Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Wat is rouw?

Wat is rouw? Of is het rauw? Hoe kunt u het beste “rouw ”omschrijven? Een goede vriend zei mij eens: ”rouw is alles waar je waarde aan toekent en wat je hebt verloren”. Dit is wat mij betreft een treffende omschrijving en ik kan mij daar helemaal in vinden. Een gevolg van rouw is een buitengewoon rauwe pijn. Een pijn die zich niet laat verstoppen. U kunt het een tijdlang negeren, soms zelfs heel erg lang, maar er komt een moment dat u hier iets mee moet. Rouw laat zich niet onbeperkt opzijzetten. Doet u dit wel, dan dreigt u in een burn-out terecht te komen en wordt het rouwproces nog moeilijker. Ik noem het niet alleen een rouwproces, maar ook een rauw proces. Dit noem ik zo omdat rouw alles te maken heeft met een heel primair gevoel.

Rouw wordt onderschat

Wat is rouw?In onze westerse samenleving wordt niet veel aandacht- meer- gegeven aan rouw. Nog niet zo lang geleden droegen mensen in de rouw een rouwband of zwarte kleding. Dat gaf een duidelijk signaal af aan de omgeving dat er iets ingrijpends gebeurd was en werd er rekening mee gehouden.

Tegenwoordig gebeurt rouwen slechts in een kleine kring. Het lijkt wel of iedereen nu een perfect leventje heeft. Kijk maar eens rond op Social Media. Er worden foto’s gedeeld van de perfecte vakantie, het geweldige nieuws van een promotie op het werk, de leuke uitgaansavond met vooral veel vrienden. Het kan niet geweldig, prachtig, super en cool genoeg zijn.

Toch lezen we dat er steeds meer mensen, en vooral jongeren, aan een depressie lijden. Er gaan nog steeds veel bedrijven failliet en dus krijgen veel werknemers ontslag. In het beste geval behouden ze wel hun baan, maar volgt er een grote reorganisatie. Wat doet u als uw nieuwe werk helemaal niet leuk vindt? Of uw trouwe viervoeter overlijdt en u moet verder zonder uw allerbeste kameraad? Of door alle veranderingen op uw werk is de werkdruk enorm hoog geworden: hoe gaat u met die druk om? Er zal iets bij u of in uw werkomgeving moeten veranderen, maar hoe dan? U hebt net te horen gekregen dat u aan een chronische ziekte lijdt of uw topsport carrière zit er niet meer in na talloze blessures. Hoe ga u daar mee om? Of u ontdekt dat u hooggevoelig bent. Alle prikkels komen enorm bij u binnen en u bent regelmatig overprikkeld. Allemaal oorzaken van een rouwproces. Maar u moet hier wel wat mee doen, want vanzelf lost dit zich niet op!

Maar hier ziet u niets van terug op Social Media. Niemand deelt dat hij of zij in een rouwproces zit. Daardoor lijkt rouwen niet meer te bestaan en lijkt u de enige met een probleem.

Waarom krijgt rouw geen of onvoldoende aandacht?

Onze maatschappij is heel erg prestatiegericht. En we willen ook alles. Liefst ook nog tegelijk. We rennen en vliegen maar door. Op het werk, maar ook privé “moeten ”we heel erg veel. Enerzijds is de balans zoek, maar anderzijds besteden we ook veel te weinig aandacht aan ons gevoel. Met als gevolg dat als er een verlies plaatsvindt in ons leven, of dat nu overlijden, echtscheiding, ontslag, reorganisatie, ziekte, burn-out, stress of anderszins iets van waarde, dat we ons geen raad weten met ons gevoel. Door het gevoel opzij te zetten en ons vol op de dagelijkse beslommeringen te storten, hopen we dit gevoel te kunnen negeren. Ja oké, een paar dagen dan, maar dan moet de knop om en richten wij ons weer op de toekomst. Helaas, dit werkt niet op deze manier. Uw rouw verdient uw volle aandacht. Pas als u uw rouwproces aangaat en er vervolgens iets mee doet, kunt u verder. Vaak op een heel andere manier als dat u tot dan toe hebt gedaan. Een rouwproces, of rauw proces, is vaak ook het begin van een veranderproces.

Maak rouw bespreekbaar

Helaas is rouw -nog-niet zo bespreekbaar. En omdat rouw zo weggestopt wordt, blijft het ook moeilijk bespreekbaar. Ik ben ervan overtuigd dat meer praten enorm kan helpen. Vaak blijft het nu zo “hangen”. Een collega die na lange tijd terugkomt op het werk na het overlijden van zijn vrouw. Gaat u een gesprek met hem aan of praat u er juist overheen en doet u of er niets aan de hand is. Ook voor een werkgever is het vaak lastig. Stelt een werknemer prijs op zijn bezoek of wil deze juist met rust worden gelaten? Meer openheid naar elkaar toe maakt het beter bespreekbaar. Soms is alleen een luisterend oor voldoende. Het gevoel gehoord te worden.

Geef rouw de aandacht die het verdient!

Het uiteindelijke doel van een rouwproces is de rauwe pijn verwerken. Het een plekje geven, zodat de scherpe randjes ervan af gaan, zodat de pijn uiteindelijk wordt verzacht. Rouwen verslaat als het goed is rauw, gaat over in verzachten van pijn en tot slot in het verwerken. Pas dan kunt u verder met het veranderproces. Voor rouwen bestaat geen tijdpad. Gun het rouwproces tijd en aandacht. Negeren lost niets op. Aandacht geven wel.

Aan het aandacht geven van uw rouwproces wil ik u graag helpen. Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken, dan kunt u hier contact met mij opnemen.

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

  • Wat is talent?
  • Wat zijn kernkwaliteiten?
  • Indeling van kwaliteiten
  • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
  • Kwaliteiten in de koelkast
  • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.