Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Suïcidale gevoelens en gedachten

Wil je een eind maken aan je leven? Zie je het helemaal niet meer zitten? Bekruipt jou het gevoel regelmatig dat je er liever niet meer zou zijn? Dat het leven voor jou geen enkel nut heeft? Dat je liever dood bent dan dat je verder leeft? Denk je wel eens aan zelfmoord of zelfdoding? Lees dan eerst dit artikel!

Worstel jij zelf ook met zelfmoordgedachten of ken je iemand in je omgeving? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113.

Zoek professionele hulp

Mijn advies wanneer je dit soort gevoelens hebt: zoek meteen professionele hulp.

Trek aan de bel!

Bezoek je huisarts en vertel open en eerlijk met welke gedachten je regelmatig rondloopt. Natuurlijk kun je ook in je thuissituatie aan de bel trekken.

Suïcidaal, zelfmoord en zelfdoding

Vertel het hele verhaal

Vertel het hele verhaal. Als er dingen gebeurd zijn in jouw leven die je zover brengen: neem dan niemand in bescherming! Ook niet als je misbruikt bent of mishandeld. Kies voor jezelf en vertel jouw verhaal, jouw ervaringen.

Worstel jij zelf ook met zelfmoordgedachten of ken je iemand in je omgeving? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113.

Wacht niet!

Doe het nu! Niet wachten tot morgen!

Taboe!

Zelfmoord en zelfdoding is taboe in onze samenleving. Daar praten we liever niet over. En omdat we er niet over praten, bevorderen we dat mensen in uitzichtloze situaties niet aan de bel (durven) trekken. Vaak reageert de omgeving ook totaal verkeerd op dit soort hulpsignalen. Het wordt doorgaans niet begrepen. Bijvoorbeeld: ‘weet wel wat je ons aandoet of wat je je ouders aandoet’. Daarmee wordt een schuldgevoel aangepraat wat het ellendige gevoel nog groter maakt. Of: ‘kijk ook eens naar de mooie dingen van het leven’. Dat is nu juist het probleem, dat ervaart iemand met suïcidale gevoelens niet meer.

Wat is het voor gevoel?

Je bent de weg kwijt in je leven. Er is gewoonweg geen doorkomen aan. Je krijgt duizenden adviezen van je vrienden. Iedereen weet precies hoe je het moet doen. Maar jij weet het niet. Je voelt je meegenomen in het kielzog van iedereen. Je wordt geslingerd. Iedere dag opnieuw. Geen uitzicht! Je voelt je depressief, afgewezen. Je voelt je terneergeslagen, verward, vernederd wellicht. Je hebt het gevoel dat je kapot geslagen bent van binnen.

Je voelt je gevangen. Nare gedachten overmannen je. Je kunt er niet tegenop. Alles lijkt ver weg. Woorden missen doel. Je isoleert jezelf. Je voelt je eenzaam. Je denkt dat jouw leven geen zin heeft.

Zoek vandaag hulp!

Iemand schreef: "Vandaag sta ik op. Ik recht mijn rug en voel me gaan. Vandaag ga ik uit het diepe gat waar ik gezworven heb. Vandaag maak ik een eind aan de draaikolk van mijn eigen gedrag. Vandaag voel ik het trillen van binnen, mijn kracht en mijn energie. Vandaag ga ik vertellen wie ik ben. Vandaag. Ik laat het sinds vandaag niet meer gebeuren die lamgeslagenheid. Ik ga op zoek vanaf vandaag wie ik echt ben en wat ik echt wil. Vandaag zoek ik alleen maar mensen die me daarbij helpen. Vandaag is het mijn dag!"

Het leven lijkt erger dan de dood

Iemand die suïcidale gevoelens heeft, ervaart het leven als zwaarder dan de dood. We kunnen het anders verwoorden: de dood lijkt hem/haar lichter dan het leven. Soms ziet hij/zij dit nog als enige uitweg.

Waarom schrijf ik hierover?

Ook in onze coachingspraktijk komt het voor dat mensen met veel pijn en moeite durven te vertellen dat ze gedachten aan zelfmoord hebben. Dat gebeurt soms in conflictsituaties, echtscheiding of na een ontslagzaak.  Vertellen is een bevrijding. Ze schamen zich er vaak voor. Ze voelen de taboe en dat maakt het nog zoveel zwaarder. Dat is reden waarom we er een artikel aan wijden. Wij zijn niet gespecialiseerd in hulp bij zelfdoding maar verwijzen graag door naar de huisarts, psycholoog of psychiater.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.