Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ben jij slim en gevoelig?

Slim zijn en gevoelig zijn, twee eigenschappen die je op het eerste oog misschien niet samen op visite ziet gaan. Slimheid associëren we vaak met verstand en scherpzinnigheid. Gevoeligheid heeft meer te maken met fijngevoeligheid en het inlevingsvermogen in anderen. Toch, als je deze eigenschappen combineert, ontstaat een unieke en krachtige balans tussen denken en voelen die zowel bijzonder als waardevol is. In dit artikel ga ik in op: Wat is slim? Wat is gevoelig? En wat vertelt de combinatie: slim en gevoelig?

Slim

Slim wijst op intelligentie. Wanneer je slim bent, ben je scherpzinnig en snel van begrip. Wellicht heb je een hoog analytisch vermogen of ben je juist een creatieve denker die ook out-of-the-box kan denken. Je herkent snel patronen en je doorziet complexe problemen. Je kunt een zaak goed afwegen en je weet strategische keuzes te maken omdat je de stappen en mogelijke gevolgen goed kunt overzien. Je overziet het grote geheel of je bent juist in staat om een vraagstuk te ontleden en alle onderdelen nauwkeurig te onderzoeken.
Wie slim is, leert snel, is vaak nieuwsgierig en leergierig en kan informatie snel begrijpen in verschillende contexten. Wanneer je pragmatisch bent en je kunt zaken naar de eenvoud terugbrengen, dicht ik jou ook een bepaalde slimheid toe. Dat brengt efficiëntie en wellicht kun jij met minder inspanning een vergelijkbaar of beter resultaat brengen.
Trouwens: wie wijs is, is ook slim en intelligent. Je kunt dan complexe vragen naar de eenvoud terugbrengen.

Slim en gevoelig

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HB-ers

Doe de HB-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogbegaafd persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogbegaafd: gave of probleemgeval

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogbegaafd: gave of probleemgeval. 

Meer info via de webshop.

Meer informatie

Gevoelig

Het tweede aspect is gevoeligheid. Misschien ben je wel sensitief of zelfs hoogsensitief. Waar slimheid wijst op de ratio, wijst gevoelig op ons hart. Wanneer je gevoelig bent heb je een scherpe zintuigelijke waarneming. Subtiele veranderingen in de omgeving merk je snel op, zoals een andere sfeer of afwijkende toon. Je voelt de ander goed aan en je hebt een groot empathisch vermogen. Ook kun je emoties dieper of sterker ervaren, zoals vreugde of verdriet.
Een gevoelsmens ben je als je sterk reageert op emoties en intuïtie, en situaties intens beleeft. Hierdoor kun je je gemakkelijk inleven in de gevoelens van anderen. Je hebt mogelijk moeite met harde kritiek en bent soms geneigd jezelf weg te cijferen om de harmonie te behouden. In drukke omgevingen kun je snel overprikkeld raken, waardoor je behoefte hebt aan rust om weer op te laden.
Gevoeligheid kan in onze snelle, vaak rationele wereld soms als kwetsbaar overkomen, maar wie gevoelig is, heeft juist toegang tot een rijke bron van emotionele informatie die voor anderen vaak verborgen blijft.

Slim en gevoelig: de combinatie

Maar wat als je zowel slim als gevoelig bent? Wat gebeurt er als je deze eigenschappen combineert?
Dan ontstaat er in jou een bijzondere balans tussen verstand en hart. Omdat je zowel slim als gevoelig bent, kun je een situatie zowel analytisch als empathisch doorgronden. Je kunt niet alleen complexe vraagstukken en problemen ontleden, maar voelt ook feilloos aan wat de emotionele impact op de mensen om je heen zal zijn. Je bent scherpzinnig en strategisch, maar ook attent en zorgzaam. Daarbij heb je een goed oog voor de langetermijngevolgen van je beslissingen, niet alleen rationeel, maar ook in hoe anderen zich daarover voelen.
Als slim en gevoelig persoon bezit je de zeldzame capaciteit om oplossingen te bedenken die niet alleen praktisch zijn, maar ook mensgericht. Je werkt niet alleen efficiënt, maar met aandacht voor de sociale en emotionele context. Zo word je een empathische leider door je strategisch denken en een steun voor anderen door je creatieve probleemoplossende vermogen. Je slimheid voorziet je van inzichten en oplossingen en je gevoeligheid helpt je om die af te stemmen op de behoeften van je omgeving.
De kunst van deze combinatie is misschien wel het vinden van balans: niet te veel leunen op het rationele, maar ook niet verdwalen in het emotionele. Het vraagt om flexibiliteit, en soms om even op de rem te trappen om ruimte te maken voor beide. Zo ontstaat niet alleen een slimme, maar vooral een rijke en complete manier om in de wereld te staan.

Podcast: slim en gevoelig

Bekijk de podcast met als titel: slim en gevoelig. Voor deze podcast heb ik Kirstin Greaves-Lord gevraagd, die ik ken als een intellectuele en gevoelige vrouw. Vanuit haar vak als universitair hoofddocent gedragswetenschappen en klinische psychologie kan zij er veel over vertellen.

Je kunt de podcast via verschillende kanalen luisteren:

Spotify
Luister de podcast via Spotify

Apple Podcasts
Luister de podcast via Apple Podcasts

Springcast
Luister de podcast via Springcast

Let op de valkuilen!

De combinatie slim en gevoelig brengt ook de nodige valuilen met zich mee. Ik noem er een paar.

  • Een veelvoorkomend obstakel is de neiging tot overanalyse en piekeren. Door jouw scherpe verstand en gevoeligheid, heb je de neiging om elk detail te willen doorgronden, vooral in situaties die emotioneel beladen zijn. Dit kan echter leiden tot piekeren, waarbij je elke mogelijke uitkomst en emotionele reactie doorloopt zonder echt een oplossing te vinden. Je denkt je vast en je voelt je verstrikt in een web van mogelijke scenario’s, wat niet alleen uitputtend is, maar ook verlammend kan werken.
  • Daarnaast kan de combinatie van slimheid en gevoeligheid zorgen voor overweldiging door emoties. Doordat je emoties intens beleeft en je ook bewust bent van hun oorzaak en gevolgen, kan het zijn dat je soms door je eigen gevoelens of die van anderen wordt meegesleurd. Dit kan vooral zwaar zijn als je probeert deze emoties te beheersen of ‘uit te denken’, terwijl ze simpelweg gevoeld moeten worden. Het resultaat? Een innerlijke storm waar je niet makkelijk uitkomt.
  • Door jouw inlevingsvermogen heb je waarschijnlijk ook moeite met grenzen stellen. Je voelt de behoeften van anderen haarfijn aan en wilt hen helpen, wat ervoor kan zorgen dat je te veel verantwoordelijkheid op je neemt. Je analytische vermogen maakt het moeilijk om zaken los te laten – je wilt het liefst overal een oplossing voor vinden. Dit kan echter ten koste gaan van je eigen welzijn en energie, vooral als je merkt dat je meer geeft dan je kunt dragen.
  • Dan is er de strijd tussen hoofd en hart. Doordat je slim en gevoelig bent, voel je iets soms sterk aan, terwijl je rationele kant de situatie volledig uitpluist en twijfelt. Dit kan zorgen voor innerlijke conflicten en besluiteloosheid, waarbij je niet goed weet of je moet kiezen voor wat ‘verstandig’ lijkt of voor wat goed voelt. Het gevoel vast te zitten tussen verstand en gevoel kan verlammend werken en leidt er soms toe dat je belangrijke beslissingen uitstelt.
  • Uit jouw gevoeligheid komt ook een sterke drang om anderen tevreden te stellen, waardoor je geneigd bent om jezelf vaak teveel aan te passen aan anderen. Omwille van harmonie houd je soms je eigen ideeën of gevoelens voor je, uit angst voor spanning of conflict. Hoewel dit tijdelijk rust kan geven, kan het op de lange termijn leiden tot frustratie en het gevoel dat jouw eigen behoeften opzij worden gezet.
  • Als slimme, gevoelige persoon ervaar je misschien ook een snelle mentale en emotionele vermoeidheid. Omdat je intens denkt en voelt, is de combinatie van deze processen zwaar en vergt ze veel energie. Om balans te bewaren, kan het daarom nodig zijn om regelmatig rust en herstelmomenten in te bouwen. Je brein en je hart hebben de ruimte nodig om af en toe op adem te komen.

Slim en gevoelig zijn maakt je tot een bijzonder en rijk mens, maar het vraagt ook om aandacht voor jezelf. Door deze knelpunten te herkennen en tijdig aan te pakken, geef je jezelf de ruimte om zowel je hoofd als je hart tot hun recht te laten komen. En zo kun je in de wereld staan, niet alleen slim en gevoelig, maar ook veerkrachtig en in balans.

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Coaching voor HB-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Authentiek communiceren

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Authentiek communiceren!

ebook communicatie

Meer informatie

Twee aanbiedingen t/m 16 december

We hebben t/m 16 december een aantal aanbiedingen.

Nieuwste e-book - de valkuilenbibliotheek

Valkuilenbibliotheek

Het e-book De Valkuilenbibliotheek beschrijft 141 valkuilen met als doel om handvatten te bieden en deze patronen te doorbreken. Dit 335 pagina's tellende e-book is een verzameling van uitgewerkte artikelen die je op onze website kunt vinden. Ze zijn bewerkt en samengevoegd tot een praktische gids.

Normale prijs: € 22,85
Nu in de aanbieding: 17,15 (25% korting)

Valkuilenbibliotheek

Aanbieding 2: eigenschappenanalyse

Ben jij benieuwd naar waar jouw kracht ligt en waar je misschien wat door kunt slaan? Wil je meer inzicht in jezelf, in wat je drijft, en in hoe je effectiever kunt zijn in je werk en privéleven? De eigenschappenanalyse kan jou op weg helpen.

Normale prijs: € 21,75
Nu in de aanbieding: 14,15 (35% korting)

Meer informatie

Nieuwste podcast met Remko Gaijkema

Remko Gaijkema

Vanaf donderdag publiceren wij de nieuwste podcast. In deze aflevering heb ik een bijzonder gesprek met Remko Gaijkema, met wie ik al 32 jaar samenwerk. Samen duiken we dieper in het thema persoonlijke ontwikkeling en kijken we naar hoe je jezelf én anderen beter kunt begrijpen. Een belangrijke rode draad in ons gesprek is de eigenschappenanalyse – een hulpmiddel om inzicht te krijgen in je kwaliteiten, valkuilen en gedrag.

Podcast beluisteren of bekijken?

Bekijk de podcastserie 'reis of bestemming'

Kirsten Greaves-Lord

Je kunt de volgende 7 podcast's terugkijken.

  • Podcast 1: podcast met mijn kinderen: Opgroeien in een ondernemersgezin   
  • Podcast 2: podcast met Martin Dirks, de directeur die me 35 jaar geleden in dienst nam
  • Podcast 3: podcast met mijn kinderen: Acquisitie of inquisitie, vroeger en nu!   
  • Podcast 4: Groeien met de riemen die je hebt
  • Podcast 5: Meegaan met de tijd of tegen de stroom in?
  • Podcast 6: ondernemen in weer en wind
  • Podcast 7: slim en gevoelig

Podcast beluisteren of bekijken?

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.