Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zekerheid vaste baan

Is zekerheid een drijfveer van jou? Is het voor jou erg van belang om zekerheid te hebben? Waarom is dat zo belangrijk? In dit artikel ga ik verder in op de zekerheid van een vaste baan.  

Waarom zo belangrijk?

Gemiddeld genomen zeggen mensen het volgende wanneer het gaat over baanzekerheid:

 • Ik moet mijn vaste lasten kunnen opbrengen (hypotheek, huur).
 • Wanneer ik geen baanzekerheid heb, gaat het malen in mijn hoofd.
 • Ik kan erg angstig worden wanneer ik niet de zekerheid van een baan heb.
 • Thuis heb ik altijd discussie omdat gebrek aan zekerheid twijfel oproept bij mijn partner.
 • Zodra ik geen baanzekerheid heb, gaan ze thuis alle leuke uitjes schrappen en potten we het geld op voor de toekomst.
 • Ik ben geen avonturier die maar zo wat aangaat.
 • ik twijfel snel aan mezelf in deze situaties.

Wat voor zekerheden zoek jij?

 

Schijnzekerheid

Toch is er ook een andere kant. Je weet rationeel vast te beredeneren hoe betrekkelijk de zekerheid van een vaste baan is. In feite is het een schijnzekerheid. Klopt: de werknemer wordt gelukkig op tal van manieren beschermd voor wispelturigheid van de werkgever.

Ze kunnen je écht niet ‘zomaar’ of ‘maar zo’ ontslag geven. Maar je weet ook: als ze echt willen, als ze echt van jou af willen of als er serieuze bedrijfsomstandigheden zijn die om reorganisatie vragen dan gaat dat zeker gebeuren.

Drijfveren

 

 

Wat is zeker?

Wat is dan zeker?

De vraag is: wat is zeker? Wie had gedacht dat de warenhuizen van Vroom & Dreesman failliet zouden gaan? Wie had gedacht dat de prijzen van de woningen bij de crisis zo zouden zakken dat menige woning hypotheek technisch onder water stond? Kortom: wat is zeker? Zekerheid woont niet in externe factoren. De zekerheid van jouw baan zit niet in jouw arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De zekerheid zit in: wat jij te bieden hebt aan deze wereld.

Niet in externe factoren

Mensen zoeken vaak zekerheid buiten zichzelf. Maar het gaat er juist om dat je ontdekt dat zekerheid in jezelf woont. Wat is die zekerheid?

 • Jouw kwaliteiten en competenties.
 • Jouw vaardigheden.
 • Jouw werkervaring en levenservaring.
 • Jouw inzichten.

Als ze inbreken bij jou thuis nemen ze de televisie of jouw computer mee. Niet jouw kwaliteiten of jouw vaardigheden. Wat jij te bieden hebt aan deze wereld kunnen ze je alleen afpakken, als jij het toestaat.

Voorbeeld

Een mevrouw die een traject bij ons deed, omdat ze niet goed functioneerde volgens de werkgever, was bijzonder bang dat ze ontslagen zou worden. Begrijpelijk; want het zou ook op een zeer ongunstig moment zijn. Door de echtscheiding had ze wat financiële problemen gekregen, de woning stond te koop maar dat vlotte ook niet erg. En ze maakte zich zorgen.

Een half jaar later belde ze om te vertellen dat het bedrijf failliet was. Weg baan! Weg zekerheden! Maar het bijzondere: ze was helemaal opgelucht. Waarom? Ze heeft geleerd naar binnen te kijken en zich niet te vergapen aan een papiertje van zogenaamde zekerheden.

Persoonlijke drijfveren

Dit artikel is geschreven in de serie: persoonlijke drijfveren.

Persoonlijke drijfveren

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.