Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Je kinderen verliezen door de echtscheiding

Ik schreef al eerder over de echtscheiding als rouwproces. Je verliest jouw partner en levensmaat. Je verliest iemand met wie je het leven deelde. Je hebt hem/haar alle hartsgeheimen toevertrouwd. Je deelde lief en leed zoals de volksmond dat zegt. Wanneer je gaat scheiden kun je ook je vrienden verliezen. En ‘kun je’ is zacht uitgedrukt. De praktijk leert dat het meestal wel zo is. Maar nu de diepte: je kunt ook je kinderen verliezen door de echtscheiding. En dat maakt het rouwproces heftig en intens.

Karel: ‘Mijn partner stookte de kinderen tegen mij op’.

Ik denk aan Karel. Hij kwam bij me in 2006. Ik kan het me nog goed herinneren. Karel heeft samen met zijn vrouw vier kinderen. Ik merk aan hem hoeveel liefde hij voor ze heeft. Maar het huwelijk liep op de klippen. Het boterde niet meer tussen hem en zijn vrouw. Karel en zijn vrouw vervreemdden van elkaar. Hij kreeg gevoelens voor een collega en worstelde hiermee. Karel is nou niet het type verleider die voor een vluggertje gaat. Hij is consciëntieus en gewetensvol en hij zal de laatste zijn die vreemd zou willen gaan met een collega. Zijn vrouw vatte het anders op. Ze zei: ‘Jij hebt iets met een andere vrouw’, en daarom wilde ze meteen scheiden. Zowel naar de kinderen toe als naar kennissen en vrienden vertelde ze dat ze gingen scheiden omdat hij ‘een ander had’.
Zijn kinderen weigerden om daarna nog contact met hem te hebben.

Je kinderen verliezen door de echtscheiding

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Aart: ‘Het beeld wat men van mij maakte, klopt niet’

Onlangs sprak ik met Aart. Hij heeft twee zonen. Aart en zijn vrouw gingen scheiden. Al vrij snel had hij een nieuwe relatie met een vrouw die veel jonger was dan hij. Dat viel bij zijn ex-vrouw niet in goede aarde. Ze zei: ‘Hij heeft mij ingeruild voor zo’n jong ding’. De schoonfamilie reageerde cynisch, bitter en schamper. En de kinderen werden meegenomen in deze beeldvorming. Aart ging verhuizen en vestigde zich in de stad. Uiteindelijk trouwde hij met de vrouw die veel jonger was. Daarna heeft hij zijn kinderen nooit weer gezien. Soms zoekt hij ze op op Facebook en Linkedin om maar een glimp op te vangen.

Liza: ‘Hij vertelt over mij dat ik psychisch niet in orde ben’

Ik sprak deze week met Liza. Ook zij is gescheiden en ook zij heeft een nieuwe relatie. Haar ex doet er alles aan om een negatief beeld over Liza te verspreiden bij de kinderen. Ze heeft een dochter van 16 en een zoon van 13. Haar dochter heeft problemen op school en zocht hulp. De vader zei: ‘Je begint al aardig op je moeder te lijken, die heeft ook een abonnement bij de psycholoog’. Liza heeft al maanden geen contact met haar zoon en dochter. Ik zag dat haar moederhart gescheurd en verscheurd is van de pijn.

Wat is er aan de hand?

Scheiden doet lijden, zegt de volksmond. Dat is sowieso het geval. Je verlaat iemand die voor jou waardevol is geweest, waarmee je de liefde deelde en waarmee je samen een bestaan opbouwde. Maar wanneer je dan ook nog je kinderen verliest, is dat intens heftig. Je gaat bij elke scheiding al stukken uit hun leven missen. Zo heb ik dat ervaren althans. Toen ik ging scheiden was mijn jongste 13 jaar. Hij kwam vaak genoeg maar hij woonde bij zijn moeder. Dan mis je al fragmenten uit het leven van je kind. Je maakt niet mee dat ze naar school gaan of dat ze thuis komen. Vaak hoor je het verhaal later of uit de tweede hand.
Maar ik moest er niet aan denken dat ik ze nooit weer zou zien. Dan mis je ze helemaal. Dan verlies je je kind, terwijl hij/zij nog leeft. En wellicht komen er kleinkinderen die jij niet kent en die jou niet kennen. In normale situaties (ik heb het niet over situaties waarbij geweld of misbruik is geweest) vind ik dat je een vader of moeder niet het kind kunt ontnemen. Het brengt zoveel pijn en verdriet.

Echtscheiding en rouw

Dit artikel schreef ik in de serie over echtscheiding en rouw.

Echtscheiding is een rouwproces

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.