Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Watertype: wat zijn de persoonskenmerken?

Een watertype hebt u in ieder team nodig. Kenmerkend voor een water-type is dat hij/zij met iedereen wel kan opschieten. Ze kunnen goed relaties maken en onderhouden. Kwaliteiten van een watertype: sterk inlevingsvermogen, goed kunnen luisteren, aanvoelen wat er bij de andere partij leeft. Wanneer een watertype zijn / haar eigenschappen verkeerd inzet is hij/zij: te aardig, te loyaal, te meelevend, te invoelend, te weinig op resultaatgericht, teveel op de ander gericht en te weinig op zichzelf, conflictvermijdend.

Voor leidinggevenden: zie ook de watermanager 

Water kwaliteiten

We hebben een aantal kwaliteiten voor u op de rij gezet:

Valkuilen van een watertype

IWater-type: kwaliteiten en valkuilenn extreme mate zijn watertypes beïnvloedbaar of emotioneel labiel. En als het leven te saai wordt, lokken ze, soms onbewust, emotionele stormen en beroering uit. Hun sterke gevoelsleven kan zelfs leiden tot depressie, angsten en gevoelens van onbekwaamheid. De behoefte aan een veilige haven kan doorslaan in een teveel vasthouden aan vertrouwde gewoonten. Watermensen kunnen emotioneel een zwaar leven hebben wanneer inlevingsvermogen vervormt tot medelijden. Ze kunnen zich zo sterk inleven in de ander dat ze als het ware de pijn van de ander overnemen. Soms hebben ze het gevoel dat ze de hele wereld op de rug nemen. Hun gevoel voor geborgenheid en sfeer kan ervoor zorgen dat watertypen zich in de confrontatie verward voelen. Soms zijn ze conflictvermijdend, stellen ze zich afhankelijk op en komen ze te weinig op voor zichzelf. Vervormingen: zwijgzaam, kan moeilijk tot een beslissing komen, vooringenomen, bemoeiziek, broeierig, kwetsbaar, opzuigend, overgevoelig, onderdanig, met alle winden meewaaien, subassertief, passief, vasthouden aan gewoonten, logische samenhang ontgaat hun.

Irritaties

Wanneer komt u in de irritatiezone bij een watertype?

 • er voortdurend druk op de ketel wordt gezet
 • mensen verwachten dat ik Keulen en Aken op 1 dag kan bouwen
 • mensen zelfingenomen zijn
 • mensen zich blijven beroepen op gemaakte afspraken
 • mensen altijd koel en afstandelijk reageren
 • de omgang met mensen te afstandelijk wordt
 • alles beredeneerd overkomt (en niet uit het hart)
 • de wereld verzakelijkt wordt
 • mensen teveel praten
 • mensen alles willen beredeneren

Leerdoelen Watertype

Mogelijke persoonlijke leerdoelen voor een watertype zijn:

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Training Persoonlijke Effectiviteit

We hebben een aantal leerdoelen uitgewerkt voor de training Persoonlijke Effectiviteit. O.a. om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten en valkuilen.

Training Persoonlijke Effectiviteit

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Combinaties met andere typen

Bent u een watertype? Wellicht hebt u een combinatie met aarde, lucht of vuur. Hieronder treft u de beschrijvingen van de combinaties.

 • Water/lucht type

  De combinatie water/lucht betekent dat u enerzijds de herkenning vindt in het luchttype en anderzijds in het watertype. Wat vertelt de combinatie water/lucht over de kwaliteiten en valkuilen waarover u beschikt?

  Enerzijds bent u iemand die slim is en intelligent. Anderzijds kunt u goed met mensen omgaan. Uw kracht is dat u de ander kunt begrijpen (met uw hoofd) terwijl u de ander daarnaast ook kunt aanvoelen. Dat maakt  de combinatie zo uniek.

  Een andere unieke kwaliteit is uw aanpassingsvermogen. Zowel lucht als water past zich snel aan op de omgeving. Gevolg is dat u zich zo kunt aanpassen dat u uzelf kwijtraakt (dat is de valkuil). Anderen diskwalificeren dat soms alsof u iemand bent die nergens voor staat, met alle winden meewaait, geen eigen gezicht heeft, niet staat voor wat hij zegt etc. En voor een deel is dat ook wel uw vraag namelijk de zoektocht naar: waar staat u nu écht voor. Andere vraagstukken zijn:

  • hoe pak ik zaken planmatig aan en hoe breng ik structuur aan in mijn werk?
  • Hoe ga ik mijn eigen innerlijke wereld ervaren waar voelen, willen, inspiratie en fascinatie de boventoon voert
  • Hoe voorkom is sociaal wenselijk gedrag?
  • Hoe blijf ik uit de zelfbeschermingsmodus: cynisme of sarcasme

  Water/luchttypen zijn uitmuntend in adviesfuncties. Het zijn uitstekende adviseurs wanneer ze in hun kracht zijn. In hun loopbaan moeten ze voortdurend intellectueel uitgedaagd worden anders vervelen ze zich.

 • Water/vuurtype

  De combinatie water en vuur betekent dat u gericht bent op  vooral emotie en gevoel. Wanneer u water en vuur bij elkaar opgeteld hoog scoort dan bent u een gevoelsmens op en top. Merkt u dat u bijzonder sensitief of wellicht zelfs hoogsensitief bent? HSP-ers scoren vaak in de combinatie hoog op water en vuur.

  Een water/vuurtype is ambivert. Dat wil zeggen: zowel introvert als extravert. Het ene moment naar binnen gekeerd met zijn gevoelsleven en innerlijke fantasie en het andere moment naar buiten gekeerd.

 • Water/aardetypen

  De combinatie water en aarde betekent dat u enerzijds rationeel ingesteld bent terwijl u anderzijds gericht bent  op gevoel en intuïtie. Dat lijkt tegenstrijdig maar dat hoeft niet. Niets is tegenstrijdiger dan een mens immers of nog beter verwoord: niets is verwonderlijker dan een mens! U bent vooral introvert en dat betekent dat u meer naar binnen gericht bent dan naar buiten. Water/aardetypen vinden het moeilijker om de regie te pakken en laten dit doorgaans sneller aan een ander over.

Wat voor type mens bent u?

Wilt u inzicht in wat voor type mens u bent en welke karaktereigenschappen bij u horen? Bekijk dan de  informatie over de eigenschappenanalyse!

Watertypen en samenwerking

Lees meer over: Watertypen en samenwerking binnen teams.

Training Persoonlijke ontwikkeling

Bekijk onze trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling.

Watertype in een leidinggevende functie: leiderschapsstijlen

De beste managementtypering voor mensen waarbij het water-element overheerst is participatie en inspraak. Een Watermanager zal een beslissing nemen, nadat hij/zij zijn/haar team de mond gegund heeft. Inspraak is een belangrijk item in een team met een Watermanager.

 • Managementstijl of leiderschapstijl van een watertype

  Eigenschappen en persoonskenmerken WatertypeDe kracht van een Watermanager is er vooral in gelegen dat hij/zij saamhorigheid in het team weet te kweken en het WIJ-gevoel in sterke mate weet te bevorderen. Hij/zij onderhoudt goede contacten met zijn/haar medewerkers en de sfeer binnen zijn/haar team is als gemoedelijk en hartelijk te typeren. Het vormen en ontwikkelen van zijn teamleden heeft een belangrijke plaats op de agenda. Altijd zal de Watermanager klaar staan om zijn teamleden te assisteren.

 • Valkuilen van de leidinggevende

  Wanneer een Watermanager doorslaat en terechtkomt in zijn valkuilen is het niet ondenkbaar dat hij te weinig afstand van zijn medewerkers weet te bewaren. Soms is hij te betrokken op de situatie (zelfs de thuissituatie) van de medewerker hetgeen hem kan belemmeren om zakelijk de juiste beslissingen te nemen. Mogelijk is ook dat hij/zij een bepaalde afhankelijkheid creëert bij zijn/haar team-leden oftewel dat teamleden onvoldoende bevorderd worden in hun eigen zelfstandigheid.

 • Spanning in het team

  Watermanagers voelen zich op zijn best als hun product ‘ik sta altijd voor je klaar’ zoveel mogelijk wordt afgenomen door de teamleden. Ze kunnen daarom onzeker reageren op vuurtypen die dominant gedrag vertonen en zelfstandig willen opereren. Spanning met aardetypen kan ontstaan wanneer men aardetypen bijzonder feitelijk en gedetailleerd een zakelijke houding aannemen. Een Watermanager onder spanning voelt dat snel als ‘te hard’ en ‘meedogenloos’. In de samenwerking met lucht-typen binnen het team kan er spanning ontstaan wanneer de Watermanager onvoldoende kan meegaan in de denktrant en ideevorming van de lucht-typen.

 • Omgeving

  training persoonlijke ontwikkeling leidinggevendeEen Watermanager in zijn kracht die zichzelf kent en eigen valkuilen kan vermijden is op zijn best om een team te motiveren, veranderingen door te voeren, commitment bij zijn teamleden te verkrijgen, het WIJ-gevoel te creëren. De watermanager is bij uitstek geschikt voor het managen van de relatie.

Gratis test: leiderschapsstijlen

Inzicht in uw natuurlijke stijl van leidinggeven? Doe dan (kostenloos) onze (online) test. U krijgt een rapport in uw mailbox.

Doe de leiderschapstest online!

Wat zijn leiderschapsstijlen

Wat zijn leiderschapsstijlen? Welke stijlen zijn er? We hebben het voor u uitgewerkt!

Leiderschapstijlen

Drenthe en Utrecht: trainingslocatie

De Steven heeft een tweetal trainingslocaties namelijk: Drenthe: Hoogeveen en Utrecht: Amersfoort.

Geheel Nederland

Incompany trainingen voeren we uit in geheel Nederland: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland.

Online coaching

Wij verzorgen ook online training & coaching via skype, zoom of teams. Ook wanneer je verder weg woont kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Klanten van ons komen ook uit België, Spanje, Frankrijk, Curaçao, Israël, Duitsland etc.

Jouw leerdoelen staan centraal!

Wij combineren meerdere leerdoelen tot één training. Het voorkomt dat je 35 trainingen moet volgen en het bespaart je dus gewoon tijd en geld.

Bovendien is het rendement van de training veel hoger omdat de training op jou is afgestemd.

Voor bedrijven en particulieren

Wij werken voor organisaties en bedrijven maar ook voor particulieren in heel Nederland.

Hulp van onze trainingsadviseur

Hulp nodig bij het formuleren van leerdoelen? Of hulp nodig om de juiste training te vinden? Bel dan met onze trainingsadviseur.

Adviesgesprek met onze trainers of coaches?

Wil je een adviesgesprek met onze trainers of coaches? Dat kan live te Amersfoort of Hoogeveen. Maar online kan natuurlijk ook.

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak!

Contact

Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.