Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Verlieservaring: keerpunt in uw leven

Verlieservaring is een keerpunt in uw leven

Een verlieservaring is vaak een keerpunt in uw leven. Niet zelden worden de termen “vroeger ”en “nu ”gebruikt door mensen die een verlieservaring hebben meegemaakt. Daarmee maken ze een verschil tussen hun leven voor de verlieservaring en hun leven erna. Juist om de verschillen aan te geven. Dat geeft wel aan dat een verlies heel erg veel invloed heeft op iemands leven en dat het dus ook een verwerkingstijd nodig heeft. Of een periode van rouw als u het zo wilt noemen.

Verlies: ervoor en erna

Een verlieservaring kan nogal wat impact hebben op een mensenleven. Het kan een zeer ingrijpende ervaring zijn die uw leven terdege kan veranderen. Soms omdat u dit zelf wilt, maar soms ook gedwongen. U kunt dan denken aan:

  • Een hartoperatie door een ongezonde levensstijl. U zult uw eetgewoontes moeten veranderen of meer moeten bewegen.
  • Door een ernstige ziekte of door een ongeluk wordt u gedwongen om uw leven aan te passen.
  • Door een echtscheiding gaat u nu alleen door het leven.
  • Door het overlijden van een dierbare kijkt u anders tegen het leven aan.
  • Door het verlies van uw baan gaat u nadenken over wat u echt belangrijk vindt.

Zomaar enkele voorbeelden die heel veel impact kunnen hebben over uw verwachtingen van het leven en hoe u nu verder kunt. Of misschien ook wel verder wilt. Een verlies kan een keerpunt zijn in uw leven. Sterker nog een verlieservaring kan een ijkpunt zijn in uw leven.

Keerpunt

Het verlies wordt vaak beschouwd als een keerpunt in een leven. Een leven kan moeten worden aangepast na een verlies, maar vaak wordt het ook aangegrepen om het helemaal anders te gaan doen. Een verlies kan een echte eyeopener zijn. Dan voelt het als HET moment om het helemaal anders te gaan doen. U hebt door het verlies ingezien of u hebt het gevoel door een verlies dat u helemaal op het verkeerde spoor zit. Dat kan komen door gewoonte of gemak. Een verlies kan u wakker schudden. Is dit nou wat ik uit mijn leven wil halen? Wil ik op deze manier verder?

Tijd om te rouwen

Toch is het belangrijk dat u tijd neemt om te rouwen, zodat u niet overhaast beslissingen gaat nemen. Of ingrijpende beslissingen nemen in de emotie van het moment. Neem daarvoor echt de tijd. Maar dat een verlies een keerpunt kan zijn staat wel als een paal boven water.

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert