Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Frustratietolerantie: wat is dat?

Frustratietolerantie verwijst naar jouw vermogen om frustraties te incasseren en te verdragen. Je kunt een hoge en lage frustratietolerantie hebben. Het is de wijze waarop je omgaat met onvervulde of uitgestelde behoeften, tegenslagen en frustraties, zonder dat je overweldigd raakt of ongewenst gedrag vertoont. In dit artikel leg ik uit wat frustratietolerantie is en hoe je ermee kunt omgaan.

Wat betekent het?

Frustratietolerantie gaat over jouw vermogen om problemen, tegenslagen, teleurstellingen en onvervulde behoeften aan te pakken. Hoe reageer je constructief en kalm wanneer dingen anders gaan dan je zou willen? Hoe ga je om met negatieve veranderingen? Hoe ga je om met situaties waarin jouw invloed nihil is, terwijl je toch graag die invloed zou willen hebben? Frustratie is een gevoel. In een ander artikel leg ik frustratie uit als een gevoel van onmacht. Dat is wat het is. Je voelt je machteloos omdat je niet de invloed hebt die je graag zou willen hebben om de situatie naar jouw hand te zetten.

Frustratietolerantie

Training omgaan met veranderingen

Bekijk de training omgaan met veranderingen.

Omgaan met veranderingen

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij omgaan met veranderingen!

Hoge frustratietolerantie

Wanneer je een hoge frustratietolerantie hebt, blijf je kalm in uitdagende situaties. Je laat je niet zomaar gek maken. Je hebt geleerd los te laten, te aanvaarden en te accepteren dat het niet altijd gaat zoals jij wenst. Je kunt flexibel reageren op tegenslagen. Je kunt problemen effectief aanpakken en blijft constructief in de communicatie. Dat lukt omdat je kunt reflecteren op jezelf, kunt relativeren en je eigen copingmechanismen kent, zowel positief als negatief. Maar je bent ook niet snel ontmoedigd of van de kaart.

Lage frustratietolerantie

Wanneer je een lage frustratietolerantie hebt, ben je snel gefrustreerd. Je laat je overweldigen door een bepaalde situatie, een tegenslag, kritiek die je krijgt of een gebeurtenis. Je laat kritiek zo hard binnenkomen dat je het ziet als een persoonlijke afwijzing en je betrekt het helemaal op jezelf. Of je raakt emotioneel overweldigd omdat alles even anders loopt dan je had gedacht. Wellicht worden jouw zekerheden aangetast. En hoe reageer je dan? Ik noem wat voorbeelden:

 • Je zit in zak en as en hebt meteen het gevoel dat de wereld vergaat.
 • Je verliest je zelfbeheersing en wordt enorm boos.
 • Je handelt impulsief.
 • Je vermijdt moeilijke situaties en steekt je hoofd in het zand.
 • Je stikt nog in zelfmedelijden als je niet oppast en kruipt in de slachtofferrol.
 • Je gaat jezelf veroordelen en hebt harde zelfkritiek.
 • Je beschuldigt voortdurend anderen.
 • Je raakt uit verbinding en communiceert niet meer constructief.
 • Je gaat vechten, bevriezen of vluchten.

Oorzaken van een lage frustratietolerantie

Ik noem wat oorzaken van een lage frustratietolerantie.

 • Onvermogen om tegenslagen te accepteren: blijkbaar heb je niet geleerd om met tegenslagen om te gaan en geef je snel op.
 • Perfectionisme en onrealistische verwachtingen.
 • Overgevoeligheid voor kritiek.
 • Je hebt niet geleerd om met verantwoordelijkheid om te gaan.
 • Je bent zeer beschermend opgevoed en mogelijk overmatig beschermend.

Vergroten van je frustratietolerantie

Het is nuttig om te werken aan het vergroten van je frustratietolerantie. Hoe doe je dat?

 • Bewustwording: probeer je bewust te zijn van je eigen copingstrategieën en vermijd negatieve coping.
 • Blijf de zaken in perspectief zien.
 • Blijf in gesprek en praat erover.
 • Probleemoplossend denken.
 • Zelfzorg: Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal.
 • Leer accepteren en aanvaarden.

Samenvattend

Frustratietolerantie verwijst naar het vermogen om frustraties te verdragen zonder overweldigd te raken of ongewenst gedrag te vertonen. Het gaat erom hoe je constructief en kalm reageert op tegenslagen en onvervulde behoeften. Een hoge frustratietolerantie stelt je in staat om flexibel te zijn, problemen effectief aan te pakken en constructief te communiceren. Om je frustratietolerantie te vergroten, kun je werken aan bewustwording, perspectief behouden, communiceren, probleemoplossend denken, zelfzorg en acceptatie. Aan de andere kant kan een lage frustratietolerantie leiden tot snelle frustratie, emotionele overweldiging en negatieve reacties. Het kan worden veroorzaakt door factoren zoals het niet kunnen accepteren van tegenslagen, perfectionisme, gevoeligheid voor kritiek, onvermogen om met verantwoordelijkheid om te gaan en overmatige bescherming tijdens de opvoeding.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Verandermanagement

Voor leidinggevenden hebben wij de training leidinggeven aan veranderingen ontwikkeld:

Training verandermanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.