Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Narcisten: hoe gaan ze te werk?

narcist werkwijze

Hoe werkt een narcist eigenlijk? Heel eenvoudig: aantrekken, dramatiseren, afstoten en vrede sluiten. Daarna begint het weer overnieuw. Al eerder schreef ik een artikel over: mijn leidinggevende is narcist. Wellicht heb je daarmee te maken. Maar je kunt natuurlijk ook in privé kringen met een narcist te maken hebben. Of wellicht is zelfs jouw partner een narcist. Of heeft jouw partner narcistische trekken. In dit artikel ga ik in op de vraag hoe de narcist te werk gaat.

Aantrekken

Narcisten beginnen om jou te veroveren. Ze tonen een bijzondere belangstelling voor je of ze laten je in alles merken hoe bijzonder je eigenlijk bent. Een narcist kan je op een voetstuk zetten op een manier die heel warm aanvoelt. Je  voelt je volkomen veilig en op jouw gemak en je bent verwonderd over de bijzondere aandacht of liefde die je ervaart. De narcist zal zich in eerste instantie afhankelijk opstellen en laten merken dat je zeer belangrijk voor hem/haar bent. ‘Hij/zij kan zich het leven zonder jou moeilijk voorstellen’.

Onzeker?

ben jeonzeker? Voel je je onzeker? Sta je regelmatig in de please-stand? Dan ben jeeen goede prooi voor een narcist. Zeker in de fase van aantrekken voel je je de koning te rijk. Je krijgt die waardering die je zo graag ontvangt. Geen mens is mooier, knapper, beter, slimmer dan jou. Tenminste dat word je verteld wanneer de narcist in de aantrekkingsfase zit.

Weerbaar tegen de narcist?

Het drama begint

Heeft de narcist je eenmaal ‘verworven’ dan begint het drama. De rollen worden omgedraaid. Hoe belangrijk je ook leek in het begin, nu is de narcist zelf aan de beurt. Voortdurend heeft hij/zij jouw bewondering nodig en er is geen doelpunt gescoord of de narcist heeft het doelpunt gemaakt. Anders gezegd: successen kun je op naam van de narcist schrijven en fouten of teleurstellingen die heb je waarschijnlijk veroorzaakt.

Niemand kan beter dramatiseren dan de narcist. Dat betekent: kleine voorvallen opkloppen, erger maken, aandikken, groter maken, overdrijven. Maar wel op de manier dat de narcist winnaar is en je de verliezer bent. Dramatiseren kan zich uiten in emotionele explosies waarbij zelfs fysiek handelen aan te pas kan komen.

Hoogsensitief

Hoogsensitieve personen zijn vaak ontvankelijker voor een narcist dan andere mensen. En dan met name wanneer ze onvoldoende hun eigen kwaliteiten en valkuilen onderkennen. Hun neiging om de behoeften van de ander te bevredigen is zo groot dat de narcist er wel bij vaart. Dat is wat hij/zij zoekt. Iemand die zich snel aangesproken voelt, zich snel schuldig voelt en er alles aan zal doen om die fouten te herstellen. Echter: wat je ook doet, er is geen herstellen aan. Ook tijdens de drama’s of het afstoten komen de signalen bij jou harder binnen dan bij andere mensen.

Afstoten

Na het drama begint het afstoten. Je wordt genegeerd, aan de kant geschoven. Er wordt gedreigd om de relatie te stoppen of de vriendschap te beëindigen. ‘Zo kan het niet langer’, zegt de narcist. En weet 1 ding: jij hebt het veroorzaakt. De narcist heeft er zelf part nog deel aan. Nogmaals: hij/zij negeert je, neemt geen contact op, praat niet en zet de relatie op het spel etc.

Vrede sluiten

Ik  ga naar de laatste fase. De narcist wil vrede sluiten. Niet omdat hij/zij een fout heeft gemaakt maar in zijn oneindige barmhartigheid heeft hij/zij ervoor gekozen om je toch nog een kans te geven. In zijn mildheid begrijpt hij/zij ook wel dat je nog veel moet leren en hij/zij is bereid om je daarbij volledig te ondersteunen.

Je bent blij dat het weer goed komt. Het viel toch wel mee. Maar je had je inderdaad wat anders moeten gedragen.

Hoe lang het goed gaat? Tot het volgende drama!

Life coaching

Wil je werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Loop je aan tegen bepaalde situaties in jouw leven waar je hulp bij nodig hebt?

Aarzel niet langer maar neem contact met ons op! Graag zetten wij met jou de mogelijkheden op de rij!

Life coaching

Relatieproblemen

Dit artikel is geschreven in de serie over relatieproblemen. Meer artikelen lezen?

Relatieproblemen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens

De werkwijze van een narcist

Velden met een * zijn verplicht.


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

  • Wat is talent?
  • Wat zijn kernkwaliteiten?
  • Indeling van kwaliteiten
  • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
  • Kwaliteiten in de koelkast
  • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie


 

Zomeraanbieding: persoonlijk ontwikkelpakket

Wil je deze zomer gebruiken als rustmoment om te werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Dan is dit voor jou een unieke kans.

Actie van 16 juni t/m 31 juli 2021: 3 e-books over persoonlijke ontwikkeling! Van € 56,85 voor € 39,95.

Zomeraanbieding

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.