Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Zekerheid vaste baan

Is zekerheid een drijfveer van u? Is het voor u erg van belang om zekerheid te hebben? Waarom is dat zo belangrijk? In dit artikel gaan we verder in op de zekerheid van een vaste baan.  

Waarom zo belangrijk?

Zekerheid vaste baanGemiddeld genomen zeggen mensen het volgende wanneer het gaat over baanzekerheid:

 • Ik moet mijn vaste lasten kunnen opbrengen (hypotheek, huur)
 • Wanneer ik geen baanzekerheid heb, gaat het malen in mijn hoofd
 • Ik kan erg angstig worden wanneer ik niet de zekerheid van een baan heb
 • Thuis heb ik altijd discussie omdat gebrek aan zekerheid twijfel oproept bij mijn partner
 • Zodra ik geen baanzekerheid heb, gaan ze thuis alle leuke uitjes schrappen en potten we het geld op voor de toekomst
 • Ik ben geen avonturier die maar zo wat aangaat
 • ik twijfel snel aan mezelf in deze situaties

Schijnzekerheid

Toch is er ook een andere kant. U weet rationeel vast te beredeneren hoe betrekkelijk de zekerheid van een vaste baan is. In feite is het een schijnzekerheid. Klopt: de werknemer wordt gelukkig op tal van manieren beschermd voor wispelturigheid van de werkgever. Ze kunnen u écht niet ‘zomaar’ of ‘maar zo’ ontslag geven. Maar u weet ook wel: als ze echt willen, als ze echt van u af willen of als er serieuze bedrijfsomstandigheden zijn die om reorganisatie vragen dan gaat dat zeker gebeuren.

Drijfveren

Wat is dan zeker?

BaanzekerheidDe vraag is: wat is zeker? Wie had gedacht dat de warenhuizen van Vroom & Dreesman failliet zouden gaan? Wie had gedacht dat de prijzen van de woningen bij de crisis zo zouden zakken dat menige woning hypotheek technisch onder water stond? Kortom: wat is zeker? Zekerheid woont niet in externe factoren. De zekerheid van uw baan zit niet in uw arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De zekerheid zit in: wat u  te bieden hebt aan deze wereld.

Niet in externe factoren

Mensen zoeken vaak zekerheid buiten zichzelf. Maar het gaat er juist om dat u ontdekt dat zekerheid in uzelf woont.  Wat is die zekerheid?

 • Uw kwaliteiten en competenties
 • Uw vaardigheden
 • Uw werkervaring en levenservaring
 • Uw inzichten

Als ze inbreken bij u thuis nemen ze de televisie of uw computer mee. Niet uw kwaliteiten of uw vaardigheden.  Wat u te bieden hebt aan deze wereld kunnen ze u alleen afpakken, als u het toestaat!

Voorbeeld

Een mevrouw die een traject bij ons deed omdat ze niet goed functioneerde volgens de werkgever was bijzonder bang dat ze ontslagen zou worden. Begrijpelijk want het zou ook op een zeer ongunstig moment zijn. Door de echtscheiding had ze wat financiële problemen gekregen, de woning stond te koop maar dat vlotte ook niet erg. En ze maakte zich zorgen. Een half jaar later belde ze om te vertellen dat het bedrijf failliet was. Weg baan! Weg zekerheden! Maar het bijzondere: ze was helemaal opgelucht. Waarom? Ze heeft geleerd naar binnen te kijken en zich niet te vergapen aan een papiertje van zogenaamde zekerheden.

Persoonlijke drijfveren

Dit artikel is geschreven in de serie: persoonlijke drijfveren.

Persoonlijke drijfveren

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens