Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Eentonig en saai werk kan leiden tot verveling

Heb jij saai en eentonig werk en verveel je je regelmatig? Vraag jij je soms af hoe je de dag door moet komen? Heb jij te weinig afwisseling in jouw werk en te weinig taakvariatie?

Kenmerken

De definitie voor saai werk verschilt per persoon. Ik noem een aantal mogelijke kenmerken:

 • Alle dagen hetzelfde!

  Iemand schreef ons: ‘ik zou zo graag ander werk willen doen. Het werk wat ik nu doe is saai, eentonig. Iedere dag is hetzelfde. Ik hoef alleen maar routinematige werkzaamheden te doen.  Er is geen afwisseling. Ik verveel me en hoef bijna niet na te denken bij de taken die ik uitvoer. Kortom het is één grote sleur en ik zie reikhalzend uit naar het eind van de dag en naar de weekenden’.

 • Geen contact met mensen

  Iemand schreef: ‘ik heb in mijn werk amper contact met mensen. Ik werk in mijn eentje en zie bijna niemand. Daardoor duren de dagen enorm lang'.

 • Geen uitdaging

  Iemand vertelde: ‘in mijn werk word ik niet uitgedaagd. De leiding neemt er al genoegen mee dat ik aanwezig ben en bemoeit zich eigenlijk nooit met de inhoud van mijn werk. Bij ons werken ze niet met doelstellingen die ik moet realiseren’.

 • Onder jouw niveau werken

  Mensen die onder hun niveau werken, kunnen hun werk ook als saai en eentonig ervaren. Ook zij worden onvoldoende uitgedaagd. In feite ontbreekt de functiematch wanneer jij onder jouw niveau moet werken.

 

 

 

Eentonig en saai werk

Hoe minder er gevraagd wordt, hoe minder er gepresteerd wordt

Hoe minder van ons gevraagd wordt, hoe minder inspanning we leveren. Hoe minder concentratie we nodig hebben in ons werk, hoe minder we ons kunnen concentreren. Kortom: je kunt ook te weinig geprikkeld of uitgedaagd worden. In feite is er een motivatieprobleem.

Iemand die het druk heeft gaat ervoor, is gemotiveerd, ervaart druk om te presteren. Iemand die deze druk niet ervaart maakt meer fouten, stelt zaken uit, neemt klachten soms onvoldoende serieus, haalt de deadline niet of is vaker ziek.

Stressfactor

Wist je dat eentonig werk kan leiden tot stress? Chronische verveling zorgt in sommige gevallen zelfs voor vermoeidheidsklachten of spanningsklachten. Deze klachten lijken op een burn-out maar het heet anders namelijk: bore-out.

Gevolgen

Mensen die zich vervelen zijn geneigd om aan ongezond gedrag toe te geven zoals:

 • Snoepen
 • Teveel eten
 • Overmatig koffie drinken
 • Snacks halen in de kantine
 • Een borreltje drinken

Automatische piloot

Werk jij de gehele dag op automatische piloot? Dan is dat voor jezelf niet al te best en eigenlijk voor jouw werkgever ook niet. Wij adviseren je om stappen te ondernemen. Zijn er intern andere mogelijkheden? Kan er iets aan uw takenpakket gedaan worden?

Oriëntatie op eigen mogelijkheden

Oriëntatie op jouw loopbaanmogelijkheden kan ook een kans bieden. Wat heb je in huis? Zodat je daarna gericht op zoek kunt naar ander werk.

Loopbaancoaching

Bekijk onze trajecten gericht op loopbaanoriëntatie.

Loopbaancoaching

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.