Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Alleen zijn is ook een behoefte

Weet je dat alleen zijn ook een behoefte is? Een behoefte? Jazeker! Als je je alleen voelt, is dat toch een probleem? Dat kan! Wie zich alleen voelt, kan zich eenzaam voelen! Maar dat hoeft niet per se! Dit artikel gaat over alleen zijn als behoefte.

Waarover gaat het?

Alleen zijn als behoefte betekent dat er nood is om het gezelschap te vermijden of om het in ouderwetse taal te zeggen ‘om het gezelschap te ontvlieden’. Maar dan zeg ik wat het niet is. Weet je wat het wèl is? Je wilt even alleen zijn met jezelf. Je zoekt harmonie, rust en verbinding met wie jij bent.
Je wilt graag even ontladen. Je komt in een ontspannen houding. Hart en ziel verbinden zich met jouw lichaam. Je voelt een serene rust die over je komt. Je komt in contact met jouw zelf.

Alleen zijn kan ook een behoefte zijn!

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: 'je alleen voelen'. Voel jij je alleen en wat betekent dat?

Voel je je alleen?

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Weg bij de massa

Alleen zijn met jezelf heeft een functie. Je overdenkt, je bezint, je verwerkt, je laat los. Je komt terecht bij wie je bent en je laat los hoe je moet zijn. Je komt terecht bij waar jij voor staat en je leert loslaten wat anderen van jou vinden.

Ontmoeting met jezelf

Alleen zijn kan betekenen dat je jezelf ontmoet. Mijn vriend Ton zei: ‘Wie zichzelf niet heeft ontmoet in existentiële diepte, is niet in staat om de ander te ontmoeten in wie hij/zij werkelijk is’. De ruimte en tijd die je hebt om jezelf te ontmoeten, geeft impuls aan de ontmoeting met de ander. Stilte is een medicijn, wanneer je voortjaagt, van de basis verwijderd raakt. Je bent geen kuddedier die voortholt achter de massa aan.

Laadpaal en accu

Tot jezelf komen, jezelf ontmoeten, reflecteren en verbinding ervaren met jezelf maakt dat je aan de laadpaal staat. De accu laadt weer op. De energiebalans komt weer op orde. Het elastiekje van jouw binnenste ontspant zich. Morgen ga je weer naar buiten. Je voelt je weer sterk genoeg om de ander te ontmoeten. Je kunt er weer voor de ander zijn.

Behoefte

Alleen zijn als behoefte is wat anders dan je alleen voelen. Het is ook wat anders dan het gevoel dat je er alleen voor staat. Het heeft te maken met de behoefte om je even terug te trekken uit de razernij van deze wereld. Iemand schreef me ooit een mail en zei: 'Als ik alleen ben, spinnen mijn gedachten een ononderbroken draad die ik kan volgen waarheen die maar wil gaan. Als ik alleen ben en het geroezemoes van de buitenwereld is verstomd, dan kan ik het gefluister van mijn ziel horen. Als ik alleen ben, kan ik al mijn maskers afzetten, ontspannen, en vrij zijn'.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.