Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zelfliefde of eigenliefde is een behoefte

Zelfliefde of eigenliefde is van oudsher een beetje een beladen onderwerp. Het is een beetje vreemd om van jezelf te houden. Dat kan gezien worden als egoïsme en als het heel erg doorslaat zelfs naar narcisme. In dit artikel wil ik je laten zien waarom zelfliefde van belang is.

Wat is zelfliefde?

Wat is zelfliefde? Wat is eigenliefde? Het betekent wat mij betreft dat je jezelf liefhebt. Dat lijkt misschien op een inkopper. Maar zo is het niet. Het is heel diep. Zelfliefde betekent voor mij dat je:

  • Oog hebt voor jouw behoeften en dat je daar gehoor aan geeft
  • Jezelf hoort en ziet staan
  • Jouw gevoelens niet veronachtzaamt maar ernaar luistert
  • Jouw lichaam geeft wat nodig is
  • Jouw geest voedt
  • Je laat inspireren van tijd tot tijd
  • Jezelf kunt omarmen in wie je bent
  • Eigenwaarde hebt
  • Jouw kwaliteiten kent en inzet
  • Begrijpt wat zelfcompassie is

Zelfliefde en eigenliefde

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Bel voor meer informatie!

Heb je vragen of wil je aanvullende informatie? Neem meteen contact met ons op voor advies of een offerte!

Contact

Gebrek aan eigenliefde: wat zijn de gevolgen?

Gebrek aan eigenliefde kan grote gevolgen hebben. Ik noem er een aantal:

Waarom is zelfliefde zo moeilijk?

Ik merk dat veel mensen zelfliefde moeilijk vinden. Eerlijk gezegd denk ik dat dit een cultuuraspect is. De diepe wortels van ‘heb uw naaste lief zoals uzelf’ hebben sporen getrokken in onze cultuur. Is daar wat mis mee? Dat vind ik een te grove duiding. Maar de balans ontbrak meestal in de uitleg. Je zou balans kunnen aanbrengen door de nuance: ‘heb uzelf lief zoals u uw naaste liefhebt’.
Geven en ontvangen in balans: het is levenskunst. Ik meen dat je alleen voor de ander kunt zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Ik denk dat je kunt delen met jouw medemens wanneer je ook zelf bijtankt, aan de laadpaal staat en geïnspireerd bent. Ik denk dat je er kunt zijn voor anderen wanneer je jezelf mentaal en fysiek fit voelt. Daarom zijn zelfzorg en zelfliefde belangrijk.

Overmatige zelfliefde: bestaat dat?

Dan komt die vraag naar overmatige zelfliefde. Ik heb daar wat moeite mee. Natuurlijk ken ik die mensen ook die altijd aandacht moeten hebben, in het middelpunt willen staan, op de voorgrond moeten zijn. Maar ik vraag me af of dat zelfliefde is. Eerder meen ik dat het een compensatie is voor gebrek aan zelfliefde. En zo ontstaat de narcist, de verslaving aan aandacht, het prat gaan op een fakebeeld van jezelf.
Wanneer je jezelf liefhebt, heb je dat volgens mij nu precies niet nodig.

Zelfkennis en zelfinzicht

Dit artikel schreef ik in de serie over zelfkennis en zelfinzicht.

Zelfkennis en zelfinzicht

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.