Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Existentiële levensvragen en hoogbegaafdheid

Existentiële levensvragen en hoogbegaafdheid

Vaak zijn hoogbegaafden al jong bezig met existentiële levensvragen. Kortom: ze zijn bezig met het begrijpen van de werkelijkheid, de realiteit maar ook de zin van het bestaan. Kinderen kunnen daar al jong vragen over stellen en in een groot aantal gevallen roept dat ook onbegrip op bij anderen, zeker bij leeftijdgenoten. In dit artikel proberen we uit te leggen wat existentiële levensvragen zijn en hoe HB-ers daarmee omgaan.

Diepgravers

Van HB-ers is wel bekend dat het ongekende diepgravers zijn qua denken, qua vraagstelling over zingeving en ook qua zoektocht naar de diepte en realiteit van het bestaan.

 • Waarom?

  Een vraag die hoogbegaafde kinderen al jong bezig kan houden is: waarom ben ik hier? Waartoe ben ik hier? Wat voor zin heeft mijn bestaan? 

 • Oorsprong

  Maar ook kan men nadenken en beschouwen over de oorsprong van het leven. Waar is het begonnen? Is er altijd leven geweest op aarde? Is er ook leven op andere planeten? Hoe is dat ontstaan? En eindigt dat leven ook op aarde of is dat niet het geval?

 • Bestaan

  Existentiële levensvragen gaan over het bestaan. Het heeft te maken met uw zijn, wie u bent maar ook met de betekenis van het leven, naar de diepere gronden van het bestaan. Het gaat over sterfelijkheid en eindigheid. Soms ook over eeuwigheid, een bestaan hierna (hiernamaals), over doel en zin.

Wie was het eerst op aarde?

Tim een jongetje van 7 jaar begreep dat de oorsprong van zijn moeder met oma had te maken. ‘Maar als u dan uit oma komt, waar komt oma dan vandaan?’. En Tim ging maar door. 'Maar er moet toch iemand eerst geweest zijn', vroeg Tim. Zijn moeder wist niet goed raad met deze vragenstroom. Ze zei dat God de eerste was. Die had de mens gemaakt. Toen vroeg Tim: ‘heeft God dan ook een oma?’.

Labels van de omgeving

De omgeving kan dit soort vragen snel de kop indrukken met antwoorden als:  ‘je denkt veel te diep na’, ‘je bent een dromer’ of ‘je moet wel realistisch blijven’. En dat is ook zo. Maar het woord ‘moet’ past niet zo bij hoogbegaafdheid en al helemaal niet als anderen dat voorschrijven aan een hoogbegaafd persoon.

Existentiële crisis

Wij begrijpen de labeltjes van de omgeving wel. Want existentiële diepgang kan ook tot existentiële crisis leiden. Wie te diep graaft in vragen over lijden, ziekte, sterven en dood en wie rationeel wil achterhalen hoe dat precies in elkaar zit, waar dat vandaan komt, kan genadeloos vastlopen in eigen hoofd en dat kan soms zelfs tot depressie leiden.

Zingeving

Wie van existentiële levensvragen houdt, staat wars van oppervlakkigheid. Het heeft te maken met behoefte aan zingeving. Overigens geldt dat doorgaans ook voor HSP-ers. Ook zij hebben behoefte aan diepgang en zingeving.

Worstelt u met dit soort vragen?

Worstelt u met dit soort vragen? Of merkt u dat uw kind daar mee rond loopt? Neemt u gerust eens contact met ons op!

Hoogbegaafd

Bekijk ons aanbod voor training, loopbaanbegeleiding en coaching van hoogbegaafden.

Coaching hoogbegaafden

Talentontwikkeling

Bekijk onze trainingen voor talentontwikkeling of ons aanbod voor hoogsensitieve personen.

Persoonlijke ontwikkeling

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.