Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Wanhoop of wanhopig: wat is dat?

Wanhoop is een gevoel. Voel jij je wanhopig? Dat is een heftig gevoel. Ach, het begint vaak klein. Je kunt bezorgd zijn over iets, of je voelt je verontrust. In je lijf voel je enige spanning. Je kunt je zorgen maken, je kunt twijfelen maar een ergere vorm is dat je vertwijfeld raakt. Je kunt ook in paniek raken. Je wordt als het ware overweldigd door de situatie. Dan voel je je hulpeloos. Maar wanneer je wanhopig bent, dan ben je volledig de controle kwijt. Je bent overweldigd en emotioneel gebroken of radeloos.

Wat is de betekenis van wanhopig?

Weet je wat hoop is? Ik schreef er een artikel over: hoop doet immers leven, zegt de volksmond. Dat vertelt alles over wanhoop. Als hoop doet leven, dan heb je bij wanhoop het gevoel dat je sterft. Een beetje rauw geformuleerd, maar mag het een keer? Niet voor niets wordt gezegd: ‘Dat ontslag dreef hem tot wanhoop!’ of ‘Zij was de wanhoop nabij’. Wanneer je wanhopig bent heb je het gevoel dat je niets meer kunt veranderen aan de situatie waarin jij je bevindt. Het is een samenklontering van ongunst, ellende, radeloosheid, vertwijfeling en uitzichtloosheid.

Wanhoop - wanhopig

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Kenmerken

Ik onderscheid gradaties in wanhoop, die zich opbouwen.

Het begint met een milde vorm. Je begint te voelen dat de situatie moeilijker wordt dan je had verwacht. Er is een zekere mate van bezorgdheid en ongemak maar je houdt nog steeds enige hoop vast. Je merkt dat je minder optimistisch bent over de uitkomst en je worstelt om een gevoel van controle te behouden. Je gedachten draaien af en toe om de problemen en je voelt een lichte somberheid maar je kunt nog steeds goed functioneren.

Dan gaan we naar een zwaardere vorm. De gevoelens van wanhoop worden sterker en beginnen je dagelijks leven meer te beïnvloeden. De frustratie en teleurstelling nemen toe en je merkt dat je steeds minder vertrouwen hebt in een positieve uitkomst. De oplossingen die je hebt geprobeerd lijken niet effectief te zijn, wat leidt tot een groeiend gevoel van hulpeloosheid en onmacht. Je motivatie om door te gaan vermindert en je gedachten zijn steeds pessimistischer, waardoor je steeds meer het gevoel hebt dat je vastzit in een negatieve spiraal.

Je gaat naar een diepere vorm van wanhoop. Je wanhoop bereikt een ernstiger niveau waarbij je emotioneel uitgeput raakt. Het gevoel van falen en onvermogen wordt sterker en je hebt moeite om je interesse en energie voor dagelijkse activiteiten te behouden. De somberheid en zelfkritiek worden intenser en je hebt moeite om nog enige vorm van hoop of positieve verwachting te voelen. Je hebt het gevoel dat je steeds verder verwijderd raakt van een oplossing en het lijkt alsof de problemen alleen maar erger worden.

Het neemt extremere vormen aan: de wanhoop voelt bijna ondraaglijk en het lijkt alsof er geen uitweg meer is. Je ervaart intense gevoelens van waardeloosheid en leegte en je hebt ernstige symptomen van depressie zoals langdurige somberheid en isolatie. Je hebt moeite om nog enige vorm van hoop of perspectief te zien, en je gedachten worden steeds somberder. Het dagelijks leven wordt steeds moeilijker en je hebt het gevoel dat er geen verlichting mogelijk is.

Tot slot: je bevindt je in een toestand van totale wanhoop, waarin het lijkt alsof er geen enkele uitweg meer is. Je ervaart extreme vermoeidheid, ernstige veranderingen in eet- en slaappatronen en mogelijk gedachten over wanhoopsdaden zoals zelfmoord. Het verlies van hoop is totaal en je kunt geen enkele vorm van toekomstperspectief meer zien. De wanhoop beïnvloedt elk aspect van je leven, en je verliest alle motivatie om voor jezelf te zorgen of om met anderen te communiceren. Je voelt je volledig verslagen en hulpeloos.

Wat vertelt wanhoop?

Wanhoop vertelt dat je de controle kwijt bent over de situatie. Onmacht en machteloosheid waren al de voorlopers. En of je nu je gevoel of intuïtie inzet, of je zet de ratio in (jouw hersenen): je kunt niet meer een oplossing bedenken. Je zit met de handen in het haar en je bent ten einde raad. Wanhoop ontstaat ook doordat je maar doorgaat om alsnog de situatie te redden. Maar ten diepste zegt wanhoop: stop ermee, laat het los en geef het over. Ten diepste zegt wanhoop: je probeert nu de regie te pakken op een stuk en dat is je niet gelukt en dat gaat je ook niet lukken. Daarom: laat los, aanvaardt de situatie zoals het is.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes?
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Podcastserie 'reis of bestemming'

Je kunt in het kader van ons jubileum gratis onze podcastserie volgen in de serie van 'reis of bestemming'.

Podcastserie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.