Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Doorgegroeid naar een leidinggevende functie

Doorgegroeid naar een leidinggevende functie? Bent u ploegchef, meewerkend voorman, uitvoerder, projectleider, productieleider of teamleider geworden? Of is er zelfs sprake van doorgroei naar een hogere managementfunctie? Komt u van de werkvloer en hebt u promotie gemaakt? Dan feliciteren wij u van harte met uw nieuwe functie. Dit artikel hebben we geschreven speciaal voor u. Want waar loopt u tegenaan in een functie waarbij sprake is van doorgroei?

Doorgegroeid naar leidinggevende functie

Waarom werd u benoemd?

Vaak zien we dat leidinggevenden op de werkvloer doorgegroeid zijn op basis van uitzonderlijke prestaties, een hoge inzet, loyaliteit aan de organisatie en hard werken. Als medewerker stak u de kop boven ’t maaiveld uit en daarmee hebt u zich onderscheiden van anderen. Dat zijn op zich ook ingrediënten die er mogen zijn. Reden om trots te zijn op de promotie die gemaakt is.  Nu staat u voor een nieuwe  taak en verantwoordelijkheid.

Rolverwisseling

Als leidinggevende komt u terecht in een rolverwisseling. Vroeger waren uw huidige medewerkers uw directe collega’s. Uiteraard dat zijn ze nu ook nog! Maar uw rol en positie is natuurlijk wel veranderd. Voor de helderheid: de rol van uw collega’s is niet veranderd. Die doen nog hetzelfde werk als voorheen. Uw rol is veranderd en u hebt een nieuwe functie.

Wat is er veranderd?

We noemen een aantal veranderingen waar u mee te maken hebt:

  • Vroeger was u verantwoordelijk voor eigen taken en werkzaamheden. In uw huidige leidinggevende functie bent u eindverantwoordelijk voor de taken van uw team. U hebt dus veel meer verantwoordelijkheden gekregen.
  • In uw vorige functie was u bevoegd om beslissingen te nemen die met uw functie te maken hadden. Nu bent u bevoegd om beslissingen te nemen die ook uw collega’s of het pakket van taken en verantwoordelijkheden van uw collega’s kunnen raken.
  • Vroeger kon u bezig zijn met uw vak. Op hoofdlijnen kan dat nog wel. Maar u hebt nu een nieuw vak erbij gekregen. U moet namelijk leidinggeven. Uw oorspronkelijke vak kunt u niet meer op detailniveau bijhouden. Dat zult u dus moeten loslaten met als gevolg dat anderen op den duur vakinhoudelijk wel eens beter zouden kunnen zijn dan u.
  • Wanneer u een te hoge of zware taakopvatting heeft (of verantwoordelijkheidsgevoel) dan kan u dit ook opbranden. Het is dus belangrijk om enige afstand te houden.

Oud en nieuw gedrag

De rolverwisseling zorgt ervoor dat u oud gedrag moet afleren en nieuw gedrag moet aanleren. Drie redenen noemden we waarom u de functie van leidinggevende hebt gekregen.

  • U werkte altijd hard en uw inzet was tomeloos
  • U wist alles op de afdeling en u was een vraagbaak voor uw collega’s
  • U was loyaal aan uw werkgever en aan uw collega’s

In uw nieuwe functie zijn er drie dingen die u moet afleren:

  • Vroeger was u gewend om hard te werken. In uw leidinggevende functie gaat u het met hard werken niet redden. Het eerste waarvoor u moet zorgen is dat anderen voor u gaan werken. Planning en organisatie dat is uw eerste prioriteit. Doet u dat niet dan bent u ineffectief bezig!
  • Wat u ook moet afleren is: ‘o dat doe ik zelf wel even’. Mensen die doorgegroeid zijn naar de functie van leidinggevende weten vaak alles op de afdeling. Hoe je een orderbon moet maken, waar de schroeven in het magazijn liggen, hoe je de CV ketel weer aan de praat krijgt als er storing is. Dat alles weten zorgt ervoor dat er vaak een beroep op de leidinggevende wordt gedaan.
  • Uw loyaliteit was een reden om u te benoemen in de huidige functie. Maar over-loyaal of té loyaal zijn aan collega’s kan u nu behoorlijk in de weg staan. Belangrijk is dat u de nodige afstand bewaart. U hoeft niet zozeer  ‘de baas’ te spelen maar u moet wel zorgen dat u een natuurlijk overwicht ontwikkeld.

Een veranderingsproces

Doorgegroeide leidinggevenden maken als het goed is een verandering door. Van doeners naar denkers. Van hard werken naar een ander motiveren. Van alles weten naar ervoor zorgen dat anderen alles weten. Daar gaat het om wil de functie met succes uitgeoefend worden.

Training leidinggeven voor het middenkader

Voor het middenkader hebben wij een aantal trainingen ontwikkeld zoals:

Leerdoelen

Bekijk leerdoelen voor de training basisvaardigheden leidinggeven. Ook geschikt voor doorgegroeide leidinggevenden.

Leerdoelen basisvaardigheden leidinggeven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Lees je onze nieuwsbrief al?

Wist je dat onze website meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar trekt? En dat MBO-, HBO-scholen maar ook universiteiten de website als ondersteuning gebruiken? Wist je dat sommige webinars verplicht gesteld zijn in bepaalde opleidingen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (verschijnt om de 14 dagen).

Wil je onze nieuwsbrief aanbevelen bij collega’s of vrienden? Dat vinden we heerlijk! Gedeelde kennis is dubbele vreugde immers!

Inschrijven nieuwsbrief

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.