Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Opdrachten loopbaancoaching of outplacement

Onderstaand treft u een aantal opdrachten in het kader van loopbaancoaching of outplacement. We starten met zeer veel praktische opdrachten om te komen tot een zelfanalyse gericht op het schrijven van een eigen profiel. U brengt uw kennis, vaardigheden, eigenschappen in kaart en u analyseert de rode draad in de functies die u tot nu toe hebt vervuld.

Opdracht 1: Uw persoonskenmerken en loopbaanwaarden

Opdrachten loopbaancoaching en outplacementEigenschappenanalyse

Online kunt u de eigenschappenanalyse uitvoeren. Start de test online!. Bent u klaar? Druk op verzenden en u krijgt automatisch een rapport in uw email-box. Beschrijf aan de hand van dit rapport vervolgens de persoonskenmerken (eigenschappen), valkuilen en allergieën die op u van toepassing zijn.

Loopbaanwaardentest

Vul de loopbaanwaardentest online in. Bent u klaar? U  ontvangt wederom een rapport in uw email-box.  Beschrijf daarna alle zaken uit het rapport waar u zich in herkent.

Opdracht 2: uw vaardigheden inventariseren

Ieder mens bezit vaardigheden. In tegenstelling tot de persoonskenmerken zijn vaardigheden aan te leren. U wordt rijvaardig nadat u uw rijbewijs hebt gehaald en naarmate u meer rijervaring opdoet. Vaardigheden zijn enerzijds aangeleerd op school en thuis en anderzijds vooral opgedaan in de praktijk.

Vaardigheden zijn bijna onbeperkt op te sommen. We maken een indeling in vier kolommen: uw communicatieve vaardigheden, uw persoonlijke vaardigheden, uw relatievaardigheden en uw werkgerelateerde vaardigheden. Inventariseer uw vaardigheden.

Opdracht 3: de rode functiedraad in uw leven

Aan de hand van een analyse van de functies die u vervuld hebt proberen wij samen met u de rode draad te ontdekken in uw levensloop tot op heden. Bekijk de opdracht om de rode functiedraad te ontdekken.

Opdracht 4: Hobby en vrije tijd

We gaan nu uw hobby’s en vrije tijd analyseren. Iemand die graag puzzelt beschikt waarschijnlijk over de eigenschap geduld. Wie als voorzitter van de tennisvereniging wordt gekozen zal over bepaalde communicatieve vaardigheden beschikken. Wie graag reist, kan niet alleen veel verhalen vertellen, maar heeft ook een bepaalde nieuwsgierigheid terwijl de spelverdeler binnen een teamsport over ‘overzicht’ zal beschikken.

 • Beschrijf uw hobby’s en eventuele nevenfuncties en benoem per hobby welke vaardigheden en eigenschappen u voor deze hobby inzet.
 • Beschrijf de gebieden waarvoor u hobbymatig interesses hebt: bijvoorbeeld klassieke muziek, vaderlandse geschiedenis, filosofie of paarden.

Opdracht 5: uw persoonlijke waarden en drijfveren

 • Wat zijn uw belangrijkste persoonlijke drijfveren?
 • Wat zijn uw belangrijkste persoonlijke waarden? De loopbaanwaardentest hebt u al gedaan dus dat inzicht kunt u meennemen. Maar wellicht kunt u ook kijken naar de lijst met persoonlijke waarden.

Opdracht 6: vacatures verzamelen

Verzamel 10 advertenties uit de krant of via internet die u aanspreken. Laat u niet belemmeren door de functie-eisen die gevraagd worden. Wanneer u in de krant ziet dat er een minister-president wordt gevraagd en deze functie spreekt tot uw verbeelding, hoewel u qua opleiding in het geheel niet aan de vraag kunt voldoen: selecteer dan toch deze vacature.

Beschrijf per functie / vacature de volgende aspecten:

 • wat spreekt u aan?
 • wat spreekt u niet aan?
 • welke elementen uit de functie zouden bij u passen?

Opdracht 7: uw droom

Beschrijf de volgende zaken:

 • als kind wilde ik altijd ………. worden (want……………)
 • de 5 mooiste beroepen zijn …………………….. (want………..)

Opdracht 8

 • Beschrijf de diploma’s die u hebt behaald, kennis waarover u beschikt, trainingen die u hebt gevolgd.
 • Beschrijf uw portfolio.

Opdracht 9: samenvatting

Pak alle belangrijkste zaken uit voorgaande opdrachten en maak een bondige beschrijving van uw:

 • eigenschappen
 • motivatie en loopbaanwaarden
 • vaardigheden
 • wat u leuk vindt en wat u niet leuk vindt
 • kennis

Opdracht 10: persoonlijke marketingprofiel

Schrijf uw persoonlijke marketingprofiel.

Hoe ver zijn we nu?

Alle zaken die u hebt beschreven fungeren als bril waarmee u naar vacatures kijkt. Sterker nog: u hebt alle middelen nu in huis om te bekijken in hoeverre een vacature of een organisatie bij u past. Bekijk ook ons artikel over vacatureanalyse en arbeidsmarktoriëntatie.

Maar er is meer:

 • op basis van uw profiel kunt u een brief schrijven
 • op basis van uw profiel kunt u in een gesprek precies aangeven wat u aanspreekt, wat u niet aanspreekt, wat wel en niet bij u past
 • door u goed voor te bereiden kunt u de juiste vragen stellen (telefonisch en / of in een sollicitatiegesprek)
 • u kunt heel gericht aangeven in eventuele netwerkgesprekken wat u zoekt

Kortom: u kunt gericht aan de slag!

Loopbaancoaching

Bekijk onze trajecten gericht op loopbaanoriëntatie.

Loopbaancoaching

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens