Te principieel zijn: kan dat?
Te principieel of principeel zijn? Waar ligt de grens? Té principieel betekent halsstarrig vasthouden aan uw standpunten of ideeën of uw normen en waarden opleggen als een onbetwiste waarheid aan andere mensen. En hoe gaat u ermee om? Dat kan gevolgen hebben voor de communicatie maar ook voor de relatie met de ander. Wilt u leren om de valkuil té principieel te vermijden? De Steven is specialist in persoonlijke ontwikkeling! We stellen voor u een maatwerktraining samen die precies bij u aansluit.
Doe de uitgebreide analyse
Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Gratis preview
U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.
Valkuil
In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen, leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.
Overtuigingen en principes
Iemand die principieel is, heeft bepaalde overtuigingen die gebaseerd zijn op een overtuiging, ideologie of religie. Dat betekent dat zijn/haar mening niet zomaar uit de lucht komt vallen of een eendagsvlieg is. Voorbeelden zijn:
- Niet willen werken op de koopzondag in verband met de zondagsrust
- Vanuit geloofsovertuiging tegen abortus of euthanasie zijn
- Principieel voor het huwelijk zijn en andere samenlevingsvormen vanuit geloofsovertuiging afwijzen
- Anti militarisme of vegetariër
-
De kracht van principes
Wat is de kracht van principieel zijn? De kracht is dat u ergens voor staat en blijkbaar durft u het ook met overtuiging uit te dragen. U waait niet met alle winden mee. U durft gerust een afwijkende mening te hebben. Daar is moed en durf voor nodig. Waarschijnlijk beschikt u over de volgende eigenschappen:
-
Het lastige van principes
Principes kunnen soms ook lastig zijn in die zin dat u zich onbegrepen voelt door anderen of dat u het gevoel hebben dat anderen heel snel voorbij gaan aan wat voor u essentiële waarden zijn. Onbegrip kan het gevolg zijn. Op het moment dat het ernstiger vormen aanneemt kan afwijzing en afgewezen worden om principes uw deel zijn. In ’t ergste geval maken wij zelfs vormen van pesten mee wegens geloofsovertuiging.
-
De valkuil: té principieel
De valkuil van principieel is dat u te principieel wordt. Waar ligt de grens tussen principieel en té principieel? Heel eenvoudig: wanneer u geen ruimte meer biedt aan mensen die anders tegen zaken aankijken of wanneer u onvoldoende ruimte of respect geeft aan mensen die een andere overtuiging zijn toegedaan, gaat u een grens over.
U bent zelf eigenaar van uw normen, waarden, overtuigingen en principes. U komt overtuigender over wanneer u het bij uzelf houdt in uw communicatie. Dat betekent dat u met een gerust hart uw overtuiging mag uitdragen maar daarna mag u het ook loslaten. Een ander mag ermee doen wat hij/zij zelf wil. Een andere valkuil is koppig of halsstarrig vasthouden aan uw eigen standpunten of rechtlijnig denken.
Te principieel en communicatie
De valkuil te principieel heeft leerdoelen die met communicatie te maken hebben zoals:
- De ander ruimte geven en laten
- Loslaten
- Relativeren
- inzicht in verschil van overtuiging
Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit
De Steven heeft leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.
Training Persoonlijke Effectiviteit
Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.