Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Existentiële levensvragen en hoogbegaafdheid

Vaak zijn hoogbegaafden al jong bezig met existentiële levensvragen. Kortom: ze zijn bezig met het begrijpen van de werkelijkheid, de realiteit maar ook de zin van het bestaan. Kinderen kunnen daar al jong vragen over stellen en in een groot aantal gevallen roept dat ook onbegrip op bij anderen, zeker bij leeftijdgenoten. In dit artikel probeer ik uit te leggen wat existentiële levensvragen zijn en hoe HB-ers daarmee omgaan.

Diepgravers

Van HB-ers is wel bekend dat het ongekende diepgravers zijn qua denken, qua vraagstelling over zingeving en ook qua zoektocht naar de diepte en realiteit van het bestaan.

  • Waarom?

    Een vraag die hoogbegaafde kinderen al jong bezig kan houden is: waarom ben ik hier? Waartoe ben ik hier? Wat voor zin heeft mijn bestaan? 

  • Oorsprong

    Maar ook kan men nadenken en beschouwen over de oorsprong van het leven. Waar is het begonnen? Is er altijd leven geweest op aarde? Is er ook leven op andere planeten? Hoe is dat ontstaan? En eindigt dat leven ook op aarde of is dat niet het geval?

  • Bestaan

    Existentiële levensvragen gaan over het bestaan. Het heeft te maken met jouw zijn, wie je bent maar ook met de betekenis van het leven, en de diepere gronden van het bestaan. Het gaat over sterfelijkheid en eindigheid. Soms ook over eeuwigheid, een bestaan hierna (hiernamaals), over doel en zin.

Existentiële levensvragen en hoogbegaafdheid

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HB-ers

Doe de HB-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogbegaafd persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogbegaafd: gave of probleemgeval

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogbegaafd: gave of probleemgeval. 

Meer info via de webshop.

Meer informatie

Wie was het eerst op aarde?

Tim een jongetje van 7 jaar begreep dat de oorsprong van zijn moeder met oma had te maken. ‘Maar als je dan uit oma komt, waar komt oma dan vandaan?’. En Tim ging maar door. 'Maar er moet toch iemand eerst geweest zijn', vroeg Tim. Zijn moeder wist niet goed raad met deze vragenstroom. Ze zei dat God de eerste was. Die had de mens gemaakt. Toen vroeg Tim: ‘heeft God dan ook een oma?’.

Labels van de omgeving

De omgeving kan dit soort vragen snel de kop indrukken met antwoorden als: ‘je denkt veel te diep na’, ‘je bent een dromer’ of ‘je moet wel realistisch blijven’. En dat is ook zo. Maar het woord ‘moet’ past niet zo bij hoogbegaafdheid en al helemaal niet als anderen dat voorschrijven aan een hoogbegaafd persoon.

Existentiële crisis

Ik begrijp de labeltjes van de omgeving wel. Want existentiële diepgang kan ook tot existentiële crisis leiden. Wie te diep graaft in vragen over lijden, ziekte, sterven en dood en wie rationeel wil achterhalen hoe dat precies in elkaar zit, waar dat vandaan komt, kan genadeloos vastlopen in eigen hoofd en dat kan soms zelfs tot depressie leiden. Ik zeg weleens: 'wanneer je de waanzin doorziet van de wereld, kun je diepgaan. Maar soms is het nodig om de zin te ontdekken'.

Zingeving

Wie van existentiële levensvragen houdt, staat wars van oppervlakkigheid. Het heeft te maken met behoefte aan zingeving. Overigens geldt dat doorgaans ook voor HSP-ers. Ook zij hebben behoefte aan diepgang en zingeving.

Worstel je met dit soort vragen?

Worstel je met dit soort vragen? Of merk je dat jouw kind daar mee rond loopt? Neem gerust contact met ons op!

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Coaching voor HB-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.