Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Realiteitszin of werkelijkheidszin

Realiteitszin noem ik een kernwaarde. Je mag het ook werkelijkheidszin of werkelijkheidsbesef noemen. Het is het vermogen om de realiteit te begrijpen en te aanvaarden zonder vertekeningen of illusies. Je kunt de wereld op een eerlijke en nauwkeurige manier waarnemen zonder door te slaan in negativiteit of pessimisme en zonder door te slaan in overdreven positiviteit of opportunisme. Dan heb je realiteitszin.

Betekenis

Ik vind het woord realiteit een heel mooi woord. Het komt van het Latijnse woord ‘realis’, wat ‘werkelijk’ of ‘echt’ betekent. Dat is het echt, hè? En dan komt daar het woordje zin ook nog bij. Ik geef er wat woorden aan nu en daardoor maak ik zinnen. Zin duidt op zingeving maar ook op het vermogen om iets te begrijpen, te ervaren, te voelen of te doorleven. Wie realiteitszin heeft, ziet ook eigen tekorten of tekortkomingen en durft ook kwetsbaar te zijn.

Bestaat de realiteit dan?

Weet je wat het geheim is van de realiteit? Er zijn er zoveel van. Want jouw werkelijkheid zegt ook iets over jouw perceptie, interpretatie, waarneming. Het vertelt ook iets over hoe jij in het leven staat, waar jij voor staat en waar je voor gaat. Het heeft ook te maken met overtuigingen die je hebt. Is dat erg? Nee, het is een bewustwording. Als je zegt ‘ik vind het getuigen van weinig realiteitszin’, dan is de bewustwording dat je bedoelt ‘het voldoet niet aan mijn definitie van de realiteit’.

Realiteitszin of werkelijkheidsbesef

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Verweven met harde feiten

De realiteit begint met feiten onder ogen te zien. Zoals Marleen pas verwoordde. Ze zei: ‘Bij mij is Parkinson vastgesteld en dat is nu een feit’. Het getuigt van weinig realiteitszin wanneer je de feiten ontkent, verzacht, bagatelliseert of onder de tafel veegt. Het getuigt van weinig realiteitszin wanneer je zaken vergroot, dramatiseert, overdrijft of erger maakt dan ze zijn. Maar weer terug: realiteitszin begint met feiten. Maar hoe je met die feiten omgaat, verschilt per persoon. Kun je aanvaarden dat je ziek bent of ga je ertegen vechten? Durf je de realiteit onder ogen te zien?

Wegdromen en fantasieën

Is realiteitszin dan dat je onder een koude douche moet om je dromen te doen vervagen? Is het een ketting die jou vastbindt om te voorkomen dat je fantasie een te hoge vlucht neemt? Nee! Dromen en idealen hebben nut en zin. Ze zijn als brandstof voor onze ambities en voor onze wilsvlam. Het is dus de sleutel om iets te willen, te realiseren (zie je het woord real?), te verwezenlijken! Realiteitszin schakelt hoop niet uit maar helpt jou om jouw dromen waar te maken.

Weinig realiteitszin

Wanneer heb je te weinig realiteitszin? Wanneer je luchtkastelen bouwt en hoopt dat de wolken zwaar genoeg zijn om als fundament te dienen. Wanneer je dromen hebt die onuitvoerbaar zijn. Je moet je dromen niet opgeven of begraven onder een berg pragmatisme. Je moet je dromen vormgeven (in plaats van opgeven). Je kunt leren om te navigeren tussen jouw dromen en de wereld om jou heen en je kunt leren om jouw dromen te doen landen in de feiten van deze wereld.

Te veel werkelijkheidsbesef

Wanneer je te veel werkelijkheidsbesef hebt, ontstaat er iets negatiefs. Je kunt alles plat slaan met praktische onuitvoerbaarheid of met zwartgalligheid, cynisme of sarcasme. Dat is zo ontnuchterend dat elk vuurtje vanzelf uitgaat en de vlam voor altijd verdwijnt in de zwarte zee van pessimistische gedachten.

Artikel

Dit artikel schreef ik in de serie realisme.

Realistisch

Wat voor kwaliteiten heb jij?

Zomeractie 2023

Bekijk onze e-books

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.