Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Specialist of generalist?

Bent u specialist of generalist? Dat is belangrijk om te weten wanneer het over uw drijfveren gaat in uw functie. In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen een specialist of generalist.

Voorbeeld

Generalist of specialist?Een voorbeeld om het verschil te duiden tussen de generalist of specialist is de functie van huisarts en KNO-arts. De huisarts is generalist in die zin dat hij/zij van alle facetten van het menselijk lichaam op de hoogte is terwijl de KNO arts zich heeft gespecialiseerd in Keel, Neus en Oren. Een ander voorbeeld vinden we in de advocatuur. De ene advocaat is gespecialiseerd en heeft een verdiepingsslag aangebracht op alleen familierecht terwijl de ander meer allround is.

  • Specialist

    U bent specialist wanneer u veel kennis hebt op een bepaald terrein. U hebt zich toegelegd op een bepaald vak of onderdeel van een vak. Op dit onderdeel bent u deskundig en beschikt u over de juiste expertise. U bent vakbekwaam en zowel uw kennis als ervaring (vaardigheden) liggen op het terrein waarin u zich gespecialiseerd hebt.

  • Generalist

    U bent generalist wanneer u zich niet direct in een bepaalde richting hebt gespecialiseerd maar wanneer u breed inzetbaar bent op meerdere terreinen. U bent veelzijdig, houdt zich bezig met meerdere vakgebieden en u concentreert zich op de hoofdlijn. U bent meer een Manusje van alles en u bent graag inzetbaar op meerdere terreinen.

Waarom belangrijk?

Dit artikel is geschreven in de serie persoonlijke drijfveren. Een specialist heeft vaak andere drijfveren dan een generalist. Daarom is het belangrijk om te weten wat het beste bij u past. Weet u wat uw persoonlijke drijfveren zijn?

Persoonlijke drijfveren

Misverstand

Om meteen even een misverstand weg te nemen: ook de generalist is specialist. Dus om verwarring te voorkomen: uw huisarts is ook specialist. Het verschil in specialismen illustreert zich in de schaatssport. De één concentreert zich op de 10 kilometer terwijl de ander meer allrounder is (en dus generalist) en meerdere afstanden kan schaatsen. Beide zijn ze specialist.

Verschillen

Wat zijn de verschillen?

  • De specialist is graag bezig op een afgebakend werkterrein terwijl de generalist graag geïnformeerd is over een breder werkterrein
  • De specialist zoekt steeds een verdiepingsslag terwijl de generalist graag op de hoofdlijn bezig is
  • De specialist heeft veel meer oog voor details terwijl de generalist daar niet teveel mee bezig kan zijn

Persoonlijke drijfveren

Dit artikel is geschreven in de serie: persoonlijke drijfveren.

Persoonlijke drijfveren

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.