar. De broertjes en zusjes helpen zelfs mee om oplossingen te zoeken omdat ze de strijd, woordwisselingen en eindeloze discussies helemaal beu zijn’.  

Zorgen over jouw hoogbegaafde kind?

Is jouw kind hoogbegaafd?

Dit artikel is geschreven in de serie: is jouw kind hoogbegaafd?

Is jouw kind hoogbegaafd?

Webinar

Wil je meer informatie? Volg dan onze webinar die wij verzorgen voor ouders van hoogbegaafde kinderen.

Webinar bekijken?

Training & coaching voor HB-ers

Bekijk al onze trainingen voor hoogbegaafde personen.

Coaching HB-ers

Teruggetrokken houding

Iemand vertelde: ‘bij ons is vaak spanning en stress. Wanneer mijn dochter thuiskomt, sluit ze zich op in haar kamer. Ze keert naar binnen, zegt niets, is stil. Wanneer we haar ergens bij betrekken krijgen we een snauwerig antwoord. De sfeer is negatief. De spanning is soms te snijden. En er is niets aan te doen lijkt wel!’.

Als ze maar gelukkig wordt

Een moeder vertelde haar zorg. ‘Als mijn dochter maar gelukkig wordt. Maar ik zie dat ze niet gelukkig is. Iedere ochtend gaat ze tergend langzaam naar school. Bijna dagelijks komt ze te laat'. Lees ook: Schoolprestaties blijven achter.

Ze weet niet wat ze wil

Een vader vertelde: 'het is lastig om een studiekeuze te bepalen. Ze vindt alles bijna leuk. De ene keer wil ze dit, de andere keer dat. Als ouders word je er ook gewoon gek van’.

Afgebroken opleidingen

Twee weken geleden gestopt met zijn 3e studie. Ook deze studie was saai. Zijn vader zei: ‘ik ontplofte toen ik het hoorde. Alles hadden we rondgemaakt. Een studentenflat geregeld in de stad. Kosten gemaakt. En ja hoor. ’t Is weer zover. Of de vakken zijn te makkelijk of ze zijn te moeilijk. Er is volgens hem nooit diepgang. Een tussenweg is er nooit. Hij loopt voor dingen weg maar ziet dit zelf niet. Hij wil absoluut geen hulp aanvaarden. Hij wil alles zelf doen en zelf oplossen. Hij hangt de hele dag op de bank’.

Hoelang gaat deze onzekerheid en ellende nog duren?

Een moeder vertelde over haar angsten: "De ene keer is er migraine.  Dan heeft hij last van nachtmerries". Ze zei: 'ik ben bang dat hij depressief wordt'. Zelf zegt hij: ‘was ik maar gewoon net als alle andere kinderen’. Maar hij ontwikkelt angsten. Hij is bang in het donker, kan moeilijk slapen. Denkt al na over de dood, zingeving, sterven, lijden en pijn.

Luister en zie mij (E-book in pdf)

Luister en zie mij is een stappenplan voor het voeren van een diagnostisch gesprek met (hoog)begaafde kinderen.

Voorkant boek

Luister en zie mij

Gesprekskaarten over hoogbegaafdheid

Het doosje HB-gesprekskaarten helpt je kinderen, die mogelijk kunnen presteren op (hoog)begaafd niveau, te ontdekken.

Deze gesprekskaarten zijn ontwikkeld voor scholen, leerkrachten, ouders en iedereen die in gesprek wil gaan over het signaleren van hoogbegaafde kinderen.

Gesprekskaarten HB

Gesprekskaarten over HB

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit coach


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.