Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

De geest en de letter van de wet- en regelgeving

De geest van de wet lijkt vaak strijdig met de letter van de wet. Dat geldt voor elke wet, elke regel en elke afspraak die is gemaakt zowel in ons landsbestuur, als op het niveau van bedrijven en organisaties.

Wat betekent het?

Het gaat over wetgeving en regelgeving. Die kun je begrijpen in letterlijke zin. Je vat letterlijk de regelgeving op zoals het er staat. Maar je kunt ook naar de geest van de wet of regel handelen. En de geest gaat om de reden waarom deze wet of regel is bedacht. De geest gaat over de bedoeling.
Begrijp je het verschil?

Geest en letter van de wet

Welke conflictstijl past bij jou? Doe de test!

Welke conflictstijl past het beste bij jou? Doe onze test en kijk naar jouw natuurlijke stijl die je toepast bij conflicten!

Conflictstijlentest

Training conflicthantering

Wil je een training conflicthantering volgen? Wij verzorgen de training 'op maat'. Precies afgestemd op jouw leerdoelen.

Training conflicthantering

Een voorbeeld

Tijdens de coronacrisis werd ons een leefregel geadviseerd. Ik pak als voorbeeld: maximaal 4 personen in huis. Naar de letter van de leefregel mogen er vier personen bij je op bezoek. En vier is geen vijf. Letterlijke tekst! Nu de geest van de leefregel: de regel was bedoeld uit veiligheid en om besmettingen te voorkomen. Nu woon ik in een huis van 350 m2. En ik meen dat ik bij zes of zeven personen volledig dezelfde veiligheid kan garanderen op dat woonoppervlak. Zou ik naar de letter van de wet handelen, dan zou dat een beetje overdreven zijn.

Het kromme was: 4 personen mochten naar de letterlijke tekst bij mij thuiskomen. Maar ik mocht niet met mijn gezin van 5 personen op bezoek bij die vier.

Strijdig

Dat spanningsveld heb ik nu proberen te duiden tussen geest en letter. En ze strijden altijd wel een beetje met elkaar. Ik ken de keerzijde wel. Wanneer je op zondagochtend om 6.00 uur op de autoweg rijdt, kom je weinig verkeer tegen. Dus je zou kunnen zeggen: ik trap het gaspedaal even wat steviger in. Stel ik word aangehouden door de politie. Zou ik dan wegkomen met de opmerking dat ik ‘in de geest van de wet heb gehandeld?’. Waarschijnlijk niet! De letter van de wet geeft duidelijkheid en ik heb me daaraan te houden.

Zwart, grijs en wit

Nu is mijn voorbeeld over snelheid op de autoweg redelijk zwart-wit. Maar er zijn soms van die grijze vlakken. Die zijn niet duidelijk. Denk aan de regels (de letter) over verzuim binnen de organisatie (grijs, wit, zwart verzuim). Zwart is helder omschreven: je mag niet net doen alsof je ziek bent en dan thuisblijven. Vroeger noemden ze dat spijbelen. Geen discussie! Zwart verzuim! Wanneer een medewerker met ernstige klachten op de ic ligt, is er sprake van wit verzuim. Geen discussie.
Maar nu het grijze gebied. Ik denk aan een mevrouw die uitviel omdat haar partner was overleden. Was ze ziek? Nee! Was ze in staat om te werken? Nee, niet volledig! Lees ook: rouw is geen ziekte, maar het kan wel leiden tot verzuim! Stel, je zou handelen naar de letter van de wet: dan zou aan deze mevrouw geen ziekteverlof toegekend worden! Is dat verstandig? Nee!

Geest en letter

Ik kom nog even terug op de letter van de wet- en regelgeving. Daar kun je niet zonder. Maar weet dat het een dode letter is. Je zou ook kunnen zeggen: de letter doodt, want de geest is eruit. Terwijl de geest wijst op leven. Een andere duiding vind ik nog mooier: de geest van de wet- of regelgeving duidt op de waarde die erachter zit. De letter duidt op de norm. (lees ook: normen en waarden in conflict). De geest van de wet dat je op de autoweg 120 mag rijden, vertegenwoordigt de waarde veiligheid. De letter duidt erop dat 120 precies 120 is en geen 130.

Rekkelijken en preciezen

Een goede vriend van me zei vroeger altijd: wanneer de rekkelijken te rekkelijk zijn, heb je de preciezen nodig. Maar wanneer de preciezen te precies zijn, heb je de rekkelijken nodig. Belangrijk is om het gesprek te voeren binnen jouw organisatie. Met respect, open, zonder elkaar te wijs af te willen zijn. Principieel zijn, is een kracht, roomser zijn dan de paus is overbodig.

Training conflicthantering

Wil je een training conflicthantering volgen? Wij verzorgen de training 'opmaat'. Precies afgestemd op jouw leerdoelen.

Training conflicthantering

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.