Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Rouw: door verlies elkaar kwijtraken

Een verlieservaring is heel erg heftig. Voor jezelf, maar vaak ook voor de mensen om je heen. Vaak beïnvloedt een rouwproces ook eigen houding en gedrag. Dat kan tijdelijk zijn, maar soms veranderen mensen ook permanent door een rouwproces. Dat kan ten goede zijn, maar het kan ook de verkeerde kant opgaan. Je herkent degene die je lief is helemaal niet meer. Het gevolg kan zijn dat je elkaar kwijtraakt in een rouwproces.

Partner kwijtraken door rouwproces

Als je gezamenlijk een rouwproces ingaat, wil dat niet zeggen dat je het rouwproces beiden hetzelfde ervaart. Verschillen in opvatting en overtuiging kunnen heel veel wrijving en botsingen veroorzaken. Het vergt enorm veel van partners en vaak moet blijken of de relatie sterk genoeg is om zo’n verlies te overleven. Het vergt ook veel inlevingsvermogen om de kant van de ander te kunnen en willen zien, zodat je openstaat voor een andere mening. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan een verlies van een kind. Het verlies van een kind dat zo dicht bij je staat en waar je intens van houdt, kan partners uiteendrijven.

Ook verlies van gezondheid kan een partner doen besluiten een relatie te beëindigen. De zieke kan hierdoor erg veranderen maar ook het leven van de partner en familie kan door een ziekte ingrijpend veranderen. Niet iedereen kan of wil zich aan de nieuwe situatie aanpassen.

Ik denk hierbij aan Gertjan. Hij heeft MS. Zijn vrouw wou bijvoorbeeld niet naast hem fietsen (hij had een aangepaste fiets). Zij schaamde zich dood, zei ze tegen hem. Toen het iets slechter met hem ging werd hij geplaatst in een verpleeghuis. Elk weekend zou hij naar huis gaan. Dat is 2 keer gebeurd. Toen ontving Gertjan de scheidingspapieren…

Relatie uit elkaar groeien door verlieservaring

Reacties op rouw

Reacties op een rouwproces kunnen heel verschillend zijn. De één reageert anders op een verlieservaring dan de ander. De rouwcirkel kan je inzicht geven hoe je met verlies omgaat. Meer weten? Lees dan verder.

De rouwcirkel

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Kind kwijtraken door een rouwproces

Ook al ben je niet het kind kwijtgeraakt, toch kun je een kind verliezen tijdens een rouwproces. Je kunt als rouwende jouw kind bijvoorbeeld dwangmatig gaan verzorgen. Je richt jouw zorg vooral op jouw kind, omdat je ertoe wilt blijven doen en gezien wilt worden. Jouw kind kan hierdoor een verstikkend gevoel ervaren, waardoor hij steeds meer afstand neemt. Het contact verbreken kan dan een gevolg zijn.

Familie of vrienden kwijtraken door een rouwproces

Een rouwproces heb je nooit alleen. Er zijn altijd familieleden en/of vrienden bij betrokken. Familie of vrienden die ook een mening hebben. En ook gehoord willen worden. Juist in een rouwproces kunnen de emoties hoog oplopen. En tijdens die emoties kunnen weleens dingen gezegd worden in het heetst van de strijd. Denk maar eens aan ruzies door erfenissen. Niet zelden valt een familie hierdoor uiteen.

Maar ook in een echtscheidingsprocedure wordt vaak stelling genomen. Je bent voor of tegen. Niet zelden raken vriendschappen hierdoor onherstelbaar beschadigd en vallen weg

Een rouwproces is voor jezelf en jouw omgeving erg ingrijpend. De verhoudingen kunnen daardoor erg zoekraken en totaal verstoord raken. Je kunt het gevoel krijgen dat je de mensen om je heen totaal niet meer begrijpt en dat je op een eilandje zit. Je raakt verstrikt in jouw eigen gevoelens en jouw emoties tollen alle kanten op. Rouwcoaching kan je hierbij helpen.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.