Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Te principieel zijn: kan dat?

Te principieel of principeel zijn? Waar ligt de grens? Té principieel betekent halsstarrig vasthouden aan uw standpunten of ideeën of uw normen en waarden opleggen als een onbetwiste waarheid aan andere mensen.  En hoe gaat u ermee om? Dat kan gevolgen hebben voor de communicatie maar ook voor de relatie met de ander. Wilt u leren om de valkuil té principieel te vermijden? De Steven is specialist in persoonlijke ontwikkeling! We stellen voor u een maatwerktraining samen die precies bij u aansluit.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Overtuigingen en principes

Iemand die principieel is, heeft bepaalde overtuigingen die gebaseerd zijn op een overtuiging, ideologie of religie. Dat betekent dat zijn/haar mening niet zomaar uit de lucht komt vallen of een eendagsvlieg is. Voorbeelden zijn:

 • Niet willen werken op de koopzondag  in verband met de zondagsrust
 • Vanuit geloofsovertuiging tegen abortus of euthanasie zijn
 • Principieel voor het huwelijk zijn en andere samenlevingsvormen vanuit geloofsovertuiging afwijzen
 • Anti militarisme of vegetariër
 • De kracht van principes

  Wat is de kracht van principieel zijn? De kracht is dat u ergens voor staat en blijkbaar durft u het ook met overtuiging uit te dragen. U waait niet met alle winden mee. U durft gerust een afwijkende mening te hebben. Daar is moed en durf voor nodig. Waarschijnlijk beschikt u over de volgende eigenschappen:

 • Het lastige van principes

  Principes kunnen soms ook lastig zijn in die zin dat u zich onbegrepen voelt door anderen of dat u het gevoel hebben dat anderen heel snel voorbij gaan aan wat voor u essentiële waarden zijn. Onbegrip kan het gevolg zijn. Op het moment dat het ernstiger vormen aanneemt kan afwijzing en afgewezen worden om principes uw deel zijn. In ’t ergste geval maken wij zelfs vormen van pesten mee wegens geloofsovertuiging.

 • De valkuil: té principieel

  De valkuil van principieel is dat u te principieel wordt. Waar ligt de grens tussen principieel en té principieel? Heel eenvoudig: wanneer u geen ruimte meer biedt aan mensen die anders tegen zaken aankijken of wanneer u onvoldoende ruimte of respect geeft aan mensen die een andere overtuiging zijn toegedaan, gaat u een grens over.

  U bent zelf eigenaar van uw normen, waarden, overtuigingen en principes. U komt overtuigender over wanneer u het bij uzelf houdt in uw communicatie. Dat betekent dat u met een gerust hart uw overtuiging mag uitdragen maar daarna mag u het ook loslaten. Een ander mag ermee doen wat hij/zij zelf wil. Een andere valkuil is koppig of halsstarrig vasthouden aan uw eigen standpunten of rechtlijnig denken.

Te principieel en communicatie

De valkuil te principieel heeft leerdoelen die met communicatie te maken hebben zoals:

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Drenthe en Utrecht: trainingslocatie

De Steven heeft een tweetal trainingslocaties namelijk: Drenthe: Hoogeveen en Utrecht: Amersfoort.

Geheel Nederland

Incompany trainingen kunnen we in geheel Nederland uitvoeren: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland.

Online coaching ook mogelijk

Wij verzorgen ook online coaching via skype, zoom of teams. Ook wanneer je verder weg woont kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Klanten van ons komen ook uit België, Spanje, Frankrijk, Curaçao, Israël, Duitsland etc.

Webinar over 20x jeZELF terugkijken

Wil je meer zelfvertrouwen ontwikkelen, je zekerder voelen, je onzekerheid inleveren en wil je jezelf meer leren waarderen?

Dan kan deze webinar jou helpen.

Meer informatie of inschrijven?

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.