Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Uitdaging in functie: waarom zo belangrijk?

Vind je voldoende uitdaging in jouw werk? Weet jij jezelf uit te dagen of word je door de leidinggevende van jouw bedrijf uitgedaagd? Merk je dat je bij voldoende uitdaging ook gemotiveerd bent voor jouw werk?

Hoe?

Je kunt op verschillende manieren worden uitgedaagd. Dat ligt ook een beetje aan jouw persoonlijkheid. Ik noem een paar voorbeelden:

 • Intellectuele uitdaging geeft voldoening wanneer je graag nadenkt over complexe vraagstukken en wanneer je gevraagd wordt om bij te dragen aan een mogelijk oplossing.
 • Fysieke uitdaging is ook een vorm van uitdaging die je bijvoorbeeld in de sport kunt vinden.
 • Doelstellingen kunnen ook uitdagend zijn. Dat betekent misschien dat je probeert om jouw grens te verleggen en hogere doelstellingen te realiseren dan voorgaande jaren.
 • Verantwoordelijkheid kan ook uitdagend zijn net zo goed als gebrek aan verantwoordelijkheid ook gebrek aan uitdaging kan betekenen.
 • Zinvol werk oftewel werk van betekenis kan al een uitdaging op zich zijn.

Je ziet het al: uitdaging hoeft niet altijd te maken hebben met de beste willen zijn of de hoogste score willen. Ook niet met altijd willen winnen of altijd meer willen. Uitdaging kan ook de diepte in gaan. In de kern gaat het erom dat je wordt getriggerd om stappen te nemen die van jou een inspanning vragen.


Word jij voldoende uitgedaagd in je werk?

Waarom zo belangrijk?

Wanneer je werk doet wat van jou een inspanning vraagt, wordt er een beroep op jouw vermogens gedaan. Dat kan van alles zijn: een beroep op jouw fysieke of verstandelijke vermogens is een beroep op jouw kwaliteiten. Het is een manier om jouw competenties in te zetten. Waar dat gebeurt, daar ontstaat arbeidsvreugde of voldoening.

Daag jij jezelf uit of moet je uitgedaagd worden?

Een groot verschil: daag jij jezelf uit of ben je in staat om jezelf uit te dagen? Of moet je uitgedaagd worden door jouw werkgever of leidinggevende?

Ik kan de vraag ook anders stellen: word je van binnenuit gemotiveerd om bepaalde zaken te doen of moet je van buitenaf gemotiveerd worden om in beweging te komen. De kunst is om het zelf te doen. Ik noem dat intrinsieke motivatie. Weet je wat jouw drijfveren zijn?

Drijfveren

Uitgekeken op jouw werk?

Is er gebrek aan uitdaging binnen jouw functie en ben je uitgekeken op jouw werk? Heb je het wel gehad met jouw huidige functie? Ben je er wel klaar mee? Is de motivatie geheel verdwenen en gaat je lusteloos opnieuw naar jouw werk?

Wat moet je doen? Zomaar weggaan kun je niet. De schoorsteen moet immers ook roken. Maar blijven zitten waar je zit, komt ook niet goed. Dat voel je heel goed aan. En eigenlijk weet je ook wel dat het niet te lang moet duren.

Onbegrip: geen uitdaging meer

Vaak komt er in deze situaties onbegrip van de omgeving. Mensen oordelen snel en soms gemakkelijk. Adviezen als: je moet je er gewoon overheen zetten en hier vind je wat en daar laat je wat, slaan nu niet bepaald aan hoe goed ze soms ook bedoeld zijn. Veelal roept het nog meer twijfel en onzekerheid op.


Uitdaging uit jouw functie verdwenen?

Wat is er nu precies aan de hand?

Je begrijpt dat ik dat via internet moeilijk kan vaststellen. Maar ik wil wel een poging doen om wat mogelijkheden neer te zetten:

 • Het kan heel goed dat je binnen jouw huidige functie onvoldoende uitdaging hebt. Er zit geen prikkel meer in die jou stimuleert. Wat je moet doen, doe je routinematig en dat is het. Als dat het geval is bent je toe aan een volgende stap in jouw carriere. Dat is dus positief. Maar je moet er wel wat mee gaan doen anders komt het niet goed.

  Lees ook ons artikel over functieontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling en dan met name de situatie waarin de medewerker zich sneller heeft ontwikkeld dan de functie.
 • Je bent overgekwalificeerd voor jouw werk en functie en derhalve is de kans op een bore-out aanwezig. Stappen nemen dus.
 • Jouw werk is eentonig en saai. Er is te weinig afwisseling.
 • Wellicht zijn er in jouw omgeving zaken die een rol spelen die eraan bijdragen dat je de motivatie voor jouw functie verliest.

Analyse en stappen maken!

Wij adviseren om een goede analyse te maken van wat er bij jou aan de hand is. Desnoods met een goede vriend of de buurvrouw. Eventueel met behulp van een externe partij of coach. Maar laat het er niet bij zitten. Op basis van deze analyse is het verstandig om daarna stappen te zetten. Wel eens gedacht aan een traject gericht op loopbaanbegeleiding?

Persoonlijke drijfveren

Dit artikel is geschreven in de serie: persoonlijke drijfveren.

Persoonlijke drijfveren

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.