Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Delegeren is wat anders dan over de schutting gooien

Delegeren vind ik wat anders dan over de schutting gooien van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Dat is eerder een kwestie van onverschilligheid, gebrek aan betrokkenheid, het ontbreken van steun aan jouw medewerkers of een vorm van gemakzucht.

Afschuiven is geen delegeren

Als leidinggevende kun je van alles over de schutting gooien. Wat betekent dat? En wat is er mis mee?

  • Een taak delegeren is wat anders dan een taak van je afschuiven
  • Verantwoordelijkheden delegeren is wat anders dan ‘je zoekt het maar uit’
  • Delegeren is wat anders dan je niet meer met iets inlaten

Kortom: wanneer je iets over de schutting gooit, onttrek je je aan je verantwoordelijkheid. Je verzaakt jouw eigen verantwoordelijkheid. Je verbergt je wellicht achter mysterieuze managementkreten als ‘verantwoordelijkheden lager leggen in de organisatie’, maar dat houdt niet in dat jij je aan je eindverantwoordelijkheid mag onttrekken.  

Delegeren is wat anders dan over de schutting gooien

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen?

Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Training delegeren

Bekijk de training delegeren en loslaten voor leidinggevenden en managers. Zowel individueel aanbod als groepstraining wanneer meerdere leidinggevenden uit jouw organisatie deze training willen volgen.

Training delegeren en loslaten

Druk naar beneden managen

Ik heb een praktijkvoorbeeld. Ik maakte het mee bij een bedrijf met ca. 125 mensen in dienst. Al een hele tijd lukte het niet om aan goed personeel te komen. Krapte op de arbeidsmarkt veroorzaakte dit probleem. Dat betekende dat er meer werk was dan menskracht. Er was wel werk voor 150 FTE maar bij elkaar opgeteld kwam men niet verder dan 110 FTE (en 125 werknemers). Toch voerde de directie de doelstelling op. Er moest omzet gedraaid worden. En zo maakte men omzetdoelstellingen waarvan men wist dat men niet het personeel kon vinden om het uit te voeren.
In vakjargon zeiden ze: ‘we moeten de druk naar beneden managen. Dit is een vraagstuk voor het operationeel management en als dat een probleem is, dan functioneert het daar niet goed genoeg’.

Ik noem dat: druk afschuiven, je onttrekken aan de werkelijkheid en met een roze bril naar de situatie kijken. Bovendien neem je je mensen niet serieus binnen de organisatie. De situatie was niet dat ze niet in staat waren om goede werknemers te werven, de situatie was dat deze mensen er ook gewoonweg niet waren.

Hoe moet het dan?

Je kunt taken en verantwoordelijkheden delegeren. Dat moet je ook doen. Dat daar druk bij hoort, vind ik prima. Verantwoordelijkheden geven druk en uitdaging. Maar dat houdt niet in dat je als eindverantwoordelijke blind moet zijn voor de situatie en dat jij je ogen moet sluiten voor de realiteit. Wat het van jou vraagt is:

  • Meedenken
  • Steunen en ondersteunen
  • Met realistische doelen komen die passen bij de vraagstukken van de huidige tijd

Leerdoel

Delegeren is een leerdoel voor veel leidinggevenden. Wij helpen jou er graag bij.

Delegeren en loslaten

Training delegeren en loslaten!

Training delegeren en loslaten

Leerdoelen delegeren

Bekijk de leerdoelen inzake delegeren.

Leerdoelen delegeren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book!

Het nieuwste e-book gaat over burn-out, een error in je lijf en crisis in je hoofd! Mis dit e-book niet!

Burnout- cover

Meer informatie over het e-book

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Meer informatie

Nieuw: online training autonomie en persoonllijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap is een waardevolle reis naar persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.