Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Sociale contacten en met mensen omgaan

Sociale contacten en met mensen omgaan: vind jij dat belangrijk in jouw werk? Merk je dat het omgaan met mensen jou motiveert of inspireert? Dan is dit waarschijnlijk een loopbaanwaarde of persoonlijke drijfveer voor jou. Als dat het geval is, dan is het zaak om hier acht op te geven, wil je goed functioneren.

‘Iets’ met mensen

Als je iemand vraagt wat hij/zij later wil worden als je groot bent, dan krijg je soms als antwoord: ‘iets’ met mensen. Op het moment dat je dan doorvraagt naar ‘iets’ dan weet men het niet goed.

De vraag is: wat wilt u dan met andere mensen? De chirurg en de tandarts doen ‘iets’  met mensen. De  medewerker van het leger des heils doet ook iets met mensen en geeft de mensen soep.

De dominee, leraar, docent, trainer, coach, maatschappelijk werker doet ook iets met mensen. Begrijp je?

Het moet duidelijker zijn. Wat wil je dan met mensen?

Wil jij ook iets met mensen? Wat dan precies?

Specificeren is belangrijk

Je ziet het al. Specifiek zijn is belangrijk. Ik ga proberen je een handje te helpen om te specificeren wat je met mensen wilt. Ik noem wat voorbeelden.

 • Helpen in de zin van: verzorgen en fysieke zorg bieden.
 • Helpen in de zin van: geestelijke ondersteuning bieden, begeleiden, coachen.
 • Iets leren en kennis overbrengen.
 • Adviseren of advies geven (benoem in tweede instantie op welk gebied je dat zou willen).
 • Motiveren of inspireren.
 • Creatief bezig zijn met mensen of samen iets maken.
 • Verandering teweeg proberen te brengen.
 • Informeren en informatie geven: mensen voorlichten.
 • Gesprekken voeren met mensen.
 • Samen bezinnen, mediteren en verbinding zoeken met mensen.
 • Mensen helpen verbeteren.
 • Bemiddelen (bijvoorbeeld bij conflicten).

Is het al duidelijker?

Wanneer je het verder uitgewerkt hebt, wordt dan al duidelijker hoe je er verder mee kunt gaan? Kun je er al een beroep bij bedenken? We proberen er één voor je uit te werken:

 • Docent of leraar

  Een geweldige drijfveer voor een docent of leraar is een ander iets leren, kennis overdragen, de ander motiveren of inspireren.

 • Leidinggevende functie

  Een drijfveer voor leidinggevenden zou moeten zijn: mensen helpen verbeteren, begeleiden, coachen, jouw ervaring overbrengen, adviseren.

 • Ziekenverzorger

  Een drijfveer voor de ziekenverzorger, bejaardenverzorger is de fysieke zorg en o.a. het fysieke helpen.

We noemen hiervoor een drietal voorbeelden. Maar jouw situatie kennen wij niet. Er is zoveel meer te bedenken. Daarom is loopbaanreflectie altijd maatwerk. Immers: ook in de winkel werk je met mensen. Maar wellicht heb je dan oppervlakkiger contact dan in een leidinggevende functie.

Gratis test: wat zijn jouw kernkwaliteiten?

In dit artikel gaat het over jouw drijfveren. Het is belangrijk om deze te kennen omdat je weet wat je motiveert en waarvoor je warm wordt in jouw werk. Wanneer ‘iets’ met mensen een drijfveer van jou is, dan is het ook belangrijk om te achterhalen over wat voor kwaliteiten je beschikt. Heb je daarover wel eens nagedacht? Inzicht in jouw persoonskenmerken en kwaliteiten?

Doe dan (gratis) onze test zodat je inzicht krijgt wat jouw kwaliteiten zijn. Je kunt de test online doen. Kostenloos en zonder verplichtingen. Je krijgt een rapport in jouw mailbox.

Doe de test online!

Voorbeelden

Bijpassende kernkwaliteiten zouden kunnen zijn:

Kennis en vaardigheden

Natuurlijk heb je ook kennis en vaardigheden nodig in het beroep dat je kiest. Maar dat gaat vooral over kunnen. Beroepskeuzes of loopbaan oriëntatie beginnen wat ons betreft bij willen. Wat wil jij? Daarna komt kunnen in beeld.

Persoonlijke drijfveren

Dit artikel is geschreven in de serie: persoonlijke drijfveren.

Persoonlijke drijfveren

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.