Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Je zelf veranderen: hoe doe je dat?

Kun je jezelf veranderen? Vaak krijg ik te horen van coachees: ‘Ik ben nu eenmaal zoals ik ben en aan mijn karakter verander je niets’. Nu is de vraag of jezelf veranderen hetzelfde is als je karakter veranderen. In dit artikel ga ik verder in op de vraag: kun je jezelf veranderen? En hoe doe je dat dan?

Een karakter verander je niet!

Jouw karakter is wat jouw karakteriseert. Het is karakteristiek voor jou om je zo uit te drukken, om het zo te zeggen of om zo te reageren. Dat verander je niet maar zo, of ik wil het nog stelliger zeggen: dat moet je niet willen veranderen. Maar ik denk niet dat daar de behoefte ligt.
De dingen waar jij tegenaan loopt of waar je negatieve feedback op krijgt, zijn dat nu de zaken die jouw karakter typeren of is er iets anders aan de hand? Ik denk dat een aantal zaken een rol kunnen spelen:

  • Valkuilen kun je leren vermijden zonder jouw karakter geweld aan te doen.
  • Overtuigingen kun je bijstellen.
  • Angsten kun je overwinnen.
  • Patronen kun je doorbreken.
  • Overlevingsstrategieën kun je leren loslaten.

Je zelf veranderen: hoe doe je dat?

Valkuilen

Ik noem wat voorbeelden:

  • Stel, je bent regelmatig te directief in de communicatie. Dat is de valkuil van direct communiceren. Wellicht hoort directheid bij jouw karakter maar wanneer je te direct wordt, werkt het in je nadeel. En dat kun je leren begrenzen.
  • Stel, je bent bijzonder geduldig maar je loopt er tegenaan dat je soms de zaken teveel op zijn beloop laat, dat je passief en afwachtend wordt. Dan zit je in de valkuil van geduld. En die kun je leren begrenzen.
  • Stel, je bent nauwkeurig en precies maar soms ga je tot 3 cijfers achter de komma door op een begroting van 1 miljoen euro. Dan zit je in de valkuil van accuratesse. En daar kun je wat aan doen.

Zo kan ik een hele waslijst maken. Maar lees de pagina over persoonlijke valkuilen maar eens door en je zult zien dat je jouw kwaliteiten leert benutten, wanneer je de valkuil vermijdt.

Overtuigingen kun je bijstellen

Overtuigingen kunnen zowel stimulerend als belemmerend zijn. Maar je kunt ze bijstellen. De wereld zit vol overtuigingen en jouw hoofd en mijn hoofd zit ook boordevol overtuigingen. Dat kunnen overtuigingen zijn over jezelf, over de medemens, over de wereld. Lees mijn artikel over overtuigingen om het wat meer uit te diepen. Een voorbeeld van een overtuiging is: ‘De één wordt door het leven gedragen en de ander wordt erdoor geslagen’. Klinkt wat heftig hè? Maar een positieve insteek is dat er aan het eind van de tunnel altijd licht is. De vraag is of dat altijd wel helemaal klopt.

Je kunt ook overtuigingen hebben over jezelf. Bijvoorbeeld: ‘ik ben niet zo’n prater in de groep’ of ‘ik ben niet zo sociaal’. De vraag is of dat altijd wel klopt.
En dan de voorbeelden over anderen zoals: ‘accountants zijn saai’ en ‘ondernemers werken altijd’. Je kunt leren om belemmerende overtuigingen om te buigen.

Angsten kun je overwinnen

Bepaalde angsten kun je overwinnen. Ik sprak pas met Hans. Hij heeft spreekangst. Door de training spreken in het openbaar te volgen had hij een begin gemaakt om zijn spreekangst te overwinnen.

Patronen kun je doorbreken

Je kunt ook bepaalde gedragspatronen leren doorbreken. Floor zei pas: ‘Ik wil het iedereen altijd naar de zin maken’. Dat is zo’n patroon. Vooral die woorden ‘iedereen’ en ‘altijd’. Je kunt leren om niet aan jezelf voorbij te gaan. Dat is het!
Karel zei: ‘Ik laat me snel leiden door de waan van de dag’. Ik noem dat de partij van de WVDD. En als die in de regering komt, dan regeer jij niet. Maar je kunt het patroon doorbreken. Laat je leiden door wat jij wilt, door wat jouw doel is, door jouw planning en laat je niet regeren door de waan van de dag.

Van overleven naar leven en beleven

In je jeugd heb je misschien leren overleven. Ik heb diverse artikelen gewijd aan overlevingsstrategieën. Eén daarvan is: in je hoofd leven. Het is een vlucht voor je eigen gevoel en met name het gevoel van pijn en verdriet. Dan ga je lekker hoog zitten zodat je niet geraakt wordt. Ik heb het zelf ook jaren gedaan. Maar het geheim is: ‘het leven speelt zich af in jouw hart’.

Veranderen kan dus!

Jezelf veranderen kan dus. Wat zou jij willen veranderen? Wil jij kiezen voor jezelf?

Wie ben je eigenlijk?

Wie ben je eigenlijk? Wil je er meer over weten? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Wie ben je?

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.