Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Vermijden van rouw of wegkruipen

Vermijden van of wegkruipen voor het rouwproces kan een reactie zijn bij een verlieservaring. Je wilt het liefst wegkruipen in een hoekje. De gordijnen dicht, de deur op slot, even niemand zien. Je hebt geen enkele zin om dingen aan anderen uit te leggen, geen zin om jouw verhaal voor de zoveelste keer te vertellen. Kortom: geen zin om met de buitenwereld geconfronteerd te worden.

Echter er komt een moment dat je deze confrontatie niet langer kunt ontlopen, want de kinderen moeten naar school, je moet boodschappen doen. Enfin dat kun je zelf invullen. Hoe doe je dat dan?

Assertief

Ben je assertief genoeg om aan een ander aan te geven dat je nu even geen zin hebt om over jouw verlies te praten? Of voel jij je dan schuldig? Je vindt jezelf niet aardig genoeg naar de ander toe om dat deze juist zo belangstellend naar jou toe is. Je kunt dan achteraf spijt hebben dat je op deze manier gehandeld hebt. Je voelt je er niet happy onder.

Als je wel op de vragen ingaat, hoe reageer je dan? Eerlijk vanuit jouw gevoel of zeg je dat het best wel goed met je gaat? Als het laatste het geval is, dan wordt dit etalagegedrag genoemd. Je probeert naar buiten toe de schijn op te houden dat het wel goed met je gaat.

Rietje heeft ernstige rugklachten. Zij zegt hierover: hoe slechter ik mij voel, hoe meer ik mij ga optutten. Ik heb gewoon niet altijd zin om over mijn gezondheid te praten. Ik ervaar dat mensen dit minder snel doen als ik er goed uit zie. Dus ga ik vol in de make-up, lak mijn nagels en zet mijn goedgemutste humeur aan als ik de deur uitga.

Cirkel van verstoorde rouw

Rouwproces vermijden

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Nadelen etalagegedrag

Het nadeel van etalagegedrag is:

  • Je kunt nooit jezelf zijn naar een ander toe.
  • Je geeft een onrealistisch beeld van jouw situatie en dan kun je ook geen begrip of troost verwachten van anderen.

Het beeld dat een ander van jou dan krijgt is een heel vertekend beeld. De ander ziet bijvoorbeeld niet dat je dagen op bed ligt, omdat je heel veel pijn hebt. Je wordt ook niet gezien als je jouw verlies thuis in jouw eentje probeert te verwerken en je afwisselend boos, verdrietig of opstandig bent. Je zegt immers dat het goed met je gaat. En op momenten dat het niet zo goed met je gaat, ben je even uit beeld verdwenen.

Niet klagen maar dragen

Een oud gezegde luidt: niet klagen, maar dragen. Dit wil zo veel zeggen dat je jouw verdriet in stilte moet dragen. Maar is zeggen hoe je je voelt klagen? Ik vind van niet. Als een ander vraagt hoe het met je gaat, word je immers uitgenodigd te vertellen hoe het met je gaat? Klagen is meer ongevraagd en telkens opnieuw zeggen wat je voelt of vind. Daar zit niet iedereen op te wachten.

Contacten niet ontwijken

Mensen met een verlieservaring die open en eerlijk naar zichzelf en anderen zijn, voelen zich vaker beter verbonden/gehecht met anderen. De ervaring leert dat deze mensen beter met een verlieservaring kunnen omgaan. Je mag verdrietig zijn, je mag boos zijn en je mag opstandig zijn. En je mag voelen wat je voelt en dit aan anderen vertellen. Dat is alleen maar menselijk. Stop jouw gevoel niet weg en vermijd etalagegedrag.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.