Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Eentonig en saai werk kan leiden tot verveling

Hebt u saai en eentonig werk en verveelt u zich regelmatig? Vraagt u zich soms af hoe u de dag door moet komen? Hebt u te weinig afwisseling in uw werk en te weinig taakvariatie?

Kenmerken

De definitie voor saai werk verschilt per persoon. We noemen een aantal mogelijke kenmerken:

 • Alle dagen hetzelfde!

  Saai en eentonig werkIemand schreef ons: ‘ik zou zo graag ander werk willen doen. Het werk wat ik nu doe is saai, eentonig. Iedere dag is hetzelfde. Ik hoef alleen maar routinematige werkzaamheden te doen.  Er is geen afwisseling. Ik verveel me en hoef bijna niet na te denken bij de taken die ik uitvoer. Kortom het is één grote sleur en ik zie reikhalzend uit naar het eind van de dag en naar de weekenden’.

 • Geen contact met mensen

  Iemand schreef: ‘ik heb in mijn werk amper contact met mensen. Ik werk in mijn eentje en zie bijna niemand. Daardoor duren de dagen enorm lang'.

 • Geen uitdaging

  Iemand vertelde: ‘in mijn werk word ik niet uitgedaagd. De leiding neemt er al genoegen mee dat ik aanwezig ben en bemoeit zich eigenlijk nooit met de inhoud van mijn werk. Bij ons werken ze niet met doelstellingen die ik moet realiseren’.

 • Onder uw niveau werken

  Mensen die onder hun niveau werken, kunnen hun werk ook als saai en eentonig ervaren. Ook zij worden onvoldoende uitgedaagd. In feite ontbreekt de functiematch wanneer u onder uw niveau moet werken.

Hoe minder er gevraagd wordt, hoe minder er gepresteerd wordt

Hoe minder van ons gevraagd wordt, hoe minder inspanning we leveren. Hoe minder concentratie we nodig hebben in ons werk, hoe minder we ons kunnen concentreren. Kortom:  u kunt ook te weinig geprikkeld of uitgedaagd worden. In feite is er een motivatieprobleem. Iemand die het druk heeft gaat ervoor, is gemotiveerd, ervaart druk om te presteren. Iemand die deze druk niet ervaart maakt meer fouten, stelt zaken uit, neemt klachten soms onvoldoende serieus, haalt de deadline niet of is vaker ziek.

Stressfactor

Wist u dat eentonig werk kan leiden tot stress? Chronische verveling zorgt in sommige gevallen zelfs voor vermoeidheidsklachten of spanningsklachten. Deze klachten lijken op een burn-out maar het heet anders namelijk bore-out.

Gevolgen

Mensen die zich vervelen zijn geneigd om aan ongezond gedrag toe te geven zoals:

 • Snoepen
 • Teveel eten
 • Overmatig koffie drinken
 • Snacks halen in de kantine
 • Een borreltje drinken

Automatische piloot

Werkt u de gehele dag op automatische piloot?  Dan is dat voor uzelf niet al te best en eigenlijk voor uw werkgever ook niet.  Wij adviseren u om stappen te ondernemen. Zijn er intern andere mogelijkheden? Kan er iets aan uw takenpakket gedaan worden?

Oriëntatie op eigen mogelijkheden

Oriëntatie op uw loopbaanmogelijkheden kan ook een kans bieden. Wat hebt u in huis? Zodat u daarna gericht op zoek kunt naar ander werk.

Loopbaancoaching

Bekijk onze trajecten gericht op loopbaanoriëntatie.

Loopbaancoaching

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.