Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Even terugtrekken uit de drukte

Even terugtrekken uit de drukte van alledag: is dat raar? Je vindt het fijn dat je erbij hoort en je hebt dan ook een vaste vriendenclub met wie je altijd optrekt en waar je het gezellig mee hebt. Je vindt het fijn om samen te kletsen en leuke dingen te doen. Samen op stap te gaan of plannen te bedenken. Je kunt ervan genieten om tussen de mensen te zijn omdat je er blij en vrolijk van wordt. Sommige plannen zijn wel een stap te ver voor je zoals bijvoorbeeld het bij elkaar gaan logeren of elke avond bij elkaar langs gaan.

Waarom heb je het nodig?

Je hebt je momenten van alleen zijn nodig. Je wilt niet logeren of elke avond bij elkaar zitten. Daar moet je niet aan denken aan al die drukte en het rekening houden met elkaar. Je vraagt je weleens af of je vrienden er nooit eens flauw van zijn en geen behoefte hebben om een keer alleen te zijn. Het schijnt van niet en jij durft het naar je vrienden niet uit te spreken in de veronderstelling dat zij je maar een rare vinden en je het risico loopt om buiten de groep te worden geplaatst.

Even terugtrekken

Iets voor jezelf doen

Als je thuis bent trek je je vaak terug. Je vindt het heerlijk om alleen te zijn, om met iets voor jezelf bezig te kunnen zijn. Gewoon even rust en niets te hoeven of te moeten. Je wilt wel met je gezinsleden praten op een moment dat jou uitkomt en niet wanneer zij dit willen. Proberen ze toch om een gesprek met je aan te gaan of vragen ze iets op een moment dat het jou niet past dan word jij chagrijnig of boos en snauw je ze af.

Het gevolg hiervan is dat de sfeer in huis er niet prettiger op wordt, jij je terugtrekt met een rotgevoel. Waarom ben je altijd zo vrolijk en opgewekt bij je vrienden en zo boos en mopperig tegen je gezinsleden? Je wilt dit helemaal niet en toch gebeurt het. Je hebt jezelf gewoon niet in de hand. Je bent gewoon een mispunt en niet goed genoeg. Ahhh…!

Is dit normaal?

Aan de ene kant zit je graag tussen je vrienden en aan de andere kant wil je graag alleen zijn. Je vraagt je af, hoe dit kan. Ben je wel normaal? Of is dit gek? Je denkt misschien: ik ben de enige die dit heeft. Nee je bent niet raar, het is niet vreemd en je bent zeker niet de enige. Het opdoen van veel indrukken, het verwerken van prikkels, je aanpassen aan anderen en anderen pleasen maken dat je op je tenen moet lopen en er momenten van rust en ontspanning nodig zijn.

Leerdoelen

Je geniet van het samenzijn maar je hebt ook soms behoefte aan alleen-zijn, en als je daar nog geen balans in hebt gevonden en er wat ambivalent in staat, dan roept dat spanningen op. Zowel bij jou zelf als in jouw omgeving. Je kunt meer rust in je leven brengen door:

 • je behoeften te leren herkennen
 • een keuze te maken gebaseerd op je behoeften

Energiehuishouding

Dit artikel is geschreven in de serie over energiehuishouding en energiebalans.

Energiehuishouding

Verwante informatie

Wil je meer informatie over coaching gericht op vermindering van stress?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.