Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Hoogmoedswaanzin of grootheidswaanzin

Hoogmoedswaanzin is een nog verder doorgeslagen variant van hoogmoed en hautain gedrag. Het is een ziekelijke vorm van eigenwaan, zelfingenomenheid en grootheidswaanzin. In feite is het een dwangvoorstelling over jezelf en een schromelijke zelfoverschatting.

Betekenis

Wie last heeft van hoogmoedswaanzin heeft een ongezonde vorm van zelfliefde ontwikkeld, of compenseert een gebrek aan liefde. Het is wat anders dan aanwezig of profilerend zijn. Hoogmoedswaanzin:

  • Is een schromelijke vorm van zelfoverschatting.
  • Is een ongezonde kijk op eigen kunnen en een overtrokken beeld over eigen inzichten.
  • Is gericht op eigen eer, eigen verheerlijking, protserigheid of sier.
  • Is verwaand gedrag door een minachtend neerkijken op anderen.
  • Is zich laatdunkend uitlaten over andere mensen of arrogant zijn in de opstelling naar anderen.
  • Is een aanmatigend oordeel hebben over de mogelijkheden van andere mensen.
  • Is een opgeblazen of zelfgenoegzame houding.

Hoogmoedswaanzin of grootheidswaanzin

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Negatieve trots

Trots is een mooi gevoel. Je kunt trots zijn op de nieuwe woning die je hebt gekocht of op de prestaties die je hebt geleverd. Je kunt trots zijn op je kinderen of op je partner. Zelf heb ik het liever over dankbaarheid maar in feite is dit een positieve duiding van trots.
Volgens paus Gregorius de Grote is trots de grootste van de zeven hoofdzonden. Ik verbind trots in dat geval aan hoogmoed en grootheidswaanzin. Het is jezelf verheffen boven een ander of je superieur voelen. Ik praat dan over je verheven voelen boven je medemens. De hoofdzonde waar Gregorius de Grote op doelt, duidt ook nog op je verheven voelen boven God.

Overdreven vorm van zelfliefde

Hoogmoed is een overdreven vorm van zelfliefde, zo las ik ergens. Ik weet het eerlijk gezegd niet zo. Ik noem hoogmoed en grootheidswaanzin een gebrek aan zelfliefde. Maar dat is een verschil in overtuiging. Vaak wordt gezegd dat liefde blind maakt, terwijl ik meen dat liefde scherp ziet.
Zelfliefde is in deze tijd gemeengoed geworden. Martha Claeys zegt in Filosofie Magazine: ‘Zelfliefde lijkt een marktproduct te worden. De mentaliteit van liken, sharen en subscriben voedt een narcistische houding’.

Ik denk dat liefde scherp ziet. Wie zichzelf kent en zichzelf ziet, kent eigen behoeften en verlangens, weet deze ook te begrenzen en begrijpt dat hij/zij samenleeft met anderen. Wie realiteitszin heeft, ziet ook eigen tekorten of tekortkomingen en durft ook kwetsbaar te zijn.
En dat maakt het verschil tussen inzien dat waardering, liefde en aandacht een behoefte is, en beseffen dat je verblind kunt raken door overmatige aandacht of een zucht naar zelfverheerlijking. Dat maakt het verschil tussen bezit en bezetenheid, tussen geliefd worden of bewierookt willen zijn.

Hoogmoedswaanzin is gevaarlijk

Hoogmoedswaanzin komt op in de broeikas van het narcisme en is gevaarlijk wanneer er macht om de hoek komt kijken. Zoals trots als hoofdzonde werd geduid, zo duid ik bescheidenheid als een deugd. In deze tijd noem ik het positie-sensitiviteit.

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Jubileum

Jubileum

Dit jaar is een bijzondere mijlpaal voor mij: het is precies 35 jaar geleden dat ik mijn carrière begon in opleiding en training en ik vier daarnaast ook mijn 25-jarig jubileum als ondernemer.

Om dit dubbele jubileum te vieren, wil ik iets speciaals met je delen.
Vanaf 26 september (mijn verjaardag) lanceer ik de podcastserie met het thema: ‘Reis of bestemming: in balans!’.

Deze serie biedt waardevolle inzichten, verhalen en vergezichten van mensen die mij na aan het hart liggen en die hun unieke perspectieven met jou en mij willen delen. Het doel van de podcast is om jou te inspireren op jouw eigen reis of om inzichten te verwerven om de reis bij te stellen, tijdelijk te onderbreken of juist om weer op te staan en verder te gaan.

Bekijk de jubileumpagina!

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.