Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Geld: is dat een behoefte of een middel?

Geld: is dat een behoefte of een middel? Wanneer we om ons heen kijken, lijkt het in de hele wereld om geld te draaien. En je hebt gelijk hoor: voor geld wordt alles gedaan. Voor betaling van geld wordt werk geleverd maar voor geld worden ook mensen vermoord en inbraken gepleegd.

Opvattingen over geld

Er zijn wat beelden en opvattingen over geld. We noemen er een paar:

 • Geld maakt niet gelukkig

  Een denkbeeld of overtuiging is dat geld niet gelukkig maakt. Dat wordt vaak gezegd wanneer ter sprake komt dat anderen veel geld hebben of de loterij hebben gewonnen. Ach, zo spreekt de volksmond. Ze hebben wel veel geld maar geld maakt ook niet gelukkig.

 • Geldgebrek maakt ook niet gelukkig

  Direct wil ik daaraan iets toevoegen. Het klopt helemaal: geld maakt niet gelukkig. Maar gebrek aan geld maakt de mensheid ook niet gelukkig. Mag ik daarom voorzichtig concluderen dat geld er niet toe doet, mits je maar genoeg hebt om in je werkelijke behoeften te voorzien.

Geld behoefte

Dit artikel is geschreven in de serie over: behoefte aan zekerheid.

Behoefte aan zekerheid

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

Leerdoelen autonomie

Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?

Bekijk ze hier!

Leerdoelen autonomie

Misverstanden over geld

Laat ik eens wat misverstanden wegnemen over geld:

 • Geld geeft ons aanzien

  Wie veel geld heeft, heeft aanzien in de wereld. Hoe mooier de woning, hoe groter de auto, hoe meer luxe, hoe meer ons aanzien stijgt in de maatschappij. Wie geld heeft of wie bezittingen heeft, die heeft het gemaakt in onze cultuur. Althans in de ogen van veel mensen. Echter: wie zijn aanzien moet halen uit de bezittingen die hij heeft verworven is niet best af. Of wie zijn erkenning en respect moet verwerven uit de prestaties die hij/zij heeft geleverd zal zich ten diepste eenzaam en ongelukkig voelen. Halen we onze waardering uit wie wij zijn of halen we onze waardering uit wat we hebben gepresteerd?

 • Geld geeft ons vrijheid

  Een tweede misvatting is dat geld ons vrijheid geeft. In mijn werk als coach merk ik het tegendeel. Diverse ondernemers die het zogenaamd 'gemaakt hadden' vertelden een heel ander verhaal. Namelijk dat ze  het doel in hun leven helemaal kwijt waren toen ze financieel onafhankelijk waren.

Een verkeerde drijfveer

Een conclusie kan zijn dat geld een verkeerde drijfveer is. Soms willen mensen ondernemer worden omdat ze menen daarmee veel geld te verdienen. En hoewel ondernemen niet kan, zonder geld te verdienen is dit één van de grootste misverstanden. Ondernemen gaat om bezieling, doen wat bij je past, vormgeven van je eigen persoonlijkheid als ondermer/manager. Als je gevonden hebt wat bij je past, volgt het geld vanzelf.

Verkeerde focus

Wie focust op het verwerven van geld heeft de verkeerde focus. Hij/zij gaat immers uit van een tekort wat aangevuld moet worden. En dat tekort roept negatieve gevoelens en emoties op evenals bezuinigen. Bezuinigen richt zich op wat niet kan terwijl de focus zou moeten liggen op wat er wel mogelijk is (meer geld verdienen) en dat vraagt dus nieuwe ideeën, ‘out of the box denken’, creativiteit en vooral energie.

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

E-book: Persoonlijke ontwikkeling, dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book: talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!

Je kunt nu het nieuwste e-book (PDF) aanschaffen van Jan Stevens over: talenten en kwaliteiten, jouw houvast en zekerheid.

Je kunt ook de boekpresentatie van 27 januari gratis terugkijken. Inschrijven?

Talenten en kwaliteiten / e-book

Meer informatie?

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.