Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Levenspijn maakt ook wie je bent

Levenspijn hoort bij jouw ‘zijn’. Het maakt mede wie je bent. Wanneer ik mensen vraag wat zelfaanvaarding is, krijg ik met regelmaat het antwoord dat het een omarmen is van wie je bent met al jouw kwaliteiten, fouten en tekorten. Maar ik denk dat zelfaanvaarding ook betekent dat je kunt aanvaarden en omarmen van wat er in jouw leven is gebeurd.

Wat is levenspijn?

Levenspijn verwijst naar een diep emotioneel lijden of existentiële pijn die je in het leven kunt ervaren. Het kan ook fysieke pijn zijn hoewel ik dat meer als een mogelijke oorzaak en bron zie voor levenspijn dan dat ik dat als levenspijn zou duiden. Bij fysieke pijn of het leven met fysieke beperkingen kan levenspijn ontstaan zoals gevoelens van wanhoop, verdriet en teleurstelling. Het kan de pijn weerspiegelen die voortkomt uit de worstelingen en moeilijkheden die inherent zijn aan het leven. Levenspijn duid ik graag als emotionele pijn.

Levenspijn

Voorbeelden van levenspijn

Ik noem je wat voorbeelden:

  • Je kunt levenspijn ervaren wanneer je je als kind niet gehoord of gezien hebt gevoeld. Je voelde je ten diepste niet begrepen. Je leefde in een isolement en je had amper contact met anderen. Je voelde je eenzaam en alleen. Je werd heel sterk op jezelf teruggeworpen en jouw behoefte aan steun werd niet vervuld.
  • Je voelde als kind al een innerlijke leegte, alsof er in jouw leven iets wezenlijks ontbrak. Misschien was er gebrek aan liefde, weinig aandacht, gebrek aan stabiliteit. Of wellicht heb je jouw behoefte aan zingeving en betekenis niet ingevuld.
  • Je leefde in een isolement. Een gevoel van isolatie liet je maar niet los. Misschien is jouw vertrouwen beschaamd en geschaad en was de wereld voor jou onveilig en onvoorspelbaar. Je vindt het wellicht moeilijk om je open te stellen voor liefde en steun.
  • Je voelde je misschien hopeloos en wanhopig omdat er dingen gebeurden waar geen einde aan kwam. Of omdat je altijd bezig was met existentiële vragen zoals: de zin van het bestaan en de plaats van de mens in de wereld. Wat is de zin van het leven? Waarom besta ik? Wat is mijn doel of betekenis in het leven? Hoe ga ik om met de onvermijdelijkheid van de dood?

Waardoor ontstaat het?

Levenspijn is ingrijpend. De voorbeelden die ik hierboven benoem ontstaan in bepaalde omstandigheden. Ik noem er een paar:

  • Verlies van je vader of moeder op jonge leeftijd of het verlies van een broer of zus.
  • Echtscheiding van je ouders.
  • Verwaarlozing of emotionele afwezigheid van ouders.
  • Nare en intense gebeurtenissen zoals pesten of misbruik.
  • Onstabiele leefomstandigheden die je thuis hebt ervaren zoals financiële stress of ziekte van een familielid.

Ik begrijp dat dit een korte opsomming is. Er kunnen zoveel omstandigheden zijn waardoor levenspijn ontstaat. Sterker nog: er kan zelfs geen enkele aanwijsbare reden zijn waarom jij levenspijn voelt.

Levenspijn kan louterend werken

Donker en duisternis doen ons verlangen naar het licht. Doordat het winter is, kijk je uit naar het voorjaar. In de storm gaan de wortels van de boom dieper de grond in. Dat geldt ook voor jou en mij. Ik denk dat iedereen wel donkere periodes kent: momenten van verlies, eenzaamheid, wanhoop of verdriet. Het zijn de onvermijdelijke schaduwen die ons leven afwisselen en ons herinneren aan de kwetsbaarheid van ons mens-zijn.

In mijn eigen leven heb ik gemerkt dat zelfs in de meest donkere tijden er momenten van onverwachte schoonheid en diepgaande verbinding kunnen zijn. Mijn grootste uitdagingen waren vaak ook tijden waarin ik een intense nabijheid voelde met de mensen om mij heen. In deze periodes vallen de materiële bezittingen en oppervlakkige successen weg en komt de essentie van wat er echt toe doet naar voren. Dat noem ik: gelouterd door het lijden, maar ook je authenticiteit ontdekken. Het is tijdens deze momenten van donkerte dat ik leerde wat belangrijk is. Dus laten we niet alleen de momenten van vreugde en succes vieren, maar ook de momenten van worsteling en pijn erkennen.

Zelfaanvaarding

Ik schreef al eerder een artikel over zelfaanvaarding en zelfacceptatie. Jezelf aanvaarden is inclusief de pijn die jij in jouw leven hebt gevoeld. Ook dat heeft gemaakt wie je nu bent. Zelfaanvaarding is het omarmen van licht en duisternis, van levenspijn en levensvreugde

Wie ben je eigenlijk?

Wie ben je eigenlijk? Wil je er meer over weten? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Wie ben je?

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes?
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Podcastserie 'reis of bestemming'

Je kunt in het kader van ons jubileum gratis onze podcastserie volgen in de serie van 'reis of bestemming'.

Podcastserie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.