Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Specialist of generalist?

Ben jij specialist of generalist? Dat is belangrijk om te weten wanneer het over jouw drijfveren gaat in jouw functie. In dit artikel ga ik in op de verschillen tussen een specialist of generalist.

Voorbeeld

Een voorbeeld om het verschil te duiden tussen de generalist of specialist is de functie van huisarts en KNO-arts. De huisarts is generalist in die zin dat hij/zij van alle facetten van het menselijk lichaam op de hoogte is, terwijl de KNO arts zich heeft gespecialiseerd in Keel, Neus en Oren.

Een ander voorbeeld vinden we in de advocatuur. De ene advocaat is gespecialiseerd en heeft een verdiepingsslag aangebracht op alleen familierecht, terwijl de ander meer allround is.

  • Specialist

    Je bent specialist wanneer uje veel kennis hebt op een bepaald terrein. Je hebt je toegelegd op een bepaald vak of onderdeel van een vak. Op dit onderdeel ben je deskundig en beschik je over de juiste expertise. Je bent vakbekwaam en zowel jouw kennis als ervaring (vaardigheden) liggen op het terrein waarin jij je gespecialiseerd hebt.

  • Generalist

    Je bent generalist wanneer je je niet direct in een bepaalde richting hebt gespecialiseerd, maar wanneer je breed inzetbaar bent op meerdere terreinen. Je bent veelzijdig, houdt zich bezig met meerdere vakgebieden en je concentreert je op de hoofdlijn. Je bent meer een Manusje van alles en je bent graag inzetbaar op meerdere terreinen.

 

 

Ben jij generalist of specialist?

Waarom belangrijk?

Dit artikel is geschreven in de serie persoonlijke drijfveren. Een specialist heeft vaak andere drijfveren dan een generalist. Daarom is het belangrijk om te weten wat het beste bij jou past. Weet je wat jouw persoonlijke drijfveren zijn?

Persoonlijke drijfveren

Misverstand

Om meteen even een misverstand weg te nemen: ook de generalist is specialist. Dus om verwarring te voorkomen: jouw huisarts is ook specialist. Het verschil in specialismen illustreert zich in de schaatssport. De één concentreert zich op de 10 kilometer terwijl de ander meer allrounder is (en dus generalist) en meerdere afstanden kan schaatsen. Beide zijn ze specialist.

Verschillen

Wat zijn de verschillen?

  • De specialist is graag bezig op een afgebakend werkterrein; terwijl de generalist graag geïnformeerd is over een breder werkterrein.
  • De specialist zoekt steeds een verdiepingsslag; terwijl de generalist graag op de hoofdlijn bezig is.
  • De specialist heeft veel meer oog voor details; terwijl de generalist daar niet teveel mee bezig kan zijn.

Persoonlijke drijfveren

Dit artikel is geschreven in de serie: persoonlijke drijfveren.

Persoonlijke drijfveren

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.