Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Gemakzucht of laks: ben jij dat?

Ben je gemakzuchtig of laks? Of wordt je dat soms verweten? Welk  gedrag hoort daarbij? Hoe ontstaat het?


In dit artikel leg ik uit wat het is. En ik ga ook in op de vraag hoe je leert om minder snel genoegen te nemen met jouw prestaties en meer inzet of ambitie te tonen. Kortom:

 • wat is gemakzuchtig?
 • wat is er aan de hand?

Gemakzuchtig en laks

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is gemakzuchtig?

Ik begin door maar eens te omschrijven wat anderen aanduiden als gemakzuchtig en laks. Wil je wat gedragskenmerken horen? Iemand die gemakzuchtig is wordt gezien als iemand die:

 • te weinig verantwoordelijkheidsgevoel heeft
 • te laconiek of nonchalant met bepaalde zaken omgaat
 • sloom of laks overkomt
 • nalatig is en afspraken soms niet nakomt of zelfs vergeet
 • die lauw is of waar te weinig pit in zit (volksmond: niet vooruit te branden)
 • niet of laat reageert op bepaalde vragen die gesteld worden
 • teveel oog heeft voor eigen belang en het zichzelf erg gemakkelijk maakt
 • niet met de toekomst bezig is maar het motto heeft: “wie dan leeft, wie dan zorgt”
 • behoorlijk in de comfortzone zit
 • niet vooruit te branden is

Oorzaken: wat is er aan de hand?

Zullen we samen eens proberen te analyseren waar het gedrag vandaan komt? Ik noem wat voorbeelden:

 • Relaxed of tevreden

  Hoort de kernkwaliteit ‘tevreden en relaxed’ bij jou?. Wat is het verschil? Relaxed is ‘snel genoegen nemen met’  en te relaxed of gemakzuchtig is ‘te snel genoegen nemen met’. Gemakzucht is dan de valkuil. Je slaat dan door in de relaxte houding.

 • Geduld

  Hoort de kernkwaliteit ‘geduld’ bij jou? Ben je soms te afwachtend en passief? Kom je te laat of weinig tot actie en neem je niet snel het initiatief?

 • Stel je te weinig eisen aan jezelf ?

  Een heel andere oorzaak kan zijn wanneer je erg gemakkelijk bent ingesteld. Te gemakkelijk zegt jouw omgeving misschien zelfs. Je neemt te snel genoegen met geleverde prestaties. Misschien vindt men dat je er de kantjes wat van afloopt. In ieder geval zou er veel meer te halen zijn wanneer je enige wilskracht en zelfdiscipline ontwikkelt. De vraag is: stel te weinig eisen aan jezelf? Verwacht je te weinig van jezelf? Weet je dat je hierdoor geen voldoening zult ervaren?

 • Moeilijk om jezelf ergens toe te zetten?

  Je kunt jezelf ergens moeilijk toe zetten. Zodra je een zesje hebt ben je al tevreden. Je zou ook wel de intrinsieke motivatie willen hebben om er meer van te maken maar het lukt je niet om één of andere reden. Soms stel je je te afwachtend en te passief op of zie je de toekomst te rooskleurig en te optimistisch. Heb je gebrek aan intrinsieke motivatie? Zit je wel op de juiste plek? Is willen, kunnen en zijn voldoende op elkaar afgestemd?

 • Ben je een flierefluiter?

  Je wordt omschreven als een flierefluiter wanneer je zonder zorgen door het leven gaat. Je maakt je om niets druk en je bent blijkbaar zorgeloos in alle opzichten. Je leeft bij de dag en je ziet wel wat er op jouw pad komt. Geen zorgen voor de dag van morgen. Er zijn veel redenen waarom je een flierefluiter bent. Ik noem er een paar:

  • Je wilt je niet vastleggen omdat dit voelt alsof jij je vrijheid kwijt bent.
  • Je hebt geen idee wat je zou willen in het leven en je ziet er tegenop om dit uit te zoeken.
  • Je bent onzeker over jezelf. Wat kun je? Je weet niet wat jouw talenten zijn.
  • Je bent bang voor emoties. Daarom ontwijk je dit zo veel mogelijk.
  • Je kunt je moeilijk focussen. Zo ben je enthousiast en het volgende moment verveel jij je alweer.
 • Andere oorzaken

  Oorzaken kunnen legio zijn zoals:

Oordeel niet te snel!

Alles wat een ander van je vindt, zegt ook iets over de ander. Is de ander erg gedreven, houdt hij/zij van opschieten, aanpakken en doorpakken? Dan vindt hij/zij jou nogal snel gemakzuchtig en laks. Kortom: weet dat dit soort kwalificaties over andere mensen ook iets over jou zeggen.

Ten tweede: je weet soms niet wat er aan de hand is. Een voorbeeld wat ik onlangs meemaakte bij Arie (naam en situatie is gefingeerd).

Op de lagere school, de middelbare school en zelfs op de HBO opleiding was Arie het beste jongetje van de klas. Arie kon goed meekomen, had een scherp verstand en haalde zijn HBO opleiding op de sloffen. Daarna ging Arie de universiteit doen en dat viel Arie behoorlijk tegen. Hoe dat kwam? Heel eenvoudig: hij was niet meer de beste in de klas. En daar was hij aan gewend geraakt. Daarna ging Arie werken en kwam terecht bij tal van academisch opgeleide collega’s met ook nog een brok werkervaring. Opeens werd Arie onzeker, ging twijfelen aan zichzelf, verstopte zich. Het leek er wel op alsof het vuur eruit was. Arie moest een verbetertraject doen en wat bleek? Arie was niet gemakzuchtig maar hij had niet meer het zelfvertrouwen om zich te laten zien. Toen dat op tafel kwam, ging het beter.

Moraal van het verhaal: oordeelt niet, maar neem waar!

Leerdoelen

Training of coaching kan jou helpen te ontdekken wanneer je in de valkuil stapt. Je zult immers niet altijd en overal te gemakkelijk zijn ingesteld maar steeds in bepaalde situaties? Het ontwikkelen van discipline en ambitie zou jou kunnen helpen. Wellicht moet je jouw intrinsieke motiviatie en drijfveren leren ontdekken.

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.