Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Eindeloze discussie met je hoogbegaafde kind?

Discussie met hoogbegaafd kind

Merk je thuis ook dat je soms in eindeloze discussie belandt met jouw hoogbegaafde kind? Dat er geen eind komt aan de woordenstrijd die ontstaat? Merk je dat je er als vader en moeder niet tegenop kunt? Wellicht dat ik je een beetje op weg kan helpen. Door uit te leggen hoe het werkt.

Combinatie van factoren

Jouw kind is goed in woordstrijd. Hoe dat komt? Hij/zij is intelligent, kan snel denken, legt verbanden en linkjes. Is verbaal goed onderlegd, heeft een sterke woordenschat en ziet meteen de hiaten in jouw betoog. Dat kan een feitelijk hiaat zijn (een logica die niet klopt) maar het kan ook een gevoel van oneerlijkheid zijn. Bovendien is jouw kind kritisch, accepteert niet zomaar klakkeloos iets.

Marianne: ‘hij moet altijd het laatste woord hebben’

Marianne vertelt over haar zoon Tom. Ze zegt: ‘hij moet werkelijk altijd het laatste woord hebben’. Marianne is vaak geïrriteerd daardoor. Maar ze voelt zich vaak ook machteloos. Ze kan daar niet tegenop. Weet je dat veel ouders van hoogbegaafde kinderen de discussie niet winnen? Waarom niet? Dat heb ik al uitgelegd! Omdat ze slim zijn, snel schakelen en al hun verbaliteit inzetten op dat moment.

Maar er is meer. Iemand zei ooit: ‘ik hoef niet het laatste woord te hebben, voor mij is er geen laatste woord’. Oftewel: ‘zelden raak ik over iets uitgesproken of zelden is iets voor mij helemaal waar’.

Gedrag ouders

Het gedrag van jouw als ouder kan de discussievaardigheid behoorlijk versterken. Steeds weer moet jouw kind zich verdedigen, verweren, verantwoorden en uitleggen hoe het voor hem / haar zit. Dat lijkt dwarsliggerij of rebelsheid: dat is het niet! Ik wil je alvast 1 tip geven: probeer niet te winnen in discussies. En een andere tip is: probeer je kind niet stil te krijgen door macht uit te oefenen. Want dan lijkt het wel als je gewonnen hebt, maar dat is niet het geval.

Begrijpen

Het is belangrijk dat je als vader en moeder begrijpt hoe het bij jouw kind werkt. Hoe zo’n HB-hoofd werkt van jouw kind. Gelijk hebben is geen optie. Gelijkwaardigheid tonen is beter. Heb je daar hulp bij nodig?
 

Hoogbegaafd of hoogsensitief?

 

Webinar

Wilt u meer informatie? Schrijf u dan in voor ons gratis webinar die wij verzorgen voor ouders van hoogbegaafde kinderen. Aanmelden voor onze nieuwsbrief kan ook zodat u op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen.

Webinar bekijken?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit trainer coach en jongerencoach


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.