Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Jezelf wegcijferen

Cijfer jij jezelf vaak weg? Maak jij je kleiner dan je bent? Of haal je jezelf vaak onderuit? Weet je hoe dat komt? En wil je er wat aan doen? Begin dan maar door dit artikel te lezen!

Definitie

Ik leg het vaak zo uit: wanneer je je zelf wegcijfert deel je complimenten door 10 en kritiek vermenigvuldig je met 10. Met andere woorden: kritiek vergroot je en waardering verklein je. En dat is een rekenfout waardoor je jezelf wegcijfert. Jezelf wegcijferen is een valkuil van ieder die bescheiden van aard is. Je maakt jezelf kleiner dan noodzakelijk of je maakt de ander groter dan hij/zij is.

Jezelf wegcijferen

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Kenmerken

Wanneer je jezelf wegcijfert:

 • geef je voorrang aan de behoeften van de ander en heb je te weinig oog voor jouw eigen behoeften
 • kijk je tegen mensen op of kijk je neer op jezelf
 • hou je te veel rekening met de wensen van de ander en luister je niet naar jouw wensen
 • neem je de ander overmatig serieus maar neem je jezelf te weinig serieus
 • ben je gericht op de ander maar te weinig op jezelf
 • hou je te veel rekening met anderen en vergeet je jezelf

Stoppen?

Herken je dit gedrag? Op jouw werk, in de relatie met jouw partner of kinderen? Dan nodig ik je uit om ermee te stoppen. Het brengt je niets. Het heeft voor niemand toegevoegde waarde en uiteindelijk verstoort het zelfs de relatie met anderen.

Oorzaken

Ik ken jou niet maar ik draag wat mogelijke oorzaken aan. Welke oorzaak van jezelf wegcijferen herken jij? Ik noem er een aantal:

 • Gebrek aan zelfcompassie
 • Je beschikt over de kwaliteit bescheidenheid maar je bent in de valkuil terechtgekomen: jezelf wegcijferen
 • Gebrek aan eigenwaarde
 • Te weinig zelfvertrouwen
 • Opvoeding: je werd niet gerekend of serieus genomen
 • Je bent hooggevoelig of hoogsensitief
 • Je meent dat je verantwoordelijk bent voor het geluk  van jouw partner en alles moet doen om hem/haar gelukkig te maken. Dat is een misvatting want ieder mens is zelf verantwoordelijk voor eigen behoeften en dus ook voor eigen geluk.
 • Kijk je op tegen anderen wanneer ze verbaal sterk zijn, meer opleiding genoten hebben dan jij of wanneer ze slimmer of beter zijn in jouw ogen. Onzin: want het maakt niet uit welke opleiding je hebt genoten. Haal waardering uit wie je bent en niet uit schoolprestaties, diploma’s, bezit of vermogen.
 • Word je gekleineerd door anderen? Ben je een stuk zelfvertrouwen kwijtgeraakt in jouw relatie of op jouw werk? Krijg je voortdurend negatieve feedback of word je steeds gewezen op jouw fouten of tekortkomingen? Ben je er bang voor geworden?
 • Heb je een soort van schuldgevoel omdat er op jouw plichtsbesef wordt ingespeeld? Is er sprake van emotionele chantage waar je niet tegen opgewassen bent? Is er liefde met een voorwaarde? Zo van jij 'bent lief als je maar doet wat ik zeg?’.

Jezelf kwijtraken

De ergste vorm van jezelf wegcijferen is jezelf kwijtraken. Het kan zover gaan dat je het zicht op eigen kwaliteiten, mogelijkheden, behoeften, drijfveren en wensen helemaal kwijtraakt en uiteindelijk niet meer weet wie je bent, waar je staat en waar je naar toe wilt. Iemand vertelde: ‘het kwam zover dat ik zelfs mijn eigen muziek niet meer draaide en alleen TV-programma’s keek die anderen leuk vonden’.

Jezelf verliezen

Valkuil en kwaliteit

We kunnen heel diep naar oorzaken zoeken. Maar het kan ook zijn dat jij gewoon in de valkuil van bescheidenheid terechtgekomen bent. Is bescheidenheid een kwaliteit van jou? Dan blijf je in balans door bescheiden te zijn maar wel je plek in te nemen. Dat voorkomt dat je in de valkuil stapt. Wil je eraan werken? Neem dan contact met ons op!

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.