Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Bestaanszekerheid is een behoefte

Bestaanszekerheid is een behoefte aan zekerheid die integraal menselijk wordt ervaren en doorleefd. Maar wat is dat nu precies voor een behoefte? Als ik erover nadenk, richt ik me op wat ik geleerd heb vroeger. Het is een zekerheid die men zoekt in de beschikking om in eigen levensonderhoud te voorzien. En dan denk ik aan behoeften als eten, drinken, onderdak, veiligheid, vrede, medische zorg en gezondheid. Maslow noemde het basisbehoeften en dat vind ik supermooi uitgedrukt.

Wat is bestaanszekerheid?

Ik ga een poging doen om uit te leggen wat bestaanszekerheid is. En nu verwacht je misschien een arsenaal aan woorden en duidingen, maar die heb ik niet. Ik voel daar in mijn verwoording alleen maar verlegenheid bij. Omdat ik meen dat bestaanszekerheid niet bestaat, maar wel een behoefte is. Het raakt een andere diepe waarde, namelijk bestaansrecht. Ik vind dat ieder mens recht heeft op bestaan.

En dat is ongeacht kleur, godsdienst, sekse, geaardheid of opvatting. Maar mijn opvatting daarover geeft geen zekerheden. Want ik zeg het nogmaals: volgens mij bestaan die niet.

Dit artikel is geschreven in de serie over: behoefte aan zekerheid.

Behoefte aan zekerheid

Bestaanszekerheid

Behoefte en plicht

Bestaanszekerheid is een diepe behoefte aan continuïteit en aan de voorziening in basisbehoeften. Maar ik zeg: het is ook een plicht. Nu houden we niet zo van plichten. We kennen beter onze rechten. Dus druk ik het anders uit: bestaanszekerheid is een verantwoordelijkheid. Het hoort bij samenleven, samenleving en gezamenlijkheid. Dus het is een verantwoordelijkheid en plicht in medemenselijke zin.

Bestaanszekerheid is ook een plicht naar jezelf toe. Waarom? Je kunt niet passief gaan wachten bij de bushalte tot er een bus met wat meer zekerheden komt. Zekerheid creëer je en bestaat niet. Zekerheden heb je niet maar die verwerf je. Elke dag heb je daarmee te maken. Elke dag zal je merken dat de zekerheden waar jij op vertrouwt, dreigen te wankelen. Omstandigheden veranderen. En daar moet jij in meebewegen.

Innerlijke en uiterlijke zekerheden

We zoeken mijns inziens te veel zekerheid in bronnen buiten onszelf. En dan denk ik aan de vaste baan, het trouwboekje of het meerjarig contract met onze klanten. Dat noem ik uiterlijke zekerheid. Innerlijke zekerheid zijn we wat kwijtgeraakt. En daar zal jij vinden wat je zoekt. Innerlijke overtuiging hoort bij de weg die jij gaat en wilt bewandelen. Innerlijke overtuiging heeft te maken met een rotsvast geloof en een onbetwijfeld innerlijk weten dat het is zoals jij ervaart dat het is.

Zoek jij bestaanszekerheid?

Een paar tips:

  • Werk van binnen naar buiten
  • Stop met beschouwen en redeneren: geloof zit niet in de rede
  • Volg je hart en gebruik je verstand

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op autonomie of bestel het e-book: persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Bekijk e-book

Bestel de online training: autonomie en persoonlijk leiderschap!

In onze webshop kun je de training autonomie en persoonlijk leiderschap aanschaffen!

Online training autonomie

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.