Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Het leven gaat verder

Zo vaak wordt het gezegd als een soort van argument: ‘zo van ja het leven gaat wel verder hé?’. Meestal wordt dit gebruikt als troostwoord voor iemand die een verlieservaring of overlijden heeft meegemaakt. Vaak zijn de woorden goed bedoeld. Het probleem is: de boodschap komt niet over.

Het rouwproces

Opeens zit je daar. Jouw geliefde is jou ontvallen, jouw kind of partner is overleden. Misschien maakte je een miskraam mee of kreeg je een levenloos kindje. Wij weten niet wat er in jouw leven is gebeurd.
Je voelt je verdrietig en vaak word je overspoeld door rouwgevoelens. Intens verdriet kan je overmannen. Soms heb je het gevoel dat je er niet tegenop kunt. Dat golven van verdriet je zomaar meenemen en dat je meegesleurd wordt, maar ja waarnaartoe.

Alleen en eenzaam

Rouw kan ook gevoelens van eenzaamheid geven. Misschien kun je het onvoldoende delen bij jouw vrienden of partner. Of wellicht voel je je niet begrepen door de anderen. Gevoelens van eenzaamheid maken het rouwproces voor jou niet gemakkelijker.

Het leven gaat verder

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Valse troost

Toch ken je wellicht mensen in jouw omgeving die het goede met je voor hebben. Ze willen je troosten. Echter: ze weten niet zo goed wat je meemaakt. In plaats van naar je te luisteren en te horen hoe je jouw gevoelens ervaart, gaan ze het voor je invullen. En opeens komt die opmerking: ‘het leven gaat verder’.

Wat is er mis mee?

Weet je wat er mis is met die opmerking? Je weet zelf ook wel dat het leven verder gaat. Het is een louter verstandelijke en rationele benadering van rouw en verdriet die wij hebben gecategoriseerd onder de noemer dooddoeners. Je weet ook wel dat je gewoon weer naar je werk moet, dat de treinen vandaag rijden, de winkels open zijn vandaag en dat de nieuwe krant om 7.00 uur weer in jouw brievenbus ligt. En je weet ook wel dat je je op de toekomst moet richten en dat het beter is om niet in het verleden te blijven hangen.

Echter: je hangt niet in het verleden. Je zit in een rouwproces. Je hebt een verlieservaring en dat verlies probeer je een plekje te geven in jouw leven. Je komt erachter dat aanvaarden een immens werkwoord is.

Dooddoeners bij rouw en verdriet

Vaak worden er tal van dooddoeners aangedragen als soort van troost bij rouw en verdriet. De opmerking 'het leven gaat verder' en 'de tijd heelt alle wonden' horen daar ook bij . Maar er zijn meer! Wil je voorbeelden van andere dooddoeners?

Dooddoeners bij rouw en verdriet

Kun je ook mee?

Het leven gaat verder. Dat klopt! Jouw troosters hebben gelijk. Maar kun je ook mee? Belangrijk is dat je deelt. Vertel maar hoe verdrietig jij je voelt, hoe immens die wrede pijn is vanbinnen. Huil maar om jouw hart dat scheurde om wie je nu mist.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.