Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Voel je je alleen?

Voel jij je alleen? Of heb je het gevoel dat je er alleen voor staat? Ben je bang dat je alleen achterblijft? Voel je je alleen staan omdat je andere afwijkende standpunten hebt? In dit artikel ga ik in op: alleen zijn of je alleen voelen.

Alleen zijn

Alleen zijn daar is op zich niets mis mee. Alleen door het leven gaan ook niet. Alleen betekent één en al. Dat wil zeggen: alles is er, alles is inbegrepen. Je kunt ook zeggen: er is er al één van of er is er maar één van. Dat duidt op bijzonderheid op authenticiteit. Alleen zijn betekent ook dat je je leven kunt invullen zonder dat je je aan iemand hoeft te verantwoorden of dat je het leven kunt leven zoals jij het wilt.  Sommige mensen kunnen heel goed alleen zijn en vinden dit fijn. Anderen hebben er moeite mee. Ze zijn niet alleen maar ze voelen zich ook alleen.

Je alleen voelen

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Je alleen voelen

Wanneer je je alleen voelt is dat taal voor:

  • Gezelschap missen: je bent in je eentje en niet samen
  • Je begeeft je niet in het sociale verkeer
  • Je deelt het leven met niemand anders

Dat impliceert dat je het allemaal zelf moet doen, dat je weinig tegenspraak krijgt van anderen en dat je geen tegenpool hebt met wie  je kunt sparren.  
Wanneer je je alleen voelt, kom je in de buurt van eenzaamheid. Jouw behoefte aan gezelschap, samenzijn, vriendschap en het leven delen wordt niet vervuld. Ook de behoefte om te zorgen of ontzorgd te worden, wordt niet vervuld. Je kunt niet geven en je kunt niet ontvangen. Voel jij je alleen? Dan wijst dat naar jouw behoefte aan gezelschap, geborgenheid of genegenheid.

Voel jij je alleen?

Het gevoel dat je er alleen voor staat

Het gevoel dat je er alleen voor staat duidt op de behoefte aan meer steun van anderen. Je kunt het gevoel hebben dat je er alleen voor staat bij de opvoeding van de kinderen maar ook in je werk wanneer je merkt dat de leiding weinig naar je omkijkt. Of je hebt het gevoel dat de zorg voor jouw ouders alleen op jouw schouders rust. Je hebt in dat geval behoefte aan steun en ondersteuning. Je wil het samen doen en de last delen die je opgelegd is.

Gevoel dat je er alleen voor staat?

Bang om alleen achter te blijven

Angst om alleen achter te blijven heeft weer met de behoefte aan gezelschap te maken en angst voor eenzaamheid. Uiteraard kunnen andere dingen een rol spelen: bang dat je jezelf niet kunt redden als je alleen bent. Angst om alleen te zijn kan een heftig gevoel oproepen. Soms zo erg dat mensen driftig op zoek gaan naar een relatie. Soms ook naar relaties die niet werken of die slechts van korte duur zijn. Afhankelijkheidsrelaties liggen regelmatig op de loer vanuit de angst om alleen te zijn.

Even alleen zijn is een medicijn.

Even alleen zijn is ook een medicijn. Je trekt je even terug uit de drukte van alledag. Je zondert je af van de ander(en) om te herladen, tot bezinning te komen en om even bij te tanken. Je komt emotioneel op afstand te staan van de waan van alledag. Dat helpt bij bezinning en herijking van jouw gevoel en zienswijze. Iemand schreef me ooit: 'O de vrijheid van alleen zijn! De ruimte om me heen te voelen. Mijn ruimte. Die ik vul met wat ik wil. Alleen uit eten gaan of naar het theater, en me verwonderen over de mensen die samen zijn met iemand, maar slechts oog hebben voor hun smartphone. Alleen op een bankje zitten en kijken naar alles wat voorbij raast. Alleen op vakantie gaan, met open blik in het ogenblik zijn. Zo lang er nog maar mensen zijn die liefdevol aan me denken, kan ik het heerlijk vinden om alleen te zijn'. Lees ook: alleen zijn als behoefte.

Alleen zijn kan ook een behoefte zijn!

Behoeften en gevoel

Zie je dat er achter ieder aan te duiden gevoel een behoefte zit? Daarom is het goed om de relatie uit te vinden tussen jouw gevoelens en behoeften. Gevoelens zijn een richtingaanwijzer in je leven en wijzen jou de weg.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.