Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Persoonlijke behoeften

Drijfveren, waarden en persoonlijke behoeften

Persoonlijke behoeften zijn belangrijk voor ieder mens. Kent u uw persoonlijke behoeften en weet u ook dat dit uw drijfveer is, uw motivator oftewel de reden waarom u iedere ochtend uit bed komt? Natuurlijk zijn persoonlijke behoeften universeel. Toch verschillen ze per mens en per situatie. Dit artikel gaat over:

Waarover gaat het? Wat zijn uw behoeften?

Ieder mens heeft persoonlijke behoeften. We definiëren een persoonlijke behoeften als datgene waar u niet zonder kunt. We onderscheiden behoeften op verschillende niveaus.

 • De basisbehoeften

Kleding, eten, drinken en zuurstof zijn basisbehoeften. U hebt ze nodig om te kunnen leven. Maar dat geldt natuurlijk ook wel voor onderdak en veiligheid. Een basisbehoefte is ook de afwisseling tussen inspanning en ontspanning zowel fysiek als mentaal. Wanneer er onbalans ontstaat tussen inspanning en ontspanning dan gaat er iets mis. In Nederland hoeven we weinig moeite te doen om onze basisbehoeften te vervullen. De schappen in de winkel liggen vol eten en drinken. Alles is binnen handbereik. Een druk op de knop en alles is aanwezig en alles is in de buurt. In die zin zijn we terechtgekomen in de comfortzone wanneer het om onze basisbehoeften gaat. In zekere zin is (bijna) iedereen verwend. Mensen kunnen er ziek van worden, er ontstaat stress of men wordt burnout. Maar tal van symptomen en ziekten kunnen ook voortkomen uit deze onbalans.

 • Behoefte aan zekerheid

  Een persoonlijke behoeften definiëren wij soms als: bewust worden wat ontbreekt of “verlangen naar”. Een mens heeft behoefte aan zekerheid en duidelijkheid zoals behoefte aan overzicht en behoefte aan orde en structuur.  De volksmond zegt al snel: ‘één ding is zeker, namelijk dat je een keer sterft’. Daarmee bedoelt men ook vaak dat er weinig zeker is. Zekerheid betekent voor veel mensen: duidelijkheid. Orde en structuur dragen bij aan duidelijkheid. Wie teveel doorslaat in het zoeken naar zekerheden kan verslaafd raken aan controle of menen dat het leven maakbaar is.

 • Behoefte aan waardering en aandacht

  Sociale behoeften zijn: waardering en respect ontvangen, erbij horen, behoefte aan aandacht, gelijkwaardigheid, gehoord en gezien worden, me geaccepteerd voelen, erbij horen, van belang zijn, iets betekenen voor een ander, vertrouwen ontvangen

 • Behoefte aan invloed en zelfstandigheid

  Andere behoeften: vrijheid en onafhankelijkheid,  vrijheid van geest of denken, behoefte aan invloed en zelfsturing.

 • Behoefte aan zingeving

  Een mens heeft behoefte aan zingeving: dat gaat over vragen als waarom ben ik hier? Wat is het doel van mijn leven?

 • Behoefte aan rust

  Een mens heeft behoefte aan rust zowel fysiek als rust tussen de oren.

Match met organisatiebehoeften geeft werkplezier

Een organisatie heeft ook behoeften. Voor invulling van die behoeften huren ze meestal mensen in. Als iemand zijn talent en passie mag inzetten om invulling te geven aan de  behoeften van de organisatie ontstaat niet alleen werkplezier  maar ook een optimale productiviteit.

Werkplezier

Angst of behoeften als drijfveer: wat drijft u?

Wordt u gedreven door uw angsten of door uw behoeften? Is angst een drijfveer voor u? Wordt u gedreven door angst? Of zijn uw behoeften uw drijfveer?

Angst of behoeften als drijfveer: wat drijft u?Wat is het verschil?

Het verschil omschrijven wij als volgt. Een behoefte is een drijfveer gericht op het vervullen van wat u nodig hebt terwijl angst de drijfveer is omdat u bang bent te verliezen wat u  nodig hebt. We duiden het met enkele voorbeelden:

 • Laat u zich leiden door uw behoefte aan een gezond leven of bent u bang om ziek te worden?
 • Onderneemt u stappen gericht op continuïteit in uw baan of carrière of bent u bang voor baanverlies
 • Bent u bang om alleen over te blijven of vervult u uw behoefte aan contact met anderen?
 • Hebt u behoefte aan een goede relatie met uw partner of bent u bang dat uw relatie kapot gaat?
 • Hebt u behoefte aan rust en ontspanning of bent u bang dat u overspannen wordt of burn-out raakt?

Bang om te verliezen of behoefte aan………….

Ziet u wat het verschil is in drijfveren? En ook wat de impact is qua stress op uw leven? Wat drijft u? Weet u dat angst een hele sterke drijfveer is? Aangewakkerd in onze cultuur van ‘pas op en heb je wel dit en dat?’

 • Wanneer je niet je best doet ga je niet over
 • Wanneer je niet over gaat, moet je een niveau lager
 • Wanneer je geen goede opleiding hebt dan kom je niet ver
 • Wanneer je je best niet doet, dan komt het niet goed

Angst komt vaak van: wanneer je niet dit dan………………. Als je niet zo……… dan…………………….. terwijl behoeften andersom werken: wanneer je………………….. dan.

 • Angst gaat vaak over wanneer je iets niet doet, of wanneer je iets nalaat dan verlies je iets.
 • Behoeften gaan over: wanneer je iets wel doet, dan krijg je iets.

Willen en kunnen

Het verschil is: willen en kunnen. Het onderscheid is nogal belangrijk. Het heeft vooral met willen te maken.  Wilt u wilskracht ontwikkelen? Dan is het zaak om u op uw behoeften te richten en niet op uw angsten! Uw angsten zijn altijd bezig met wat u niet wilt en niet met wat u wel wilt.

Wat voor drijfveren hebt u? Wat motiveert u?

Zelfinzicht is van groot belang. Wat drijft u? Wat motiveert u? Waarvoor komt u in beweging? Met andere woorden wat voor type mens bent u? Bij de Steven kunnen we u helpen uw persoonlijke waarden drives en kernwaarden te onderzoeken. Weet u welke waarden voor u belangrijk zijn? (aarde water vuur luchttypes hebben verschillende waarden)

Wat zijn uw drijfveren?

Vervulling van behoeften en gevoelens

In een ander artikel staan we stil bij de relatie tussen behoeften en gevoelens. Wie zijn behoeften vervult, krijgt positieve gevoelens. Wie zijn behoeften niet vervult of overmatig vervuld krijgt negatieve gevoelens. Kortom: uw persoonlijke behoeften zijn een richtingaanwijzer in uw leven. Wanneer u leert om de eigen behoeften toe te staan en er  naar te handelen dan ontdekt u de weg naar uw gevoelsleven, naar de keuzes die u maakt en naar de eigen grenzen.

 • Overmatig vervulde behoeften brengen negatieve gevoelens

  Overmatig vervulde behoeften brengen negatieve gevoelens. Wie teveel eet of drinkt voelt zich overvol of zat. Wie teveel sport krijgt blessures. Wie teveel aandacht krijgt, wordt er verlegen van. Toch?

  • Te is nooit goed

   ‘Te’ is nooit goed zegt de volksmond behalve tevreden, terecht en tegoedbon.  Een uitspraak die een bepaalde wijsheid met zich meebrengt. Teveel of te weinig in relatie tot behoeften heeft altijd te maken met:

   • Overmatig vervullen van behoeften (te veel)
   • Onvervulde behoeften (te weinig)
   • Grenzeloosheid
  • Wat komt er uit voort?

   Uit overmatig vervullen van behoeften komt voort:

   • Overgewicht (te veel eten of drinken)
   • Verslaving: eetverslaving, drankverslaving, roken, drugs, verslaafd aan aandacht, verslaafd aan social media
   • Ongezonde leefstijlen
   • Ongezonde drang naar controle en zekerheid
   • Overmatige bewijsdrang en prestatiedrang
   • Obsessie
   • Hebzucht en hebberigheid
 • Onvervulde behoeften

  Onvervulde behoeften of bepaalde behoeften verwaarlozen brengen ook negatieve gevoelens met zich mee. Te weinig is ook niet goed. Geen aandacht hebben voor.  Wilt u wat voorbeelden van te weinig aandacht voor uw persoonlijke behoeften?

  • Uzelf verwaarlozen, onderwaarderen, te weinig aandacht hebben voor uzelf, jezelf miskennen
  • Behoefte hebben aan rust maar gewoon doorjagen en doorjakkeren tegen beter weten in
  • Behoefte hebben aan ontspanning maar verplichting op verplichting afjagen
  • Behoefte hebben aan zingeving en een oppervlakkig leven leiden

Toestaan en ervaren

De eigen behoeften leren toestaan en ervaren is een leerdoel wat veel voorkomt. We hebben geleerd om van alles te weten en te kunnen maar we hebben onderweg verleerd om oog te hebben voor ons eigen persoonlijke leven. Dat blijkt al uit het feit dat de burn-out in deze tijd een hot issue is.

Behoeften

Dit artikel is geschreven in de serie behoeften.

Behoeften

Training en coaching

De Steven verzorgt training en coaching gericht op persoonlijke ontwikkeling, carrière en loopbaan, organisatie- en teamontwikkeling. Wilt u een overzicht van onze  trainingen?

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.