Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Kiezen voor jezelf: hoe doe je dat?

Kiezen voor jezelf is zo’n uitdrukking die te weinig zegt, wanneer je er geen uitleg bij geeft. Iemand zei pas: ‘Ik heb er helemaal niets mee, het associeert bij mij louter met een egoïstische instelling’. Dat maakt meteen duidelijk dat kiezen voor jezelf een overtuiging is die voor iedereen een andere betekenis heeft. Ook kan kiezen voor jezelf verschillende betekenissen hebben in allerlei situaties.

Kruispunt in jouw leven

Pas sprak ik met Wilma. Ze is 46 jaar en in haar relatie loopt het niet zo. Ze zei: ‘Wij zijn uit elkaar gegroeid’. Maar haar man is ziek en daarom vindt ze het zo moeilijk om de knoop door te hakken. Ze zei: ‘Wanneer kies ik nu voor mezelf? Is dat wanneer ik doorga met de relatie? Of is dat wanneer ik ermee stop?’. En nu hebben we de kern op tafel. Nu komen we bij de essentie van kiezen voor jezelf.
 

Kiezen voor jezelf

Innerlijke vrede en rust

Ik denk dat kiezen voor jezelf niet te maken heeft met welke keuze jij maakt. Het gaat erom dat je innerlijke rust krijgt over de beslissing die je neemt. Het gaat erom dat je innerlijke vrede ervaart nadat je bij jouw geweten te rade bent gegaan inzake de keuze die je maakt. Hoe groot de pijn ook is, hoe moeilijk de keuze zal zijn, de vraag is of jij er achter kunt staan. Dat is kiezen voor jezelf. Vind je keuzes maken soms moeilijk?

Eigen behoeften

Kiezen voor jezelf is ook luisteren naar eigen behoeften. Primair moet je eerst jouw eigen behoeften vervullen. Zonder je behoeften te vervullen kun je hier niet leven. Ademhalen kun je ook niet voor de buurman, dat moet hij zelf doen. Wij hebben vooral geleerd om de behoeften van de ander eerst te vervullen. In het bedrijfsleven heet dat klantgerichtheid en in de kerk noemen ze het naastenliefde. Eerst de zorg voor de ander en dan de zorg voor jezelf. En anders wordt het als egoïsme gezien. Ik denk dat zorgen voor de ander alleen lukt, wanneer je voor jezelf zorgt. Je kunt een ander liefhebben, wanneer je jezelf liefhebt.

De keuze voor jezelf

De keuze voor jezelf houdt in dat je jezelf hoort, verstaat en begrijpt. Het is in diepe zin begrijpen wat je nodig hebt in dit leven. En dan doel ik niet alleen maar op fysiek welzijn (eten, drinken, bewegen) maar ook op jouw geestelijk welbevinden. Ook jij hebt geestelijke voeding nodig. Wie inspireert jou? Wie zet jou in beweging? Waardoor kom jij tot rust? Dat is ook een keuze die je voor jezelf maakt.

En de ander dan?

Kiezen voor jezelf wil niet zeggen dat je anderen uitsluit of buitensluit. Het betekent niet dat jij op het eiland ‘Alleenrecht’ gaat wonen. Kiezen voor jezelf is ook delen met de ander. En vooral met diegene die net als jij voor zichzelf gekozen heeft. Dan krijg je namelijk een gelijkwaardige relatie.

Wie ben je eigenlijk?

Wie ben je eigenlijk? Wil je er meer over weten? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Wie ben je?

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.