Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Grenzeloos en mateloos

Grenzeloos, onbegrensd of mateloos: ben je dat? Of zeggen ze van jou dat je dat bent? Dat is een persoonlijke valkuil. Dat zou betekenen dat je onbeperkt, zonder grenzen of zonder mate bent.

Betekenis en definitie

Aan de hand van enkele criteria komen wij tot een definitie. Wanneer je grenzeloos bent:

 • Ga je vaak over jouw eigen grenzen heen, negeer je eigen grenzen of voel je niet eens dat je grenzen hebt
 • Ga je vaak over de grens van anderen heen, negeer je de grenzen van de ander of voel je niet dat de ander grenzen heeft
 • Sta je toe dat anderen vaak over jouw grenzen heengaan of merk je niet eens op dat dit gebeurt
 • Ben je mateloos en ken je geen maat (je weet van geen ophouden)
 • Kun je je moeilijk inhouden of beperken
 • Voel je je ongeremd en ben je in de ogen van anderen misschien vrijpostig

Grenzeloos en mateloos

Dit artikel schreef ik de serie.

Persoonlijke behoeften

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

Leerdoelen autonomie

Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?

Bekijk ze hier!

Leerdoelen autonomie

Leren begrenzen: matigheid!

Matigheid werd vroeger aangeduid als een deugd. In feite is matigheid: leren voorzien in eigen behoeften in plaats van overmatig voorzien in eigen behoeften. Het heeft alles te maken met het leren respecteren van eigen grenzen en de grenzen van de ander. Lees ook: Grenzen leren aangeven

Overmatige vervulling van behoeften

Grenzeloosheid duidt op een overmatige vervulling van jouw behoeften. Er zijn allerlei vormen van grenzenloosheid aan te duiden. Ik noem wat voorbeelden:

 • Overmatig consumeren: overdaad schaadt!

  Een vorm van grenzeloosheid is overmatig consumeren. Bijvoorbeeld overmatig eten en drinken, overmatig TV kijken of te veel van sociale media gebruik maken. Kortom: overmatigheid duidt er vooral op dat je jezelf niet in de hand kunt houden. Wanneer dat structureel wordt spreken we over verslaving ongeacht wat dat is. Je kunt verslaafd zijn aan de TV, games, facebook, eten, drinken, sport etc. Dat wil zeggen: je kunt er niet meer zonder. Je hebt het gevoel dat je zonder jouw verslaving niet kunt leven op een goede manier of je raakt gestrest wanner het er  niet meer is.  

 • Werkverslaving (de workaholic)

  Ook werkverslaving is een vorm van overmatigheid en grenzeloosheid. Het betekent dat je in slechte doen komt wanneer je niet werkt. Je kunt niet meer stoppen, je weet van geen ophouden en je bent te veeleisend of je legt de lat te hoog voor jezelf.

 • Persoonlijke valkuilen

  Een andere vorm van mateloosheid zijn bijvoorbeeld de eigen persoonlijke valkuilen. Wie te loyaal is, overschrijdt de eigen grens.  En zo kunnen we er nogal  wat noemen zoals:

 • Hebzucht: het meer is nooit vol!

  Ook hebzucht of hebberigheid is een voorbeeld van grenzeloosheid. Het kan een sterke drijfveer zijn in een mensenleven maar het is geen behoefte. Hebzucht gaat over het vermeerderen van doorgaans materiële zaken. In ieder geval zaken die niets met het innerlijk te maken hebben. Lees ook: altijd meer is nooit genoeg.

 • Wellust

  Ook wellusten kunnen grenzeloos zijn. Denk maar aan machtswellust of graaizucht. Maar ook eerzucht of zelfzucht kan onbegrensde vormen aannemen waarbij mensen over grenzen van zichzelf of over grenzen van de ander heen gaan.

Eigen kracht ontdekken

Wie zijn eigen kracht kent, kent ook de eigen grenzen. Dat gaat altijd samen. Wie zich bewust is van zijn persoonlijke behoefte, hoeft niet over de eigen grenzen heen te gaan. Grenzen vertellen alles over jouw behoeften. Onlangs zei iemand: maar het is toch prima om je eigen grenzen te verleggen? Dat klopt! Grenzen verleggen is wat anders dan grenzeloosheid. Wie zijn grenzen verlegt, is zich bewust van waar de grenzen liggen.

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op autonomie of bestel het e-book: persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Bekijk e-book

Bestel de online training: autonomie en persoonlijk leiderschap!

In onze webshop kun je de training autonomie en persoonlijk leiderschap aanschaffen!

Online training autonomie

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.