Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Taakvolwassenheid bevorderen bij medewerker en team

Als leidinggevende heb je de taak om taakvolwassenheid te bevorderen bij de individuele medewerker maar ook binnen jouw team. Door jouw gedrag als leidinggevende heb je invloed op hoe medewerkers hun werk doen. Hoe zelfstandiger zij invulling geven aan hun taken en verantwoordelijkheden, hoe beter de prestaties zullen zijn en hoe meer bevlogenheid en werkplezier er ontstaat.

Taakvolwassen: wat is dat?

Een medewerker die taakvolwassen is, heeft een grote mate van zelfstandigheid. Hij/zij is zelfredzaam en kan zelfstandig die taken uitvoeren die je als leidinggevende gedelegeerd hebt. Kenmerken:

  • De medewerker heeft voldoende kennis van zaken om taken van jou over te nemen
  • De medewerker heeft voldoende ervaring om taken op zich te nemen
  • De medewerker heeft jouw vertrouwen
  • De medewerker is gemotiveerd om taken zelfstandig uit te voeren
  • Een taakvolwassen medewerker heeft de juiste bevoegdheden van jou gekregen om de taken goed uit te voeren

Kortom de medewerker is bereid en bekwaam om de werkzaamheden uit te voeren zoals de organisatie dat van hem/haar vraagt.

Taakvolwassenheid bevorderen

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Training coachend leiderschap

Bekijk de training coachend leidinggeven. We verzorgen deze training individueel maar ook in groepen wanneer je meerdere collega's hebt, die interesse hebben in deze training.

Coachend leiderschap

Verantwoordelijkheid bij de medewerker neerleggen

Op het moment dat jouw medewerker taakvolwassen is, leg je de verantwoordelijkheid voor de taak bij de medewerker neer. Maar goede afspraken zijn gewenst:

  • Je weet dat jouw medewerker in staat is om knelpunten zelfstandig op te lossen
  • Je weet omdat je het hebt afgesproken dat jouw medewerker aan de bel trekt bij bepaalde knelpunten
  • Je weet dat jouw medewerker je informeert over de voortgang van bepaalde taken
  • Je hoeft informatie niet te halen maar je weet dat jouw medewerker informatie komt brengen

Hoe pak je dat aan?

Iedere medewerker is anders, heeft verschillende ambities, bekwaamheden of talent. Daarom is het van belang dat je jouw stijl van leidinggeven afstemt op de bekwaamheid en bereidheid van de medewerker.

Stap 1: Je legt uit, geeft instructie en vertelt wat er gedaan moet worden. Jouw medewerker is nog niet bekend met de taak en daarom is heldere uitleg nodig. Ook is er controle nodig of de taken naar behoren worden uitgevoerd.

Stap 2: Je stuurt bij en je biedt de nodige ondersteuning. Je neemt zelf nog de nodige beslissingen maar je legt wel uit waarom je bepaalde keuzes maakt. Het is van belang om jouw medewerker te betrekken bij besluitvorming. Feedback op de geleverde prestaties is van belang.

Taakvolwassen in vier stappen

Stap 3: Je overlegt en werkt samen. De mate van sturing neemt al af want jouw medewerker wordt steeds vaardiger in de uitvoering van zijn/haar taken. Over knelpunten neem je samen met de medewerker een beslissing of je ziet erop toe dat je goed geïnformeerd bent over de beslissingen die de medewerker neemt. Jouw rol is: helpen, ondersteunen en begeleiden. Jouw medewerker kan soms nog onzeker zijn of twijfelen aan zichzelf.

Stap 4: Je delegeert. De medewerker is bekwaam en kan de taak zelfstandig uitvoeren. Belangrijk aspect: hij/zij durft daar ook de verantwoordelijkheid voor te nemen en is aanspreekbaar op gewenste resultaten. Je draagt de verantwoordelijkheid en bevoegdheid over en je maakt afspraken over hoe je geïnformeerd wilt worden over de voortgang, knelpunten, bijzonderheden etc.

Stap voor stap naar taakvolwassenheid

In feite is het de taak van de leidinggevende om alle medewerkers binnen het team naar een taakvolwassen rol te begeleiden. Maar dit gaat stap voor stap. Een plan van aanpak draagt bij aan het welslagen van deze missie. Wanneer de medewerker in dit proces niet op de juiste wijze wordt begeleid kan dat leiden tot demotivatie bij de medewerker.

Training coachend leiderschap

Bekijk de training coachend leidinggeven. We verzorgen deze training individueel maar ook in groepen wanneer je meerdere collega's hebt, die interesse hebben in deze training.

Coachend leiderschap

Leerdoelen

We hebben nog veel meer  leerdoelen coachend leiderschap   voor je uitgewerkt. Je kunt ook het overzicht bekijken met alle leerdoelen voor leidinggevenden.

Leerdoelen voor leidinggevenden

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book: talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!

Je kunt nu het nieuwste e-book (PDF) aanschaffen van Jan Stevens over: talenten en kwaliteiten, jouw houvast en zekerheid.

Je kunt ook de boekpresentatie van 27 januari gratis terugkijken. Inschrijven?

Talenten en kwaliteiten / e-book

Meer informatie?

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.