Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Gedwongen baanverlies: hoe verwerk je dit?

Aan een baan wordt vaak een identiteit verleend. Kijk maar eens in de overlijdensadvertenties. Je vindt daar vaak de tekst: "in leven gezagvoerder KLM" of "in leven orthopedisch chirurg". Een baan geeft status en aanzien, het gevoel dat je meetelt in de maatschappij.

Oorzaken

Maar wat als je jouw baan verliest? Dat kan door verschillende oorzaken komen. Een baan verliezen kan door:

  • Inkrimping bedrijf - Je bent overbodig geworden. Dat kan pijn doen, zeker als je jaren voor die baas hebt gewerkt. En misschien mag jouw naaste collega wel blijven en voelt dat oneerlijk aan. Waarom hij wel en ik niet?
  • Een reorganisatie - Je past niet meer in de nieuwe plannen van een bedrijf. Je bent afgeschreven en overbodig.
  • Je functioneert niet goed - Je hebt het gevoel dat je oneerlijk bent behandeld. Onvoldoende ruimte voor verbetering hebt gekregen. Soms eindigt dit dienstverband met een juridisch geschil.

Gedwongen baanverlies

Arbeidsconflict en ontslag

Lees onze artikelen over arbeidsconflict en ontslag.

Arbeidsconflict en ontslag

Ontslag is een rouwproces

Lees ook het artikel over: ontslag is een rouwproces.

Ontslag is een rouwproces

Ontslag en emotie/gevoelens

Het verlies van een baan kan veel verschillende gevoelens en emoties oproepen:

  • Boosheid - Het voelt oneerlijk dat je ontslag hebt gekregen.
  • Verlies van zelfvertrouwen.
  • Angst - Bang voor de toekomst. Kom ik nog wel aan het werk? Ik heb jaren geleden gesolliciteerd, kan ik dit wel?
  • Het gevoel "overbodig" te zijn - Zit er nog wel iemand op mij te wachten?
  • Woede - Er is jou iets aangedaan en je kunt jouw gevoelens hierover niet kwijt.
  • Schaamte - Zelfs als je niets aan het ontslag kon doen, kan het moeilijk zijn hierover te praten.

Ontslag kan diep ingrijpen in jouw leven, niet alleen bij jezelf maar ook in jouw omgeving. De manier waarop je omgaat met jouw ontslag heeft ook invloed op jouw naasten. Het is daarom essentieel dat je iets doet met jouw emoties en gevoelens omtrent ontslag. Pas als je dit ontslag een plekje hebt gegeven, krijg je ruimte om naar de toekomst te kijken.

Ontslag en toekomst

En die toekomst moet je zelf vormgeven. Soms is het goed in kaart te brengen wat je kunt en wat je wilt qua werk. Kortom, er moet zich een doel worden gevormd om te komen waar je uiteindelijk wilt bereiken: een nieuwe baan!

Stap voor stap kun je eraan werken om jouw baan te bereiken. Dat kan door sollicitatietraining, communicatietrainingen of door een outplacementtraject.

Ontslag hoeft niet het einde te betekenen. Vaak is het een nieuw begin. Ook al is het gedwongen, soms blijkt achteraf dat het goed is geweest verder te kijken, te ontdekken wat je écht leuk vindt en wat bij je past. Zo krijg je weer energie om er vol tegenaan te gaan. Wil je meer weten over gedwongen baanverlies?

Begeleiding werk naar werk

Outplacement betekent in feite: begeleiding naar een andere baan. Je kunt hiervoor terecht bij een outplacementbureau dat jou helpt bij het zoeken en vinden van een andere baan. De verwerking van het ontslag is een belangrijk onderdeel in dit proces. Ook De Steven verzorgt outplacement.

Outplacement

Bekijk onze trajecten gericht op outplacement.

Outplacement

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.