Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Spreken in het openbaar: wat zijn jouw leerdoelen?

Hierbij voorbeelden van leerdoelen voor de training:

  • presenteren
  • spreken openbaar

Je kunt bij De Steven een individuele training volgen en we geven de training presenteren of spreken in het openbaar regelmatig op basis van open inschrijving. Stel zelf de inhoud samen aan de hand van leerdoelen.

Spreken in het openbaar leerdoelen

Leerdoelen spreken in het openbaar

Bekijk andere leerdoelen voor de training effectief presenteren of spreken in het openbaar.

Bekijk de leerdoelen

Training spreken in het openbaar / presenteren

Bekijk de trainingen: spreken in het openbaar en effectief presenteren.

Training effectief presenteren

Spreekangst?

Spreekangst staat al jaren in de top van sociale angsten. De officiële benaming voor spreekangst is glossofobie en valt onder de categorie sociale angsten. Een sociale angst is o.a. een angst die optreed in een specifieke situatie waarin jij het gevoel hebt beoordeeld te worden door anderen. Spreekangst voldoet aan dit criterium. Een ander criterium is dat de angst al langer dan een half jaar moet bestaan.(bron DSM-5). Wel werd bij het ingaan van de DSM-5 de aantekening gemaakt “alleen spreekangst/plankenkoorts”. Er is hier voor gekozen omdat er een kwalitatief verschil zit in de aandoening. Plankenkoorts heeft meer een fobisch karakter, terwijl sociale angst( ook wel gegeneraliseerde angst genoemd) meer aan een persoonlijkheid is gerelateerd.

 Mijn ervaring is dat de meesten die uiteindelijk besluiten iets aan hun podiumvrees te doen, hier al jaren mee worstelen. Zelfs al vanaf de vroege jeugd is geen uitzondering. Soms bellen mensen eens om te informeren over spreekangst, maar durven ze pas heel veel later de stap daadwerkelijk te nemen.

Spreekangst is een angst waarmee niet snel te koop wordt gelopen.  Sterker nog. Het wordt vaak angstvallig geheim gehouden voor de omgeving. Ik heb meegemaakt dat de echtgenote zelfs niet op de hoogte was van de spreekangst. En ze waren echt al jaren en jaren getrouwd.

Ik denk dat verschillende redenen hieraan ten grondslag liggen:

  • Schaamte. Vaak wordt gedacht dat er maar weinig mensen zijn die hier last van hebben. Als je de eerste alinea terugleest zie je dat dit absoluut niet het geval is.
  • Een gebrek aan zelfvertrouwen
  • Er is ooit eens iets gebeurd tijdens het presenteren, waardoor je niet meer durft en het voorval steeds groter maakt
  • De overtuiging dat je kans om door te groeien nihil is als jouw baas/manager weet van je podiumangst/spreekangst

Spreekangst en vermijding

Mensen met spreekangst proberen koste wat het kost het presenteren te vermijden. Of het nu een voorstelrondje is of voor een groep spreken, ze proberen er onderuit te komen. Dat kost ze enorm veel energie, want je moet de hele dag op je hoede zijn.

Degenen die het dan uiteindelijk toch maar doen, staan strak van de spanning. Ze zijn helemaal met zichzelf bezig en hebben maar een doel: zo snel mogelijk klaar zijn. Ze zitten in hun eigen bubbel. Na hun prestatie(vergis je niet, want dat is het) hebben ze het gevoel dat ze leeglopen als een ballon. Al hun energie is er aan op gegaan.

Presenteren is langzamerhand voor alle lagen in een organisatie zo vanzelfsprekend geworden dat mensen met spreekangst de hele dag aan staan. Het wordt van iedereen gevraagd dit even te doen. Omdat mensen met spreekangst niet te koop lopen met hun belemmering, bestaat vaak het idee er helemaal alleen in te staan. Een onzichtbare worsteling. Anders als bij een andere mindere vaardigheid zoals gebrek aan assertiviteit, gebrek aan zelfvertrouwen of bijvoorbeeld verlegenheid, merk je aan de buitenkant niets aan mensen met plankenkoorts. Dat ze druk bezig zijn met het vermijden van  presenteren wordt meestal zo onopvallend gedaan dat de omgeving vaak niet door heeft wat er werkelijk speelt. En misschien heb je een bepaald type in je hoofd van mensen met plankenkoorts? Nou die is er niet. Zelfs degenen waarvan je het nooit of te nimmer zou verwachten kunnen er last van hebben.

Voorbeelden

Onderstaand tref je enkele uitgewerkte doelen voor de training:

Training jezelf presenteren

Bekijk de training: jezelf presenteren

Spreken in het openbaar / effectief presenteren

Individuele training kun je volgen op locatie Amersfoort / Hoogeveen of online.

Voor groepen maken wij graag een offerte.

Training spreken in het openbaar

Open inschrijving Amersfoort of Hoogeveen

Vijf keer per jaar verzorgen wij de training spreken in het openbaar / effectief presenteren op basis van open inschrijving in groepsverband.

1-daagse training

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.