Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Willen: wat wil jij nu dan? Wat zou je graag willen?

Willen hebben we niet zo geleerd. Onze cultuur is meer gericht op wat we kunnen, op opleiding en diploma’s dan op wat we willen. Willen is ook niet zo concreet. Het gaat over wat je verlangt, wenst, waar je over droomt, waar je graag naar toe zou willen. In onze cultuur kunnen we niet zo veel met dromen. Het moet wel concreet zijn immers.

Maar willen is meer dan dromen alleen! Dat wil ik je laten zien in dit artikel.

Weet jij wat je wilt?

De meeste mensen weten precies wat ze niet willen. Ze willen geen ondernemer worden want dan moet je altijd werken. Als ze ondernemer zijn willen ze niet een heel groot bedrijf. Een kind van 15 roept al ‘dat hij niet zijn hele leven naar school wil’. Dus het is blijkbaar niet moeilijk om te vertellen wat je niet wilt. Moeilijker is om te vertellen wat je wel wilt.

Niet geleerd om te willen!

Heb jij thuis geleerd om te willen? Ik niet. Ik heb wel geleerd om wat te moeten. Mijn huiswerk moest af, ik moest wel over gaan, ik moest wel een goede opleiding halen want ja anders kom je nergens. Kortom: ik heb wel geleerd wat ik allemaal moest. Is dat verkeerd? Wat mij betreft niet! Soms is het ook goed om te moeten.

Ik heb ook geleerd om iets niet te mogen. Dit mag je niet en dat mag je niet. Zie je? Als kind leer je heel vaak wat je moet, wat je niet mag.

Maar wat zou je nu willen? Wist jij het als kind?

Wat wil je? Willen!

Willen, kunnen en zijn

Wil je meer weten over willen, kunnen en zijn? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Willen, kunnen en zijn

Loopbaanonderzoek

Tijdens een loopbaanoriëntatie onderzoeken we met jou:

 • Willen: drijfveren, loopbaanankers, behoeften, interesses
 • Kunnen: werkervaring, opleiding, achtergrond, vaardigheden
 • Zijn: talenten, eigenschappen,  kwaliteiten

Loopbaan oriëntatie

Jammer eigenlijk!

Ik zeg: jammer eigenlijk! Jammer dat we niet goed geleerd hebben om te willen. Want willen heeft te maken met wilskracht ontwikkelen, doorzettingsvermogen, focus of vastberadenheid. Willen heeft ook alles te maken met keuzes en behoeften. Maak je keuzes op basis van jouw behoeften? Maak je keuzes omdat je graag iets wilt? Of maak je keuzes op basis van de behoeften van de ander?

Willen heeft te maken met jouw motivatie dus. Kun je jezelf motiveren? Of kom je alleen in beweging omdat je iets moet, omdat je een verplichting bent aangegaan waardoor je iets moet, omdat er iemand van buitenaf zegt dat er iets moet gebeuren?

Willen: wat hoort erbij?

Bij willen hoort van alles. Ik noem een paar zaken:

 • Jouw motivatie

  Jezelf motiveren is: jezelf in beweging brengen! Waarom zou je dat doen? Omdat je iets wilt toch? Stel je vindt gebak lekker: dan zet je jezelf toch in beweging richting de bakker en haal je er eentje? Natuurlijk helpt ‘niet willen’ ook. Stel je wilt afvallen: dan ga je niet naar de bakker om een gebakje te halen. Maar dat is een onderwerp apart.

 • Jouw ambitie

  Ben je ambitieus? Het wordt vaak gekoppeld aan eerzucht en hogerop komen. Ik leg het anders uit: je hoeft niet altijd hogerop te komen om vooruit te komen. Je kunt ook andere ambities hebben zoals:

  • je wilt je werk combineren met jouw hobby
  • je wilt jezelf ontwikkelen
  • je wilt je droomhuis een keertje waarmaken

  En zeker: hogerop komen mag ook. Wellicht wil je manager worden of leidinggevende? Misschien wil je een eigen bedrijf starten en doorgroeien naar…………….. Zie je dat ambitie ook te maken heeft met willen?

 • Jouw behoeften en drijfveren

  Wat zijn jouw behoeften eigenlijk? En wat zijn jouw drijfveren? Sluit dat aan bij je ambitieniveau? Overvraag je jezelf niet? Vraag je niet te weinig van jezelf?

 • Interesses

  Wat zijn jouw interesses? Willen is zoveel gemakkelijker wanneer je ergens interesse in hebt. Dan heb je wellicht ook meer leerhonger. En ben je eerder bereid om je ergens in te verdiepen. Zie je dat willen ook te maken heeft met bereid zijn om…………………

Willen

Weet je nooit wat je wilt?

Sommige mensen weten niet wat ze willen. Ze weten het niet wanneer het over werk gaat, opleiding, cursus. Soms weten ze het niet wanneer het over hun leven gaat of over hun relatie. Herken je dat? Weet jij vaak niet wat je wilt? Lees dan dit artikel over 'ik weet niet wat ik wil'.

Niet weten wat je wilt!

E-book over willen

Ebook willen moeten

Meer informatie!

Waarom zelfinzicht zo belangrijk is!

Het is belangrijk om de juiste dingen te willen! Ja zeg je, hallo, daar ben ik toch vrij in? Gelukkig wel! Maar stel je wilt dingen die je niet kunt, die niet bij je passen, dan kost dat teveel energie. Of je zou bepaalde zaken wel kunnen (leren) die ook nog bij  je passen maar je wilt het niet. Hoe kan dat? Dan vraag je te weinig van jezelf. Je daagt jezelf niet uit en je komt niet tot bloei. Weten wat je wilt is belangrijk! En als het nog klopt met wat je kunt en wie je bent, dan gaat het met jou goed!

Wat zou je moeten willen?

Je moet niets maar als ik mag adviseren:

 • je wilt wat je kan of wat je zou kunnen leren
 • je wilt wat bij je past

Oftewel: je wilt wat je kan (leren) en wat bij je past. En anders moet je het niet willen.

Leren willen

Eigenlijk is het zaak om te leren willen.

Willen gaat verder dan de loopbaan

Willen gaat natuurlijk veel verder dan alleen jouw loopbaan. Willen gaat over jouw levensweg, over jouw levensbaan. Toch? Dat zijn heel andere vragen maar wel heel belangrijk:

 • wat wil je met jouw leven?
 • wat wil je met jouw relatie?
 • wil je een gezin?
 • wat zijn jouw levens wensen?
 • heb je een bucket list?

Willen is dus zo groot als het leven zelf. Wil jij met een coach verder uitstippelen wat jij met jouw leven wilt? Dat kan! Graag helpen we jou daarbij!

De diepe betekenis van willen

Willen heeft soms een diepe betekenis. Vooral als je terecht komt bij de vraag: ‘waarom wil je dat?’. Dat geeft namelijk iets weer van wie jij bent, hoe jij denkt, hoe jij de zaken ervaart. De vraag: wat doe je is daarom soms gemakkelijker dan de vraag: ‘wat wil je?’. Maar diepe betekenis heeft de vraag: ‘waarom wil je dat?’ of zo je wilt ‘waarom wil je dat niet?‘.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.