Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Leerdoelen voor de training delegeren en loslaten

In dit artikel tref je informatie over delegeren en loslaten. Je kunt het gebruiken om jouw leerdoelen uit te vinden. Delegeren is niet altijd gemakkelijk voor leidinggevenden. Maar ook jij kunt het leren. Maar hoe pak je dat aan?

Wat is delegeren eigenlijk?

Delegeren is het overdragen van een taak, bevoegdheid en verantwoordelijkheid aan een ondergeschikte medewerker. Dat is wat kort door de bocht maar daar komt het wel op neer. Het is ook structureel een taak en verantwoordelijkheid bij iemand anders neerleggen. Delegeren noem ik ook wel: de ander iets leren. Het draagt bij aan de ontwikkeling van jouw ondergeschikte (om het toch maar zo te noemen). Delegeren motiveert jouw medewerker namelijk ook. Je geeft iemand verantwoordelijkheden en bevoegdheden en daar spreekt ook vertrouwen uit. Dat is al een belangrijk leerdoel: hoe creëer je een vertrouwensbasis bij het delegeren?

Taken delegeren

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen?

Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Training delegeren

Bekijk de training delegeren en loslaten voor leidinggevenden en managers. Zowel individueel aanbod als groepstraining wanneer meerdere leidinggevenden uit jouw organisatie deze training willen volgen.

Training delegeren en loslaten

Het begint bij jezelf!

Delegeren begint bij jezelf: wie ben je, wat kun je goed en wat vind je leuk? Dus de vraag is legitiem: je wilt meer taken delegeren: hoe doe je dat? En wat erbij hoort: wat mag je wel en wat mag je niet delegeren? Er zijn ook taken die je niet kan en mag delegeren. Bovendien is het goed om de eigen valkuilen bij het delegeren te kennen. Kortom: Hoe ontwikkel je de competentie delegeren?

Loslaten

Loslaten is voor veel leidinggevenden moeilijk. Waarom is delegeren en loslaten moeilijk? Omdat je controle wilt houden, omdat je het zelf beter kunt of omdat je denkt dat je het beter kunt. Omdat jij sneller bent, meer inzicht hebt. Of gewoon omdat je jezelf voor de voeten loopt en alles in eigen hand wilt houden. Wat jou helpen kan is inzicht in het proces van delegeren. Jouw eigen coachende rol bij delegeren kan van doorslaggevende betekenis zijn.

Gratis webinar over delegeren

Bekijk ons webinar voor leidinggevenden over 'delegeren en loslaten'. Je kunt deze webinar kostenloos volgen.

Webinar delegeren

Webinar delegeren en loslaten

E-book delegeren en loslaten

Verkrijgbaar in onze webshop. Ebook over delegeren en loslaten.

Delegeren en loslaten

Ebook delegeren en loslaten

De collega's

Natuurlijk is de tweede stap dat je jouw medewerkers bij het delegeren betrekt. Hoe doe je dat?  Hoe pak je een delegatieproces aan? Wat zijn de voorwaarden bij delegeren? En hoe voorkom je dat delegeren wat anders is dan over de schutting gooien? Het is belangrijk om jouw medewerkers goed te kennen. Wat kunnen ze goed, wat doen ze graag, wat vinden ze leuk en wat vinden ze niet zo leuk. Dat kan bepalend zijn om te bekijken welke taak je het beste aan wie kunt delegeren.

Taken delegeren is niet genoeg

Je moet niet alleen taken delegeren. Je moet ook de verantwoordelijkheden en bevoegdheden delegeren die bij de taak horen. Er hoort een balans te zijn tussen verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Een ander punt: beslissingsbevoegdheid delegeren: hoe doe je dat? Dat hoort er namelijk ook bij. Het helpt bij het proces om verantwoordelijkheden maar ook de bevoegdheden lager in de organisatie te leggen.

Controleren of je laten informeren?

De belangrijkste verandering zit tussen de oren. Hoe zorg je dat je uit de controlestand gaat bij taakvolwassen medewerkers? Ja maar je moet de voortgang toch weten? Dat moet ook. Maar het verschil is dat jij je laat informeren ook al is de taak gedelegeerd!

Delegeren en loslaten

Training delegeren en loslaten!

Training delegeren en loslaten

Leerdoelen delegeren

Bekijk de leerdoelen inzake delegeren.

Leerdoelen delegeren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Schrijf je in voor de webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaand!

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.