Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Eigenschappenanalyse – De 4 elementen

In 2004/2005 ontwikkelde ik de eigenschappenanalyse. Het doel was om deelnemers die een training bij ons volgden versneld inzicht te geven in hun kwaliteiten, valkuilen, leerdoelen en irritaties. Ik organiseerde een vijftiental workshops waar ik iedere keer zes deelnemers uit het bedrijfsleven uitnodigde. Zo testten wij onze eigenschappenanalyse en de feedback die ik kreeg, verwerkte ik. Tal van HR-managers deden mee maar ook mensen die psychologie of onderwijskunde hadden gestudeerd. De eigenschappenanalyse is pragmatisch en helpt jou zeer snel inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen of persoonskenmerken.

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen. Wat voor eigens heb jij in de schappen staan?

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Gratis webinar

Wil je inzicht in wat voor type mens je bent en welke karaktereigenschappen bij jou horen? In een gratis webinar (online workshop) vertel ik meer over water-, vuur-, lucht-, en aardetypen.

Je kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Wat voor eigens heb jij in de schappen staan?

Geen mens is in te delen in een hokje. Dus ook niet in een grafiek of structuur. Ieder mens heeft overal wel iets van. Toch is er iets wat jou typeert. Misschien zeggen mensen dat weleens: 'dat is nu typisch iets voor jou'. Jouw eigenschappen, eigenaardigheden, jouw kwaliteiten en talenten maken jou uniek.
Ik spreek over een vuurtype wanneer vuureigenschappen jou het meest karakteriseren. En over een luchttype wanneer luchteigenschappen jou het meest kenmerken. Dat betekent dus niet dat geen andere eigenschappen hebt. Het kan bijvoorbeeld ook per situatie verschillen welke kwaliteiten of eigenschappen je inzet. Toch zal jouw karakter (dat wat jou karakteriseert) steeds weer terugkomen. Karakters als zodanig worden wel 'geslepen en gepolijst door het leven' maar zullen niet zozeer veranderen.

Eigenschappenanalyse

Wil je de test doen?

'Thuis ben ik anders dan op mijn werk'

Mensen zeggen weleens: 'thuis ben ik anders dan op mijn werk'. De vraag is 'of je anders bent' of dat je je anders voordoet. Ik denk namelijk niet dat jouw karakter op het werk anders is dan thuis. Maar wellicht zet je daar andere kwaliteiten in. Of wellicht zet je bepaalde kwaliteiten thuis wel in, terwijl je die niet op jouw werk laat zien.

'Ik heb overal wel wat van'

Iemand zei: 'ik heb overal wel wat van'. Dat geloof ik ten dele. Misschien is er meer zelfonderzoek nodig om te achterhalen wat nu het beste bij je past. Het gaat erom dat je die eigenschappen ontdekt die jou ten voeten uit typeren.

Wanneer ben jij in je element?

De eigenschappenanalyse geeft een score weer in een viertal elementen namelijk vuur, water, aarde en lucht. Dat zijn de vier elementen die essentieel zijn voor ontwikkeling en voor leven op deze aarde. Die elementen gebruiken we ook veel in onze taal.
Je kunt vurig zijn of fel. Maar je kunt ook uitgeblust zijn. Je kunt bruisend zijn en de energie kan door je lijf stromen. Maar je kunt ook luchtig zijn, zweverig of juist geaard.
De vraag is wanneer jij het meest in jouw element bent. Want daar ligt jouw natuurlijke kracht. En dat vertelt alles over hoe je in het leven staat, met tijd omgaat maar ook hoe je communiceert, op conflicten reageert of met veranderingen omgaat.

Vuur

Een vuurtype is een aanjager binnen jouw team en kan goed als pionier fungeren. Een nieuw project opzetten vindt hij/zij doorgaans leuker dan een bestaand project voortzetten. Een vuurtype heeft voortdurend een nieuwe uitdaging nodig, denkt in hoofdlijnen, vindt details vaak muggenzifterij en is creatief. Wanneer een vuurtype zijn/haar eigenschappen verkeerd inzet is hij/zij:

 • dominant en bazig
 • confronterend
 • te ambitieus
 • gericht op competitie
 • te resultaatgericht.

Vuur-type: kwaliteiten en valkuilen

Lucht

Een luchttype houdt van bewegingsvrijheid en kan de zaak goed beredeneren. Vaak zijn het gemakkelijke praters die feiten en cijfers snel doorzien. Ze denken vaak ver vooruit en zijn uitstekend in het neerzetten van plannen. Visie, missie en strategie zijn hen op het lijf geschreven. Wanneer een luchttype zijn/haar eigenschapen verkeerd inzet wordt het gebakken lucht. Wel de ideeën maar:

 • niet tot uitvoer komen
 • te weinig concreet
 • te veel praten en te weinig doen
 • vaag of te globaal

Lucht-type: kwaliteiten en valkuilen

Aarde

Een aardetype is gericht op details. Hij/zij is een prima bewaker van processen, ziet denkbeeldige gevaren niet over het hoofd. Een aardetype is nauwkeurig en precies, weet van de hoed en de rand en kan beter een project uitvoeren dan bedenken. Wanneer een aardetype zijn/haar eigenschappen verkeerd inzet wordt hij/zij:

 • negatief
 • te gedetailleerd
 • perfectionistisch,
 • nauwkeurig tot 4 cijfers achter de komma
 • te gesloten voor veranderingen.

Aarde-type: kwaliteiten en valkuilen

Water

Een watertype heb je in ieder team nodig. Kenmerkend voor een watertype is dat hij/zij met iedereen wel kan opschieten. Ze kunnen goed relaties maken en onderhouden. Kwaliteiten van een watertype: sterk inlevingsvermogen, goed kunnen luisteren, aanvoelen wat er bij de andere partij leeft.

Wanneer een watertype zijn/haar eigenschappen verkeerd inzet is hij/zij:

 • te aardig
 • te loyaal
 • te meelevend
 • te invoelend
 • te weinig op resultaat gericht
 • teveel op de ander gericht en te weinig op zichzelf

Water-type: kwaliteiten en valkuilen

Groepsdynamiek en samenwerking tussen de vier elementen

Hoe zit het met de groepsdynamiek en samenwerking tussen de vier elementen? Vuur, water, aarde en lucht: groepsdynamiek en samenwerking binnen teams.

Persoonskenmerken en leiderschapsstijlen

Ieder type mens heeft een eigen natuurlijke leiderschapsstijl. Dat geldt voor zowel het vuurtype, aardtype, watertype als het luchttype. Lees verder:

Meer over leiderschapsstijlen

 • Inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen?

  Wil je inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen? De Steven is specialist in persoonlijke ontwikkeling! We stellen voor jou een maatwerktraining samen die precies bij jou aansluit. Bekijk: training Persoonlijke effectiviteit

 • Wat voor type mens ben jij?

  Wil je inzicht in wat voor type mens je bent en welke karaktereigenschappen bij jou horen? De door De Steven ontwikkelde eigenschappenanalyse bevat diverse functionaliteiten zoals de functiegerichte analyse, het persoonlijkheidsprofiel en de teamanalyse. Wil je meer informatie over de eigenschappenanalyse?

 • Inzet ontwikkeltrajecten

  De eigenschappenanalyse benutten wij bij diverse trajecten zoals:

Onverenigbaarheid van karakters of het juiste tegenwicht?

Onverenigbaarheid van karakters is zo’n term waarvan ik vind dat daar te snel naar gegrepen wordt bij een verstoorde arbeidsrelatie. Je hebt bij een vruchtbare samenwerking geen kopie van jezelf nodig maar juist een tegenpool en tegenwicht. Maar kun je dan tegenstrijdige karakters hebben? En als dat zo is zijn die dan onverenigbaar? Lees meer in mijn artikel over onverenigbare karakters.

Webinar eigenschappenanalyse

De Steven organiseert periodiek een webinar over de eigenschappenanalyse. Het doel is om je een beeld te geven wat je met de eigenschappenanalyse kunt doen en hoe je jouw kwaliteiten kunt ontdekken. Maar ook jouw persoonlijke valkuilen komen aan bod.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

 • de  relatie tussen kennis, vaardigheden en eigenschappen
 • persoonlijke ontwikkeling en ontwikkeling van jouw kwaliteiten
 • de relatie tussen functieontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling
 • zijn eigenschappen hetzelfde als competenties?
 • kwaliteiten en valkuilen
 • hoe ontwikkel je persoonskenmerken?
 • leerdoelen

Je kunt de webinar online volgen. Meer weten over de webinar eigenschappenanalyse?

Webinar eigenschappenanalyse

Voorbeelden kwaliteiten

We hebben 150 voorbeelden van kwaliteiten voor je uitgewerkt. Staan die van jou er ook tussen?

Kwaliteiten uitgewerkt

Voorbeelden kwaliteiten

Persoonlijke effectiviteit

Wil je een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training
 • 2- daagse teamtraining

Training Persoonlijke Effectiviteit

Leiderschapsstijl

Ben je leidinggevende en wil je weten welke stijl van leidinggeven bij jou past?

Lees dan het artikel over de verschillende leiderschapsstijlen. Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Leiderschapsstijl

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens

Drenthe en Utrecht: trainingslocatie

De Steven heeft een tweetal trainingslocaties namelijk: Drenthe: Hoogeveen en Utrecht: Amersfoort.

Geheel Nederland

Incompany trainingen voeren we uit in geheel Nederland: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland.

Online coaching

Wij verzorgen ook online training & coaching via skype, zoom of teams. Ook wanneer je verder weg woont kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Klanten van ons komen ook uit België, Zwitserland, Spanje, Frankrijk, Curaçao, Israël, Duitsland, Colombia etc.

Jouw leerdoelen staan centraal!

Wij combineren meerdere leerdoelen tot één training. Het voorkomt dat je 35 trainingen moet volgen en het bespaart je dus gewoon tijd en geld.

Bovendien is het rendement van de training veel hoger omdat de training op jou is afgestemd.

Voor bedrijven en particulieren

Wij werken voor organisaties en bedrijven maar ook voor particulieren in heel Nederland.

Hulp van onze trainingsadviseur

Hulp nodig bij het formuleren van leerdoelen? Of hulp nodig om de juiste training te vinden? Bel dan met onze trainingsadviseur.

Adviesgesprek met onze trainers of coaches?

Wil je een adviesgesprek met onze trainers of coaches? Dat kan live te Amersfoort of Hoogeveen. Maar online kan natuurlijk ook.

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak!

Contact

Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.