Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Gemak dient de mens: gemakzucht niet!

Het gemak dient de mens. Zo luidt een spreekwoord of gezegde. Eigenlijk is het ook een overtuiging. En als ik het goed vertaal dan betekent het dat het fijn is wanneer je iets bereikt of kunt doen zonder al te veel inspanning of moeite. Ik vroeg me zo af of dat wel helemaal klopt. Is de mens per definitie gediend wanneer het allemaal gemakshalve gaat? Is gemak dienstbaar aan jou en mij?

Gemak dient de mens

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Genuanceerd verhaal

Laat ik beginnen om de voordelen van gemak op te noemen. Mijn opa is geboren in 1889 en mijn oma in 1892. Ik heb ze allebei gekend. Ik dacht dat ik 15 was toen mijn oma overleed. Mijn opa was al eerder overleden.

Het verhaal uit die tijd is: hard werken, lange dagen en weinig geld. Opa en oma hadden 3 koeien. Die werden eerst gemolken. Daarna een lange fietstocht om ergens voor een boer zwaar werk te verrichten. En ’s avonds weer terug. Bij thuiskomst werden de koeien weer gemolken.
Als ik dit op me laat inwerken dan denk ik dat het allemaal stukken gemakkelijker is geworden. Een oom van mij kreeg verkering met mijn tante (anders was hij ook geen oom geworden) en iedere keer werd de afstand Enschede-Hoogeveen op de fiets afgelegd. Tegenwoordig is 15 kilometer op de elektrische fiets al een eind voor veel mensen.

Dus ja het is gemakkelijk:

  • Wanneer je de schakelaar omzet en je hebt licht
  • Wanneer je je etenswaren in de koelkast kunt doen
  • Wanneer je vanuit de stoel de TV kunt aanzetten
  • Wanneer je met je telefoon de betalingen kunt doen

Keerzijde

Voor mij is er ook een keerzijde. Ik denk dat de balans tussen inspanning en ontspanning is verstoord. Als mens heb je inspanning nodig. Fysieke inspanning en mentale inspanning. Je bent er niet op gemaakt om te weinig te doen. Dat draagt niet bij aan je gezondheid.
Dus ja gemak kan de mens dienen. Maar één ding staat bij mij wel vast: gemakzucht dient de mens niet. En er kan een zucht zijn naar zoveel mogelijk gemak. En dan wordt het ongezond of zelfs een vorm van luiheid.

Inspanning dient de mens

Ik zal niet zeggen: ongemak dient de mens. Maar inspanning dient de mens wel. Inspanning draagt bij aan voldoening. Wanneer je vijf meter hardloopt krijg je geen voldoening. Wanneer je 1 kilometer fietst ook niet. Tenminste onder normale omstandigheden. Wanneer je in een revalidatie zit, kan dat ook voldoening geven.
Mentale inspanning geeft ook voldoening. Wanneer je een probleem hebt opgelost bijvoorbeeld. Daar word je blij van. Daarna is het fijn om te relaxen.

Balans

Zie je het evenwicht tussen: gemak en inspanning dienen de mens? En weet je dat ergens moeite voor doen ook heel leuk kan zijn?

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.