Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Trots: ben je weleens trots op jezelf?

Ben jij weleens trots op jezelf? Ben je weleens trots op wat je bereikt hebt, of op wat je gepresteerd en verworven hebt? Dit artikel gaat over de zonnige kant van trots, maar ook over de schaduwzijde.

Wat is trots?

Trots is een gevoel wat je kunt hebben. Je kunt trots zijn op wat je hebt bereikt in je leven of op de prestaties die je leverde. Je kunt trots zijn op wat je hebt verworven, op de woning die je bezit en je kunt jouw nieuwe auto vol trots tonen aan de buurman. Trots heeft een hoog ‘zie mij eens gehalte’. Als je trots bent op jezelf en op wat je gedaan of bereikt hebt, dan ben je dus bijzonder tevreden en in je nopjes over jezelf. Je geeft jezelf flinke schouderklopjes. Je hebt een doel bereikt en je geniet daarvan.

Verwarring

Het kenmerk van trots is dat de spotlight op jou gericht is, terwijl bewondering gericht is op de ander. Wanneer je zegt: ‘ik ben supertrots op mijn zoon’ dan is het dus op jou gericht. Maar wellicht bedoel je ‘ik bewonder mijn zoon’. Daar zit dus taalverwarring. Soms zeggen we ‘ik ben trots’ maar bedoelen we ‘ik bewonder’.
Ook is er vaak verwarring tussen trots en dankbaarheid. Ben je trots op wat jouw kinderen bereikt hebben, of ben je dankbaar dat het goed met ze gaat? Dankbaarheid gaat over de verwondering dat je iets krijgt wat niet vanzelfsprekend is. Het gaat dan dus veel minder over jou.

Trots: gevoelens

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Is er wat mis mee?

Is trots verkeerd? Deze vraag stelde me pas iemand. Nu ben ik niet de rechter die oordeelt over goed en kwaad. Dat laat ik graag aan jezelf over. Ik draai het om. Wat is het positieve van trots? Wat mij betreft is trots de boosterprik om jouw identiteit te versterken. Dus als iemand zegt: ‘je mag ook weleens trots zijn op jezelf’, dan bedoelt hij/zij waarschijnlijk ‘dat je jezelf te klein maakt’.
Trots heeft een hoge mate van weerspiegeling en reflectie op wat jij hebt gedaan, op wat je hebt verworven en op wie je bent. Je kunt ook trots zijn op de weg die je gegaan bent, hoe diep de weg ook was. Maar het zal altijd gaan over iets wat bij jou past. Trots is dus wat anders dan pochen, bluffen, overbluffen of opscheppen. Wanneer daar sprake van is, doe je je groter voor dan je bent. Daar hoef je niet trots op te zijn.

Trots: eergevoel en waardering

Waardering, zelfwaardering en eergevoel hebben alles te maken met trots. Trots is een compliment aan jezelf. En het is een vervulling van jouw behoefte aan waardering. Wat opvalt is toch de link ook naar jouw talenten. Ik noem wat voorbeelden.

 • Een creatieve maker is trots op wat hij/zij gemaakt heeft. Op het moment dat dit wordt opgemerkt door anderen voelt hij zich gewaardeerd.
 • Een behulpzaam persoon is trots als zijn/haar hulp wordt gevraagd. Hij/zij voelt zich dan zinvol en dus ligt er een relatie met behoefte aan waardering en zingeving.
 • Trots kan je dus de weg wijzen naar jouw behoeften en naar jouw kwaliteiten. Kun jij aangeven waar je trots op bent?

Ben je weleens trots op jezelf?

Ben je weleens trots op jezelf? Dat zegt dus iets over jouw kwaliteiten en over jouw behoeften. Maar wie nooit trots is op zichzelf, waardeert zichzelf waarschijnlijk te weinig, heeft een negatief zelfbeeld of een beperkt zelfvertrouwen. Wil je ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen of wil je ontdekken wat jouw behoeften zijn? Daar kunnen wij je bij helpen middels gerichte training en coaching.

Wat zijn jouw kernkwaliteiten?

Gekrenkte trots

Gekrenkte trots kan ontstaan bij tegenslagen en gaat vaak samen met een mengeling van andere gevoelens zoals teleurstelling, boosheid. Ten diepste heeft gekrenkte trots te maken met een krenking van jouw eergevoel. Dat betekent dat je je in jouw eer aangetast voelt of dat je je beledigd voelt. Zie je de relatie weer met jouw behoeften? Aangetast in jouw eer heeft een relatie met jouw behoeften. Jouw behoefte aan waardering wordt aangetast of bedreigd of je hebt het gevoel dat dit gebeurt. Gekrenkte trots kan je overigens behoorlijk dwarszitten bijvoorbeeld in de relatie met andere mensen. Maar ook kun je er zelf heel veel last van krijgen. Belangrijk is in dit geval om:

 • te leren incasseren en om te gaan met tegenslagen
 • leren relativeren
 • leren loslaten en begrenzen: o.a. leren aanvaarden of toegeven aan
 • leren erkennen dat je fout was of de situatie verkeerd hebt ingeschat

Wanneer is het negatief?

Wanneer trots doorslaat ontstaat er een overmatig ‘zie mij eens gehalte’. Dat heeft een tweetal ontsporingen namelijk:

 • Hoogmoed of arrogantie (jezelf overschatten)
 • Hautain of verwaand (op een ander neerkijken)

Hoogmoed is dus de negatieve vorm van trots. Van oorsprong is het één van de zeven hoofdzonden. Het gevoel van trots slaat dan door naar een ongezonde vorm:

 • Aantrekkelijker willen zijn dan anderen
 • Beter willen zijn dan de ander
 • Meer willen weten dan de ander
 • Meer willen bereiken dan de ander
 • Een succesvollere carrière willen hebben dan anderen

Hardnekkig

Trots in de doorgeslagen variant is ook hardnekkig en kan je ook behoorlijk in de weg zitten. Iemand die trots is kan iedere realiteitszin verliezen en zichzelf in de waan aanbidden menend dat hij/zij de juiste kijk op de zaak heeft of menend dat zijn/haar zienswijze er alleen maar toe doet. Het contact met anderen mist. Zelfreflectie is ondenkbaar. En wie te trots is om eerlijk in de spiegel te kijken kan bedrogen uitkomen. Kortom: ook een vorm van zelfbedrog.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.