Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Persoonlijke drijfveren

Wat zijn persoonlijke drijfveren? Aan drijfveren is de vraag gekoppeld: wat drijft jou? Waarom kom je in beweging? De vraag is dus of jij je drijfveren kent. Die zijn namelijk van groot belang bij het vinden van de juiste baan en bij het verkrijgen van succes in jouw carrière.

Drijfverentest (online)

Wat zijn jouw persoonlijke drijfveren of loopbaanwaarden? Wil je onze online test doen? Dat kan gratis! Je hoeft alleen jouw email-adres maar in te vullen en je krijgt een rapport per email toegestuurd. Wees niet bang dat we je spammen met emails of telefoontjes. Dat gaan we niet doen!

Online test loopbaanwaarden

Wat drijft je? Wat zijn jouw loopbaanankers?

Ik heb in het kort een aantal drijfveren uitgeschreven:

 • Beloning

  Is beloning en salaris belangrijk voor je? Ben je voortdurend bezig met een streven naar altijd meer salaris of naar een hoger salaris?  Is de verdienste voor jou van doorslaggevend belang?

  Is het voor jou van belang dat de secundaire arbeidsvoorwaarden goed geregeld zijn? Weet je hoe dat komt? Ben je materialistisch ingesteld? Hecht je waarde aan luxe, gemak, vermogensopbouw en bezit?

 • We zeiden al dat er een relatie ligt tussen de werkelijke mensen behoeften en de persoonlijke drijfveren van mensen.  In feite is geld geen behoefte maar een middel om in behoeften te voorzien.

  Vaak compenseert het de behoefte van waardering of de behoefte van erkenning. Mensen halen aanzien uit het feit dat ze een hoog salaris hebben. Ze ontlenen er een bepaalde status aan.

 


Wat zijn jouw persoonlijke drijfveren?

 • Invloed en macht

  Een drijfveer kan zijn invloed of macht. Vaak zijn dat mensen die opteren voor leidinggevende functies omdat ze dan meer invloed hebben op het reilen en zeilen binnen een organisatie. Ze ambiëren een managementfunctie omdat ze daardoor in aanraking komen met mensen die een bepaalde positie vervullen.

  Ook hier geldt trouwens de link naar de werkelijke behoefte. Behoefte aan invloed kan te maken hebben met behoefte aan vrijheid of zelfsturing.

  > Lees ook: is macht een drijfveer? of zeggenschap en invloed als drijfvee

 • Persoonlijke waarden of kernwaarden

  Word je gedreven die dingen te doen conform jouw kernwaarden? Vind je het moeilijk om voorbij te gaan aan jouw persoonlijke waarden? Wil je van betekenis zijn voor anderen? Wil je iets toevoegen aan de maatschappij? Wil je die dingen doen waar je voor staat en waar je voor gaat?

 • Jouw normen

  Jouw persoonlijke normen kunnen ook een drijfveer zijn. Het is jouw persoonlijke boekje met regels wat je van jezelf niet mag of wat je van jezelf moet. Jouw persoonlijke normen kunnen je ver brengen- maar ook afbreken!

 • Specialist of generalist?

  Wil je juist specialist worden in jouw vakgebied? Of nog beter gezegd: wil je gezien worden als expert? Ben je bijzonder grensverleggend wanneer het om jouw vak gaat? Ben je voortdurend bereid tot het doen van vervolgonderzoeken of vervolgstudies?

  > Lees meer: generalist of specialist?

 • Vernieuwing, innovatie en creativiteit

  Ben je een vernieuwer of schepper? Kun je originele ideeën ontwikkelen die zomaar uit jouw brein voortspruiten zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen? Ben je creatief in het bedenken van nieuwe strategieën?

 • Uitdaging

  Is uitdaging een belangrijke drijfveer voor jou? Weet je waardoor je wordt uitgedaagd? Zijn dat bepaalde doelstellingen die je moet verwezenlijken? Of word je uitgedaagd omdat je iets nieuws moet opzetten? Moet je intellectueel uitgedaagd worden? Een ander punt is: daag jij jezelf uit of is er iemand die je steeds moet uitdagen?

  > Lees meer over uitdaging.
   
 • Sociaal en contacten

  Heb je behoefte aan sociale contacten en omgaan met mensen? Zoek je snel de ander op? Houd je van gezelligheid, sparren, meningen of ideeën uitwisselen? Is sfeer en werksfeer belangrijk voor jou? Vind je het moeilijk om alleen te werken?

 • Zelfstandig en onafhankelijk

  Is het jouw drijfveer om autonoom te zijn? Dat wil zeggen: je bepaalt zelf hoe jij je werk doet, je bent eigen baas, je wilt de dingen op jouw manier doen en je laat zich minder snel zeggen hoe je jouw werk moet doen? Heb jij er een hekel aan dat een ander jou vertelt hoe het werk allemaal moet gebeuren? Sta jij wars van regels en voorgeschreven procedures?

 • Zekerheid

  Is zekerheid voor jou van belang? Ben je risicomijdend? Is het voor jou van belang dat je een vaste arbeidsovereenkomst hebt en dat er duidelijkheid bestaat over arbeidsvoorwaarden. Is een goede balans tussen privé en werk voor jou van belang?

  > Lees meer over: baanzekerheid

 • Aanzien, prestige en status

  Word je gedreven door prestige, aanzien en status? Vind je het fijn dat je bewonderd wordt? Of dat mensen tegen je opkijken vanwege jouw positie, jouw titel, jouw functie of om de zaken die je verworven hebt?

 • Willen, kunnen en ZIJN

  Wat is jouw grootste drijfveer denk je? Wat je wilt of wat je kunt? Wat je wilt bereiken is belangrijk en wat nog belangrijker is dat je weet wat je wilt bereiken. Wat is belangrijk voor jou? Op basis waarvan maak je keuzes? Hoe kom je tot willen?

  > Lees mijn artikel over: willen en kunnen.

 • Werken met hart en ziel

  Wil je graag werken met hart en ziel? Dat wil zeggen vol toewijding en overgave? Vol passie en gepassioneerdheid? Zoals die pianist die de vraag ‘wat voor werk doe jij eigenlijk?' altijd beantwoord met ‘ik werk niet, ik speel alleen’. Lees ook: werken met hart en ziel

 • Jouw talent of jouw kwaliteiten

  Een grote drijfveer kan jouw talent zijn. Wat is er mooier wanneer je jouw kwaliteiten mag inzetten en wanneer er emplooi is voor jouw talent? Lees ook: wat is talent en wat zijn kernkwaliteiten?

 • Zinvol werk

  Zinvol werk zorgt voor arbeidsvreugde en voldoening maar bevordert ook de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

  > Lees ook: zinvol werk.

 • Roeping

  Wat is jouw roeping eigenlijk? Weet je dat roeping ook een hele sterke drijfveer is?

Loopbaancoaching

Bekijk onze trajecten gericht op loopbaanoriëntatie.

Loopbaancoaching

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.