Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Hautain, hoogmoedig, hooghartig en laatdunkend

Hautain, hoogmoedig, hooghartig en laatdunkend is een houding waarbij men zich om wat voor reden ook verheven voelt boven een ander. Men kijkt op de ander neer. Het is in feite de valkuil van trots maar dan ook echt de doorgeslagen variant.

Kenmerken

Ik noem enkele kenmerken van hautain gedrag:

 • Overdreven ijdel: gericht op eigen uiterlijk, protserigheid of sier
 • Dikdoenerij
 • Zich laatdunkend uitlaten over anderen die minder begaafd zijn, minder bezit hebben
 • Verwaand
 • Aanmatigend in het oordeel over anderen
 • Arrogant in de opstelling naar anderen
 • Minachtend neerkijken op anderen en snel een pedant oordeel hebben over een ander
 • Hooghartig, opgeblazen, opschepperig of zelfgenoegzaam
 • Uit de hoogte

Hautain en hoogmoedig valkuil

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Waardering

De vraag is: haal je je zelfwaardering uit wie je bent of ontleen je dat aan status, macht, bezit of bereikte prestaties. Vaak halen mensen die een hooghartige houding hebben hun waardering uit:

 • De opleiding die ze hebben gehaald
 • De titels die men heeft verworven (mr, dr., ir, drs, ing): ooit zei een ondernemer "ze hebben een titel zo groot als een ansichtkaart maar het verstand van een postzegel"
 • Het bezit wat ze hebben verworven
 • De drie mooie auto’s die voor de deur staan
 • De omvang van de woning

In zekere zin voelt men zich meer of beter dan anderen die dat niet hebben.

Kernkwaliteit en leerdoel

Wanneer hoogmoed en hautain gedrag jouw valkuil is, is de kernkwaliteit aanwezig of profilerend. Jouw leerdoel is bescheidenheid want dat versiert de mens. En in de balans van aanwezig zijn en bescheidenheid vermijd je de valkuil van hoogmoed en hautain gedrag.

Hoogmoed en hautain gedrag kan ook in jouw allergie zitten. Dan is bescheidenheid juist de kernkwaliteit.

Verwante valkuil

Een verwante valkuil is:

Onrealistisch zelfbeeld

Mensen die hautain of hoogmoedig zijn, hebben vaak een onrealistisch zelfbeeld. Ze overschatten zichzelf in hoge mate. Ze menen dat ze meer zijn dan andere mensen en daar haalt men de eigen waardering uit. Mensen die werkelijk zelfvertrouwen hebben, halen een ander niet onderuit, kijken niet op een ander neer en hebben het ook niet nodig om zich protserig voor te doen.

Voorbeeld van de greenkeeper

Een waar gebeurd verhaal. De greenkeeper bij een golfbaan versperde de weg door werkzaamheden. Een mevrouw kon er niet langs met haar auto en claxonneerde luid.  Ze deed het raam open en zei: ‘ons soort mensen is niet gewend om te wachten, wij zijn van standing’.  Och en toen reageerde de greenkeeper helemaal verkeerd op deze mevrouw. Hij kon zich met moeite beheersen anders had de mevrouw een rondleiding gekregen maar dan via de berm naar de sloot. Gevolg was dat de greenkeeper een verbetertraject moest volgen omdat hij onvoldoende functioneerde. Het had hem bijna zijn baan gekost. Volgens de werkgever was zijn leerdoel: effectief communiceren. De greenkeeper formuleerde zijn leerdoel anders: ‘hoe ga je om met arrogante mensen’. En ik dacht dat het leerdoel nog anders was: 'hoe voorkom je dat je je door een ander laat irriteren of onderuithalen'.

Wie leest dit artikel?

Wie leest dit artikel? Nou je begrijpt wel dat die mevrouw van stand en aanzien dit niet leest. Die heeft geen leerdoel. Dit artikel wordt gelezen door mensen die moeite hebben wanneer ze:

 • Uit de hoogte worden benaderd
 • Niet gezien of gehoord worden door mensen met autoritair gedrag
 • Niet gerekend worden omdat ze ‘maar gewone mensen’ zijn
 • Moeite hebben om zich te beheersen wanneer ze hooghartig of minachtend worden benaderd

Omgaan met hautaine mensen

Nu weer terug naar de greenkeeper. Zijn vraag is terecht: hoe ga je om met mensen die je vanuit de hoogte benaderen? Het antwoord is eenvoudig. Laat je niet leiden door jouw gevoel. Wellicht hebben mensen die deze aanmatigende houding nodig hebben nog een groter vraagstuk dan de greenkeeper die moest leren om zich te beheersen. Kortom: laat je niet irriteren in dit soort situaties en laat je vooral niet meeslepen door eigen emoties en gevoel. Ook al heb je gelijk. In dit geval zul je nooit gelijk krijgen. Gelijk hebben en gelijk krijgen: dat zijn twee verschillende zaken.

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.