Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Doorgegroeid naar een leidinggevende functie

Doorgegroeid naar een leidinggevende functie? Ben je ploegchef, meewerkend voorman of voorvrouw, uitvoerder, projectleider, productieleider of teamleider geworden? Of is er zelfs sprake van doorgroei naar een hogere managementfunctie? Kom je van de werkvloer en heb je promotie gemaakt? Dan feliciteren wij je van harte met jouw nieuwe functie. Dit artikel heb ik speciaal voor jou geschreven. Waar loop je tegenaan in een functie waarbij sprake is van doorgroei?

Waarom werd je benoemd?

Vaak zie ik dat leidinggevenden op de werkvloer doorgegroeid zijn op basis van uitzonderlijke prestaties, een hoge inzet, loyaliteit aan de organisatie en hard werken. Als medewerker stak jij de kop boven ’t maaiveld uit en daarmee heb je je onderscheiden van anderen. Dat zijn op zich ook ingrediënten die er mogen zijn. Reden om trots te zijn op de promotie die je gemaakt hebt. Nu sta je voor een nieuwe taak en verantwoordelijkheid.

Rolverwisseling

Als leidinggevende kom je terecht in een rolverwisseling. Vroeger waren jouw huidige medewerkers jouw directe collega’s. Uiteraard dat zijn ze nu ook nog! Maar jouw rol en positie zijn natuurlijk wel veranderd. Voor de helderheid: de rol van jouw collega’s is niet veranderd. Die doen nog hetzelfde werk als voorheen. Jouw rol is veranderd en je hebt een nieuwe functie.

Doorgegroeid naar leidinggevende functie

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen?

Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Training basisvaardigheden

Bekijk de training basisvaardigheden leidinggeven voor leidinggevenden en managers. Zowel individueel aanbod als groepstraining wanneer meerdere leidinggevenden uit jouw organisatie deze training willen volgen.

Training basisvaardigheden leidinggeven

Wat is er veranderd?

We noemen een aantal veranderingen waar je mee te maken hebt:

  • Vroeger was je verantwoordelijk voor eigen taken en werkzaamheden. In jouw huidige leidinggevende functie ben je eindverantwoordelijk voor de taken van jouw team. Je hebt dus veel meer verantwoordelijkheden gekregen.
  • In jouw vorige functie was je bevoegd om beslissingen te nemen die met jouw functie te maken hadden. Nu ben je bevoegd om beslissingen te nemen die ook jouw collega’s kunnen raken of die invloed hebben op het pakket van taken en verantwoordelijkheden van jouw collega’s.
  • Vroeger kon je bezig zijn met jouw vak. Op hoofdlijnen kan dat nog wel. Maar je hebt nu een nieuw vak erbij gekregen. Je moet namelijk leidinggeven. Jouw oorspronkelijke vak kun je niet meer op detailniveau bijhouden. Dat zal je dus moeten loslaten met als gevolg dat anderen op den duur vakinhoudelijk weleens beter zouden kunnen zijn dan jij.
  • Wanneer je een te hoge of zware taakopvatting hebt (of over-verantwoordelijkheidsgevoel) dan kan je dit ook opbranden. Het is dus belangrijk om enige afstand te houden.

Oud en nieuw gedrag

De rolverwisseling zorgt ervoor dat je oud gedrag moet afleren en nieuw gedrag moet aanleren. Drie redenen noemden we waarom je de functie van leidinggevende hebt gekregen.

  • Je werkte altijd hard en jouw inzet was tomeloos
  • Je wist alles op de afdeling en je was een vraagbaak voor jouw collega’s
  • Je was loyaal aan jouw werkgever en aan jouw collega’s

In jouw nieuwe functie zijn er drie dingen die je moet afleren:

  • Vroeger was je gewend om hard te werken. In jouw leidinggevende functie ga je het met hard werken niet redden. Het eerste waarvoor je moet zorgen is dat anderen voor je gaan werken. Planning en organisatie: dat is jouw eerste prioriteit. Doe je dat niet dan ben je ineffectief bezig!
  • Wat je ook moet afleren is: ‘o dat doe ik zelf wel even’. Mensen die doorgegroeid zijn naar de functie van leidinggevende weten vaak alles op de afdeling. Hoe je een orderbon moet maken, waar de schroeven in het magazijn liggen, hoe je de cv-ketel weer aan de praat krijgt als er storing is. Dat alles weten zorgt ervoor dat er vaak een beroep op de leidinggevende wordt gedaan.
  • Jouw loyaliteit was een reden om jou te benoemen in de huidige functie. Maar over-loyaal of té loyaal zijn aan collega’s kan je nu behoorlijk in de weg staan. Belangrijk is dat jij de nodige afstand bewaart. Je hoeft niet zozeer ‘de baas’ te spelen maar je moet wel zorgen dat je een natuurlijk overwicht ontwikkelt.

Een veranderingsproces

Doorgegroeide leidinggevenden maken als het goed is een verandering door. Van doeners naar denkers. Van hard werken naar een ander motiveren. Van alles weten naar ervoor zorgen dat anderen alles weten. Daar gaat het om wil de functie met succes uitgeoefend worden.

Training leidinggeven voor het middenkader

Voor het middenkader hebben wij een aantal trainingen ontwikkeld zoals:

Leerdoelen

Bekijk leerdoelen voor de training basisvaardigheden leidinggeven. Geschikt voor startende leidinggevenden en voor doorgegroeide leidinggevenden.

Leerdoelen basisvaardigheden leidinggeven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes?
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Podcastserie 'reis of bestemming'

Je kunt in het kader van ons jubileum gratis onze podcastserie volgen in de serie van 'reis of bestemming'.

Podcastserie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.