Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Bestaanszekerheid is een behoefte

Bestaanszekerheid is een behoefte aan zekerheid die integraal menselijk wordt ervaren en doorleefd. Maar wat is dat nu precies voor een behoefte? Als ik erover nadenk, richt ik me op wat ik geleerd heb vroeger. Het is een zekerheid die men zoekt in de beschikking om in eigen levensonderhoud te voorzien. En dan denk ik aan behoeften als eten, drinken, onderdak, veiligheid, vrede, medische zorg en gezondheid. Maslow noemde het basisbehoeften en dat vind ik supermooi uitgedrukt.

Wat is bestaanszekerheid?

Ik ga een poging doen om uit te leggen wat bestaanszekerheid is. En nu verwacht je misschien een arsenaal aan woorden en duidingen, maar die heb ik niet. Ik voel daar in mijn verwoording alleen maar verlegenheid bij. Omdat ik meen dat bestaanszekerheid niet bestaat, maar wel een behoefte is. Het raakt een andere diepe waarde, namelijk bestaansrecht. Ik vind dat ieder mens recht heeft op bestaan.

En dat is ongeacht kleur, godsdienst, sekse, geaardheid of opvatting. Maar mijn opvatting daarover geeft geen zekerheden. Want ik zeg het nogmaals: volgens mij bestaan die niet.

Dit artikel is geschreven in de serie over: behoefte aan zekerheid.

Behoefte aan zekerheid

Bestaanszekerheid

Behoefte en plicht

Bestaanszekerheid is een diepe behoefte aan continuïteit en aan de voorziening in basisbehoeften. Maar ik zeg: het is ook een plicht. Nu houden we niet zo van plichten. We kennen beter onze rechten. Dus druk ik het anders uit: bestaanszekerheid is een verantwoordelijkheid. Het hoort bij samenleven, samenleving en gezamenlijkheid. Dus het is een verantwoordelijkheid en plicht in medemenselijke zin.

Bestaanszekerheid is ook een plicht naar jezelf toe. Waarom? Je kunt niet passief gaan wachten bij de bushalte tot er een bus met wat meer zekerheden komt. Zekerheid creëer je en bestaat niet. Zekerheden heb je niet maar die verwerf je. Elke dag heb je daarmee te maken. Elke dag zal je merken dat de zekerheden waar jij op vertrouwt, dreigen te wankelen. Omstandigheden veranderen. En daar moet jij in meebewegen.

Innerlijke en uiterlijke zekerheden

We zoeken mijns inziens te veel zekerheid in bronnen buiten onszelf. En dan denk ik aan de vaste baan, het trouwboekje of het meerjarig contract met onze klanten. Dat noem ik uiterlijke zekerheid. Innerlijke zekerheid zijn we wat kwijtgeraakt. En daar zal jij vinden wat je zoekt. Innerlijke overtuiging hoort bij de weg die jij gaat en wilt bewandelen. Innerlijke overtuiging heeft te maken met een rotsvast geloof en een onbetwijfeld innerlijk weten dat het is zoals jij ervaart dat het is.

Zoek jij bestaanszekerheid?

Een paar tips:

  • Werk van binnen naar buiten
  • Stop met beschouwen en redeneren: geloof zit niet in de rede
  • Volg je hart en gebruik je verstand

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

E-book: Persoonlijke ontwikkeling, dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw e-book: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij?

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop. Titel: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij? Hoe ga je je zelfverzekerder voelen?

Zelfvertrouwen e-book

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book (PDF) authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.